Singapura som familjekatt

Singapura, som namnet antyder, är från Singapores gator.  Rasen är känd som den minsta tamkatten och har utsetts till levande statsskatt av Singapores regering. Katten är känd som tystlåten, intelligent och aktiv. Här har vi samlat det du behöver veta om singapura.

 

Singapura, en populär familjekatt

Singapuran anses vara den minsta rasen av tamkatt, och utvecklades på Singapores gator. Det var först under 1970-talet som katten började utvecklas som ras. Katten har utmärkande drag som de stora öronen och ögonen som kommer i grönt eller gult. Den har även en liten muskulös kropp och en kort, elfenbensvit päls i grunden med brun tickning.

Katten, som även kallas ”pura” är mycket nyfiken, intelligent och aktiv. Den har massor av energi trots sin lilla storlek. Katten älskar att klättra till höga höjder, vilket inkluderar sina ägares axlar. Katten vill gärna observera och övervaka sina människor i allt de sysslar med.

Några av singapurans egenskaper

Tror du att singapura är rätt ras för dig? Läs då om nedan särdrag hos katten för att se om dessa matchar din familjs förväntningar och behov.:

  • Skötsel krävs då och då för att hålla rasens päls ren, frisk och i fin form.
  • Förvänta dig att katten fäller måttligt. Därför rekommenderas det att ge katten en korrekt diet, skötsel av pälsen och att borsta katten på ett och samma område i huset för att begränsa spridningen av katthår i hemmet.
  • Singapura är i regel en frisk kattras.
  • Katten är i regel tystlåten så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
  • Bli inte förvånad om katten försöker få sina ägares uppmärksamhet då de ofta uppvisar ett uppmärksamhetssökande beteende.
  • De är förtjusta i att delta i flera aktiviteter och de är kända för att gå väl ihop med andra samt med barn.

Singapuras historia

Med ursprung som gatukatt från Singapore, utvecklades rasen singapura under 1970-talet av kattentusiasterna Hal och Tommy Meadow. De använde katter från ett katthem i Singapore som grund för den renrasiga singapura-katten.

Katter som är vanliga i regionen är de med agouti, eller tickad päls och associeras troligtvis med siameser och burmeser. Den tickade tabbyn ses oftare i Sydostasien och tros vara dominant över alla andra tabbymönster. Man tror även att singapuran kan ha utvecklats genom korsningar med katter som bär på den abyssinska tickade genen och den burmenska genen vilken gav den bruna färgen. Undersökningar har även visat på hur singapuran och burman är nära relaterade släktingar, och dessa studier publicerades år 2008.

År 1988 erkände Cat Fanciers Association singapuran. Singapoe Tourist Promotion Bord antog singapuran som nationens nationalmaskot år 1990.

Singapuras temperament

Denna lilla katt är lika aktiv som den är busig. De kommer alltid finna ett sätt att göra sin närvaro uppmärksammad av andra genom många kreativa påhitt, som att jaga bollar genom rummet, promenera på pianots tangenter, eller att klättra till höga höjder (vilket inkluderar sina människors axlar).

Singapura är förtjust i människor och tycker oftast om att möta nya människor. Trots att de håller sig upptagna tar de sig alltid tid för att ligga i sina människors knä och bli klappade och mysta med. Önskar du en katt som behåller kattungens beteende även i vuxen ålder? Då kan singapuran vara rätt ras för dig.

Singapuras hälsa och hälsorelaterade frågor

Singapuran anses vara en frisk kattras. Katten drabbas av få kända genetiska eller icke-genetiska sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser. Det finns dock en sjukdom som upptäcktes nyligen som associerats med rasen, vilket är pyruvate kinase deficiency (PKD). Denna ärvda sjukdom orsakas av en brist och påverkar metabolismen av de röda blodcellerna. Avsaknaden av enzymet resulterar i hemylotisk anemi.

Trots att test finns tillgängliga för nämnd sjukdom är det även klokt att be om kattens medicinska historia innan du köper eller adopterar en katt. Att känna till och förstå vanliga kattsjukdomar kan förebygga, behandla och bota dessa skulle de uppstå.

Precis som andra katter behöver singapurans tänder borstas regelbundet för att undvika utvecklingen av sjukdomar i tänder och tandkött. Kattens korta och släta päls behöver även borstning minst en gång i veckan för att hållas frisk och fin. Ögon och öron bör också kontrolleras för tecken på irritation, infektion eller onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar