Skötsel av ögonfransgeckon

Namn Rhacodactylus ciliatus, new caledonian crested gecko och eyelash gecko är alla namn på ögonfransgeckon. Livslängd Ögonfransgeckos förväntade livslängd är 10 till 20 år, men då de är relativt nya på husdjursmarknaden vet man inte med säkerhet.


Om ögonfransgeckon

Ögonfransgeckon blir mellan 18 och 23 cm i vuxen ålder (vilket inkluderar svansen med gripfömåga). De kommer i en mängd färger och markeringar.

De har fått sitt namn av det fransade krön av varierande storlek som löper längst ögonens övre kant ned längst nacken och ryggen. De har speciellt utformade trampdynor som gör det möjligt för dem att utan ansträngning klättra längst vertikala ytor, och deras gripsvansar gör dem än mer smidiga. De är även duktiga på att hoppa.

Ögonfransgeckons terrarium

Ett terrarium på minst 80 liter rekommenderas för en vuxen ögonfransgecko men en än större tank är förstås bättre. Ögonfransgeckos är aktiva trädklättrare och behöver ordentligt med vertikalt utrymme för att klättra, varför ett högt terrarium rekommenderas. Två till tre geckoödlor kan bo i ett högt 110 liters terrarium (men hanar är territoriella så endast en av dessa ödlor kan vara en hane). Ett glasterrarium med en nätsida för ventilation kan användas medan andra ägare föredrar nätterrarium.

Substrat

Rekommenderat substrat för ögonfransgeckon är ett material som bevarar fukt för att underlätta bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten. Detta kan vara en bädd av kokosnötsfiber, mossa eller torv, men även papper eller pappershanddukar kan användas.

Ögonfransgeckon har en viss tendens att få i sig substrat när den jagar; om detta brukar hända din, använd då mossa (antingen endast mossa eller över ett annat material som kokosnötsfiber) eller pappershanddukar. Pappershanddukar rekommenderas för unga ödlor då dessa är mer troliga att svälja andra substrat.

Inredning av terrarium

Ögonfransgeckon behöver klättra så se till att ge den en blandning av grenar, drivved, korkbark, bambu och vinstockar av olika höjd och i olika riktningar.

Placera silkesblommor och/eller riktiga plantor (som gullranka, filodendron, doftdracena och fikus) då din geckoödla vill använda plantorna som skydd. En liten grund vattenskål kan placeras i terrariet, där vatten byts dagligen, men geckoödlan föredrar antagligen att dricka från dropparna på växterna (spreja terrariet med vatten varje kväll).

Temperatur

En termostat med dagstemperatur på 22 till 26,5 grader celcius passar ögonfransgeckon som sänks till 18 till 24 grader på natten. Ögonfransgeckon blir stressad vid högre temperaturer än dessa. En röd glödlampa av lägre watt är en bra värmekälla under natten. Placera inte en värmekälla precis vid terrariets topp då dessa geckos kan klättra upp och komma för nära värmekällan vilket kan resultera i brännskador.

Ljussättning för ögonfransgeckon

Ögonfransgeckon är ett nattligt djur så de behöver inte särskilt UVB-ljus. Men vissa experter anser att låga nivåer av UBV-ljus är fördelaktigt för ögonfransgeckons hälsa (men man måste se till att terrariet inte blir för varmt och att geckoödlan kan gömma sig från värmen om den så önskar). En röd nattlampa ger viss värme samt gör det möjligt att se ödlan när den är som mest aktiv.

Luftfuktighet

Ögonfransgeckon behöver måttlig till hög luftfuktighet; satsa på 60 till 80 procent relativ luftfuktighet (och skaffa en hygrometer för att mäta nivån dagligen).

Bibehåll luftfuktigheten genom att regelbundet spreja terrariet (på mist) med varmt filtrerat vatten. Beroende på hur ditt terrarium är utformat kanske du behöver spraya det lätt flera gånger om dagen för att bibehålla luftfuktigheten. Var noga med att du sprejat terrariet ordentligt på kvällen när geckoödlan är som mest aktiv. Ögonfransgeckon kommer att dricka av dropparna och daggen som formas på plantornas blad.

Diet

Kommersiellt tillgänglig mat för ögonfransgeckos brukar vanligtvis accepteras och är det enklaste sättet att erbjuda ditt husdjur en balanserad och näringsrik diet. Till detta foder kan man lägga till syrsor eller andra byten (som kackerlackor, waxworm eller silkesmask, medan man bör undvika mjölbaggar på grund av deras hårda exoskelett) för att ge geckoödlan variation och för att låta den få utlopp för sin jaktinstinkt. Vilken insekt som än ges bör den vara något mindre än avståndet mellan geckoödlans ögon, insekten bör matas med nyttiga näringsämnen innan den ges till geckoödlan, och även vara dammad med ett kalcium/vitamin D3-tillskott.

Om du inte kan hitta kommersiellt foder för geckoödlor kan du mata din ögonfransgecko med en kombination av byten som insekter samt frukt, men det är svårare att garantera en balanserad diet på detta sätt. Insektsdelen av dieten kan till största del bestå av syrsor med vissa inslag av andra insekter för variation. Byten bör vara något mindre än avståndet mellan geckoödlans ögon, insekten bör matas med nyttiga näringsämnen innan den ges till geckoödlan, och även dammas med ett kalcium/vitamin D3-tillskott två till tre gånger i veckan samt en multivitamin en gång i veckan. Ge så mycket byte vid samma tillfälle att geckoödlan äter ivrigt. Även frukt kan serveras flera gånger i veckan. Pröva mosad frukt eller barnmat på burk; de gillar ofta banan, persika, nektarin, aprikos, papaya, mango, päron och passionsfrukt.

Utfodra på kvällen; unga ödlor bör matas dagligen medan vuxna ödlor inte behöver matas varje dag (tre gånger i veckan rekommenderas av många ägare).

Annat värt att veta

Ögonfransgeckon troddes en tid vara utrotad men återupptäcktes runt 1994. Sen dess har dess popularitet som husdjur bara ökat.

Ögonfransgeckon har vanligtvis ett ganska milt temperament, men de kan bli nervösa och försiktighet krävs när de tas upp då de kan hoppa från dig och skadas. Ögonfransgeckos kan tappa sin svans om de hanteras omilt eller om de försöker smita, men till skillnad från andra geckoödlor växer deras svans inte ut igen.

Ett utbrott av salmonella muenchen under år 2014 och 2015 kunde enligt CDC kopplas till ögonfransgeckon.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar