Singapura som familjekatt

Singapura, som namnet antyder, är från Singapores gator.  Rasen är känd som den minsta tamkatten och har utsetts till levande statsskatt av Singapores regering. Katten är känd som tystlåten, intelligent och aktiv. Här har vi samlat det du behöver veta om singapura.  


Singapura, en populär familjekatt

Singapuran anses vara den minsta rasen av tamkatt, och utvecklades på Singapores gator. Det var först under 1970-talet som katten började utvecklas som ras. Katten har utmärkande drag som de stora öronen och ögonen som kommer i grönt eller gult. Den har även en liten muskulös kropp och en kort, elfenbensvit päls i grunden med brun tickning.

Katten, som även kallas ”pura” är mycket nyfiken, intelligent och aktiv. Den har massor av energi trots sin lilla storlek. Katten älskar att klättra till höga höjder, vilket inkluderar sina ägares axlar. Katten vill gärna observera och övervaka sina människor i allt de sysslar med.

Några av singapurans egenskaper

Tror du att singapura är rätt ras för dig? Läs då om nedan särdrag hos katten för att se om dessa matchar din familjs förväntningar och behov.:

  • Skötsel krävs då och då för att hålla rasens päls ren, frisk och i fin form.
  • Förvänta dig att katten fäller måttligt. Därför rekommenderas det att ge katten en korrekt diet, skötsel av pälsen och att borsta katten på ett och samma område i huset för att begränsa spridningen av katthår i hemmet.
  • Singapura är i regel en frisk kattras.
  • Katten är i regel tystlåten så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • Bli inte förvånad om katten försöker få sina ägares uppmärksamhet då de ofta uppvisar ett uppmärksamhetssökande beteende.
  • De är förtjusta i att delta i flera aktiviteter och de är kända för att gå väl ihop med andra samt med barn.

Singapuras historia

Med ursprung som gatukatt från Singapore, utvecklades rasen singapura under 1970-talet av kattentusiasterna Hal och Tommy Meadow. De använde katter från ett katthem i Singapore som grund för den renrasiga singapura-katten.

Katter som är vanliga i regionen är de med agouti, eller tickad päls och associeras troligtvis med siameser och burmeser. Den tickade tabbyn ses oftare i Sydostasien och tros vara dominant över alla andra tabbymönster. Man tror även att singapuran kan ha utvecklats genom korsningar med katter som bär på den abyssinska tickade genen och den burmenska genen vilken gav den bruna färgen. Undersökningar har även visat på hur singapuran och burman är nära relaterade släktingar, och dessa studier publicerades år 2008.

År 1988 erkände Cat Fanciers Association singapuran. Singapoe Tourist Promotion Bord antog singapuran som nationens nationalmaskot år 1990.

Singapuras temperament

Denna lilla katt är lika aktiv som den är busig. De kommer alltid finna ett sätt att göra sin närvaro uppmärksammad av andra genom många kreativa påhitt, som att jaga bollar genom rummet, promenera på pianots tangenter, eller att klättra till höga höjder (vilket inkluderar sina människors axlar).

Singapura är förtjust i människor och tycker oftast om att möta nya människor. Trots att de håller sig upptagna tar de sig alltid tid för att ligga i sina människors knä och bli klappade och mysta med. Önskar du en katt som behåller kattungens beteende även i vuxen ålder? Då kan singapuran vara rätt ras för dig.

Singapuras hälsa och hälsorelaterade frågor

Singapuran anses vara en frisk kattras. Katten drabbas av få kända genetiska eller icke-genetiska sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser. Det finns dock en sjukdom som upptäcktes nyligen som associerats med rasen, vilket är pyruvate kinase deficiency (PKD). Denna ärvda sjukdom orsakas av en brist och påverkar metabolismen av de röda blodcellerna. Avsaknaden av enzymet resulterar i hemylotisk anemi.

Trots att test finns tillgängliga för nämnd sjukdom är det även klokt att be om kattens medicinska historia innan du köper eller adopterar en katt. Att känna till och förstå vanliga kattsjukdomar kan förebygga, behandla och bota dessa skulle de uppstå.

Precis som andra katter behöver singapurans tänder borstas regelbundet för att undvika utvecklingen av sjukdomar i tänder och tandkött. Kattens korta och släta päls behöver även borstning minst en gång i veckan för att hållas frisk och fin. Ögon och öron bör också kontrolleras för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar