Sibirisk katt är Rysslands nationalkatt

Sibirisk katt är Rysslands nationalkatt. Katten har en tjock dubbelpäls som skyddar den från det kalla klimatet på dess ursprungsort i norra Ryssland. De är älskvärda, äventyrliga, smidiga och har muskulösa kroppar. Här har vi samlat det du behöver veta om sibirisk katt och det du kommer finna användbart om du letar efter rätt husdjur för din familj.   


Sibirisk katt är en ljuvlig familjekatt

Den sibiriska katten har en spektakulär päls som skyddar den från det kalla klimatet på sin hemort i norra Ryssland. Pälsen ger även katten ett majestätiskt utseende som passar dess fina och lugna temperament. Rasen anses vara Rysslands nationalkatt och kom först till USA under de senaste tjugo åren.

Du kan tro att den sibiriska katten är samma ras som main coon på grund av katternas fysiska likheter, men de är helt olika raser. Den sibiriska katten har en rund kropp och ett runt huvud, gröngula ögon, tofsade öron och fluff runt nacken. Den sibiriska kattens päls kommer även i olika färger och mönster men det mest populära mönstret är brun tabby.

Några av den sibiriska kattens egenskaper

Den sibiriska kattens egenskaper som nämns nedan kan hjälpa dig avgöra om katten är rätt husdjur för dig och din familj:

  • Den sibiriska katten behöver regelbunden skötsel för att hålla pälsen fri från tovor och i fin form.
  • Katten fäller måttligt varför regelbunden skötsel, korrekt diet och att borsta katten inom ett avgränsat utrymme kommer göra den lösa pälsen enklare att hantera.
  • De har inte många kända sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser.
  • De är i regel tystlåtna så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • Den sibiriska katten kan balansera sin tid mellan när dess ägare arbetar och när ägarna involverar sig i kattens dagliga aktiviteter. Den sibiriska katten kommer vara gladast när den får umgås med sina människor.
  • Katten behöver regelbunden motion för att undvika att de blir överviktiga.
  • Den sibiriska katten går väl ihop med andra och har en tendens att vara tillgiven mot alla.

Den sibiriska kattens historia

I tyska sagor anses den sibiriska katten vara en magisk katt som skyddar barn och öppnar dörrar till osynliga riken. Dessa sagor visar på hur länge rasen existerat. Man tror att katten utvecklades för runt 1000 år sen. Katten användes oftast som bekämpare av skadedjur i olika affärer och på gårdar.

Den sibiriska katten härstammar från Ryssland och mer specifikt från Sibirien som är känt för sitt tuffa klimat. Kattens päls är bäst anpassad för klimat och temperaturer som de sibiriska.

Den sibiriska katten är erkänd av International Cat Association. Cat Fanciers Association har erkänt katten under en diverse-kategori.

Den sibiriska kattens temperament

Om du tror att den sibiriska katten är lika kall som sin ursprungsort har du helt fel. Kattens attityd är varm och bedårande. Katten är förtjust i människor och kommer absolut vilja vara nära sina människor ofta. De har en tendens att följa efter sina ägare vart de än går, som till badrummet, köket, i stort sett överallt så att de kan observera sina människor vad de än gör. De kommer älska när du låter dem sitta i ditt knä för att klappas och mysas med.

Den sibiriska katten är även aktiv och lekfull. Bli inte förvånad om katten försöker engagera dig i sina favoritlekar. Allt kan vara en potentiell leksak för denna katt, varför det rekommenderas att hålla alla värdesaker undan från katten då dessa annars kan komma att användas vid kattens lekar.

Som en skogskatt av naturen kan du se den sibiriska katten leka med vatten och skapa pölar. Stimulera katten mentalt genom att lära den nya trick och involvera den i interaktiva lekar och aktiviteter. Om du oroar dig för att katten kommer söker din uppmärksamhet konstant kan du hålla dig lugn. Katten kommer tålmodigt vänta tills du kan spendera kvalitetstid med den.

Den sibiriska kattens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan den sibiriska katten drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd.

Det rekommenderas även att ägare känner till vanliga kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Trots att de flesta sibiriska katter är friska, kan vissa utveckla hypertrofisk kardiomyopati. Detta är ett hjärttillstånd som resulterar i en förstoring av hjärtmuskeln.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar