Shiba inu är en av japans hundras

Shiba inu, eller bara shiba, är en av japans inhemska hundraser som har en livlig personlighet och kattlik smidighet. Hunden är en av de mest populära sällskapshundarna i USA och i Japan. Här har vi samlat det du behöver veta om shiba inu.

Shiba inu, en älskvärd sällskapshund för familjen

Shiba inu är en av de mest populära sällskapshundarna, särskilt i USA och i Japan. Hunden har egenskaper som gör att den alltid värderats högt som sällskapshund.

Några av shiba inus egenskaper

 • Shiba inu är en intelligent hundras som kan lära sig snabbt. Men ägare kan bli frustrerade då hunden ibland gör det den själv vill istället för att lyda sin ägares kommando och den uppgift som tilldelats hunden.
 • Shiba inu behöver en inhägnad gård för motion.
 • Hunden tenderat att bli possessiv vad gäller dess leksaker, mat och territorium.
 • Shiba inu kan bli aggressiv och ser mindre djur som byte.

Shiba inu, ett historiskt perspektiv

Shiba inu är en av Japans inhemska hundraser. Andra inhemska raser är akita, shikoku, hokkaido och kishu. Shiba inu är den minsta av dem. Hunden avlades främst som jakthund för att jaga mindre djur och fåglar.

Andra världskriget orsakade nästan rasens utrotning på grund av bombardemang och sjukdomar som valpsjukan. Man tog då rasen till den avskilda landsbygden för att korsas med andra hundar och producera shiba inun som vi känner till den idag.

Shiba inun introducerades i USA år 1954 och erkändes fullständigt av den amerikanska kennelklubben år 1997 inom den icke-sportande gruppen.

Shiba inus hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är shiba inu en hälsosam ras. Men vissa hundar kan drabbas av åkommor som de följande:

 • Allergier
 • Glaukom
 • Katarakter
 • Höftledsdysplasi
 • Entropion
 • Knäledsurvridning
 • Cancer
 • Epilepsi

Shiba inu har en genomsnittlig livslängd på 12-15 år. Hunden kräver motion dagligen som till exempel promenader för att leva långa och friska liv.

Hunden är mycket renlig av sig vilket gör att skötseln av hunden är minimal. Deras päls är tjock nog för att skydda dem från kalla temperaturer.

Shiba inus personlighet

En shiba inu är vanligtvis godhjärtad, alert och modig. Hunden tenderar att bli possessiv vad gäller sina ägodelar, vilket inkluderar mat, leksaker och territorium. Shiba inu är mycket lojal och tillgiven med sin familj. Hunden beskrivs även som ett djur med självständigt tänk.

Precis som andra hundraser behöver shiba inu träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. Hundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar