Skötsel av långhårig och korthårig guldhamster, fakta, färger och livslängd

Guldhamstern är större än dvärghamstern och kallas även syrian hamster på engelska. Den är en liten gnagare som tillhör familjen Cricetinae. Guldhamstern har snabbt blivit ett populärt husdjur i västvärlden ända sen professor Aharoni fångade en honhamster och hennes tolv ungar i Aleppo i Syrien under 1930-talet.

Alla hamstrar som finns tillgängliga som husdjur kan spåra sin härkomst tillbaka till denna infångade hona. Louisiana Veterinary Medical Association har etablerat att guldhamstern kom till Nordamerika år 1936 och var några av de första tama hamstrarna som hölls som husdjur. Precis som det engelska namnet föreslår kommer dessa små liv från Syrien och delar av Israel, men guldhamstrar har även hittats i andra delar av Mellanöstern.

Beskrivning – hur ser en guldhamster ut?

Guldhamstern är en liten gnagare som är ungefär lika stor som en mänsklig hand – en vuxen hamsters storlek varierar mellan 12 och 18 cm i längd. De väger vanligtvis kring 120-125 gram när de är fullvuxna. De har en kompakt kropp med liten svans som nästan inte syns under pälsen. De har små öron täckta av päls och korta kraftiga ben med breda fötter. Hamstrar har stora ögon och små tulpanformade öron. Den ursprungliga vilda färgen hos hamstern är just guldbrun. Det mest utmärkande draget hos guldhamstern är förmågan att lagra mat i sina två kindpåsar.

Guldhamstern är ett utmärkt husdjur för människor av alla åldrar och särskilt barn. De är vänliga och milda i naturen och enkla att tämja. Att hålla i dem är trevligt då de är ganska långsamma och storleken passar bra i handen. Till skillnad från dvärghamster är guldhamster ett djur som måste leva ensam och vill bo själv i buren. Om du har guldhamstrar i samma bur finns stor risk att de kommer få skador av slagsmål eller till och med döda varandra. Även om de inte uppvisar aggression mot varandra kommer de med säkerhet bli stressade och olyckliga av att tvingas leva med en annan vuxen hamster – det rekommenderas därför inte att ha dem i bur nära varandra. Guldhamstrar kan leva med sina syskon till runt fem veckors ålder och sedan måste de hitta egna hem eller placeras i separata burar.

Guldhamstrar är nattaktiva djur vilket gör att de spenderar de flesta av dygnets ljusa timmar sovandes. De blir aktiva på kvällen och natten vilket betyder att de är utmärkta husdjur för de som jobbar eller går till skolan på dagtid och vill spendera tid med sin hamster på kvällen. Guldhamster kanske inte är det bästa husdjuret för barn som går och lägger sig tidigt.

Livslängd – hur länge lever en guldhamster?

Innan du köper ett husdjur är det viktigt att vet om deras livslängd. Du kan förvänta dig att en genomsnittlig frisk hamster har en livslängd mellan två och tre år. I det vilda tenderar de att ha kortare liv. Den äldsta guldhamstern man känner till blev sex och ett halvt år. Många saker påverkar en hamsters livslängd och dessa inkluderar:

Skötsel

Genetik

Diet och näring

Motion

Sjukdom

Bostadens kvalitet

Om du tar hand om din hamster på bästa sätt kommer de leva så länge som deras genetik tillåter.

”Teddy bear hamster”

Om du bor i USA eller besöker ett amerikanskt hamsterforum kan du hitta termer som ”fancy bear hamster”, ”black bear hamster” och ”teddy bear hamster”. Dessa är inte hamstersorter! Dessa namn används för att beskriva olika mönster hos hamster av djuraffärer och uppfödare, och har blivit populära sätt att beskriva hamstrar på nätet. Black bears är vanliga guldhamstrar med svart päls. Dessa gäller även dvärghamstrar, där dessa beskrivs som ”blackberry” eller ”pudding hamsters”.

Skötsel – grundskötsel av guldhamster

Grundskötseln av guldhamstern är inte komplicerad och det finns inga ursäkter för att inte ta väl hand om din hamster. De är relativt enkla att sköta och kan bli tama om de hanteras varje dag. Guldhamstern är ett djur som trivs bra i ensamhet men är sociala och vänliga mot mänskliga ägare. För att undvika att din hamster blir olycklig, se till att vara med den varje dag och ge dem många olika leksaker och variera leksakerna för att underhålla dem. Bra och billiga leksaker för hamster är kartonglådor, toalettpappersrullar och flingpaket. Det är ovanligt att se en guldhamster som biter sin ägare och de tenderar att hantera väl att bli hållna i.

Väck inte din hamster då detta kan skrämma dem och du kan få en gnällig hamster att hantera. Hamstrar är rena djur och tenderar att välja ett hörn av buren så långt från sin sovplats som möjligt för att använda som toalett, vilket leder till att hela buren inte måste städas så ofta.

Foder – vad äter guldhamstern?

När det kommer till din guldhamsters foder bör du servera den ett högkvalitativt hamsterfoder som basföda. Det finns en mängd sorter och märken och det kan vara en riktig utmaning att välja sort. Ett bra hamsterfoder bör innehålla rätt blandning frön, korn och nötter med kring 12 och 15% protein och 3-6% fett. Gravida hamstrar bör få extra protein och fett medan de är gravida och ammande.

Du kan ge din hamster tillskott med färsk frukt och grönt. Favoriter är morötter, broccoli, päron och kål. Undvik citrusfrukter då dessa är för sura. Du bör inte ge din hamster färsk mat varje dag eftersom hamstern ofta hamstrar föda i sitt bo. För mycket frukt och grönt kan också orsaka upprörd mage och diarré. Tvätta allt du serverar väl för att ta bort bekämpningsmedel som kan vara skadliga för ditt husdjur. Se noga till att ta bort mat som inte ätits upp efter 24 timmar för att din hamster inte ska äta mat som blivit gammal.

Alla sorters hamstrar har kindpåsar, vilket i det vilda används för att transportera mat till hemmet. Ägare av hamster misstar ofta hur mycket hamstern ätit för de tänker inte på den mat som hamstrats!

Godbitar – att ge din hamster något extra gott

Du kan ge din hamster godbitar en eller två gånger i veckan för att ge den lite extra protein. Hamster älskar godbitar men du bör inte ge dem för mycket. Godsaker med för mycket socker i som honungspinnar är inte hälsosamt i för stora mängder. Exempel på hälsosammare godbitar du kan ge din hamster är:

 

En bit hårdkokt äggvita

Keso eller färskost

Lite timotej

Solrosfrön och jordnötter (ge endast lite då dessa innehåller mycket fett)

Boende – det bästa boet för din guldhamster

Guldhamstrar är djur som lever i ensamhet och behöver bo ensamma från fyra eller fem veckors ålder. Det finns flera alternativ för din hamster vad gäller boende, och mest populärt är hamsterburar. Alla hamstrar bör ges ordentligt med utrymme med ordentligt med strö och substrat att gräva i då de gräver i det vilda.

Större är ALLTID BÄTTRE

Undersökningar har visat att små och trånga utrymmen kan göra en hamster som hålls som husdjur kroniskt stressad, varför det är viktigt att ge dem en tillräckligt stor bur. De behöver minst 10 000 kvadratcentimeters golvyta. Deras bur måste vara hög nog för att de ska kunna stå upp på sina bakben med ett minimum av 16 cm. Hamstrar som bor i små burar visar mycket oftare tecken på uttråkning och biter ofta på burens galler.

Du bör ge din hamster:

Substrat – detta är av stor vikt när det kommer till att suga upp urin och för att gräva i. Goda exempel är träflisor av träslag som är säkra eller pappersbaserat substrat för hamster.

Bedding – Hamsters need bedding to build nests and to keep them warm while asleep. If you give them paper based substrate like Carefresh, they can also use this as bedding. Another cheaper option is shredded up toilet tissue is an excellent material. You should never use cotton wool or similar material for nesting as it can choke your hamsters and causes blockages if they attempt to swallow it.

Hamsterhjul – Fullvuxna guldhamstrar kräver ett hjul med en diameter på minst 20 cm. Om hjulet är mindre kommer det tvinga din hamster att böja ryggen på ett sätt som kan orsaka skador. Vissa hamsterburar kommer redan med hjul som kanske är, eller inte är, passande för ditt husdjur.

Vattenflaska – Detta är ett överlägset alternativ jämfört med vattenskålar då din hamsters tillgång till vatten är säkrat och inte kan tippas över eller smutsas ner. Se till att byta vatten varje dag och kontrollera att den inte droppar.

Matskål – Din hamster bör ha en stor matskål som inte kan vältas. En keramikskål eller en skål av rostfritt stål är att föredra då dessa är hygieniska och inte kan gnagas upp.

Tuggleksaker – Hamstrar har precis som alla andra gnagare tänder som inte slutar växa. Det är viktigt att ge dem tuggleksaker av trä för att hålla hamsterns tänder i trim.

Godbitar – Hamstrar älskar godbitar då och då som omväxling.

Leksaker – Hamstrar älskar leksaker och dessa håller dem från att bli uttråkade. Det är viktigt att stimulera dem mentalt och ge dem motion för att hålla dem glada och undvika att de känner sig inburade.

Päls – De olika sorternas päls hos guldhamster

Den långhåriga guldhamstern

De första hamstrarna som upptäcktes hade kort hår, men sen dess har uppfödare lyckats avla fram fyra olika sorters päls hos hamster. Långhåriga, korthåriga, satin och  rex.

Långhåriga – Dessa kallas ofta ”teddy bear” eller angorahamster och har längre päls än andra hamstrar. Endast hanar kan få riktigt lång päls som ofta kan bli flera centimeter lång. Guldhamster som är långhårig har ofta en liten kjol av päls kring sin bakdel medan honor endast har en fluffig päls över hela kroppen. Långhåriga hamstrar behöver extra skötsel då deras päls annars kan tovas och bli smutsig. Ägare av hamster kan borsta hamsterns päls med tandborste eller en liten luskam.

Satin – Guldhamstrar av sorten satin är vackra djur med en glansig päls. Vissa pälsområden är ihåliga vilket gör att de ser extra glänsande ut. Att korsa två satin-hamstrar rekommenderas inte då avkomman ofta får fet och tunn päls.

Rex – Denna sorts hamster är ganska ny i Nordamerika men har funnits i Europa under många år. Deras största särdrag är sin lockiga och vågiga päls. Rex päls är ofta mycket kort och tät.

Färger – de vanligaste färgerna hos guldhamster

Avancerad avel har skapat hamstrar med stora skillnader i päls och i många olika mönster, färger och pälslängd. Guldhamster kommer i många olika färger vilka inkluderar grå, svart, gul, röd eller en blandning av färger.

Beige – Denna färg skapas genom att två hamstrar med färgerna och generna rust och mörkgrå paras. Den beiga varianten är oftast den minsta och minst robusta i kullen. Beiga hamstrar har ibland en böjd svans. Det rekommenderas inte att para två nära besläktade beiga hamstrar då detta är en så ovanlig färg att hitta två beiga hamstrar som inte är släkt är svårt.

Svart – I England år 1991 introducerades det som kallas black bear hamster. Black bear hamster har ofta en mycket mörk päls som går ända ner i pälsroten. Den svarta färgen är jämn över hela kroppen medan vissa hamstrar har partier i vitt över magen och tassarna.

Cream – Det finns tre olika varianter av krämfärgad hamster, den med svarta ögon, den med röda ögon, och den med rubinfärgade ögon. Denna färgvariant kommer i allt från orange till sandfärgad. De krämfärgade hamstrarna som har svarta ögon har ofta mörkgrå öron. Rödögda har ljusa öron.

Sable – dessa förväxlas ofta med svarta hamstrar, men hamstrar i sable har ett övre lager päls som är svart och i pälsroten är pälsen ljust krämfärgad. De har svart päls på magen, svarta ögon och grå öron. Den krämfärgade pälsen syns precis runt ögonen.

Vit – Den vita varianten kommer i tre olika sorter. Hudfärgade eller mörka öron och svarta ögon. Alla tre kategorier har helt vit päls. Denna hamster upptäcktes för första gången år 1952, och den varianten med mörka öron har röda ögon som blir mörkare i och med att hamstern åldras. Den varianten som har hudfärgade öron kallas ofta albino.

Skillnader mellan guldhamster och dvärghamster

Både dvärghamster och guldhamster är utmärkta husdjur. Dessa är de största skillnaderna mellan typerna.

Guldhamster är större än dvärghamster.

Guldhamstrar kommer i en mängd mönster och färger jämfört med dvärghamstrar. De kan även vara både långhåriga och korthåriga.

Guldhamstrar måste bo ensamma medan dvärghamstrar kan bo ihop.

Guldhamstrar kan förbli tama även när de ignorerats några dagar. Dvärghamstrar måste hanteras oftare för att förbli tama.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar