Slipp mal inomhus – så blir du av med dem

Hittat hål i kläderna eller larver i mjölet? Då kan det vara mal. Här är åtgärderna du behöver göra för att motarbeta dem.

mal klädmal

Det kan vara svårt att upptäcka malen innan den gjort skada, utan du märker plötsligt ett hål i en tröja. Malen ger sig på fibrerna i tyget och kan göra stora hål om de får äta i fred. Knepet är att se till att de inte får arbeta ostört. 

Det är lätt hänt att man använder samma kläder, om och om igen, och låter delar av garderoben ligga orörd. Försök att stöka om i garderoben, använda kläder från alla hyllplan och undersök så att du inte fått in något skadedjur bland dina tröjor. Om du har fått mal i garderoben så ska du försöka göra dig av med dem så snabbt som möjligt innan krypen förstör fler kläder.

Angriper både kläder och mat

Man brukar skilja på klädesmal och pälsmal. Klädesmalen ger sig gärna på yllekläder och pälsmalen gillar, precis som det låter, att knapra i sig päls. Till synes är malen ett beskedligt litet djur med vingar, men de kan tyvärr göra mycket skada.

Det finns även malar som ger sig på livsmedel. De produkter som du ska vara vaksam på är till exempel mjöl, ris, kakao och müsli. Det är godsaker för malen. Matmalen brukar vara lättare att upptäcka än klädesmalen. När du öppnar mjölpaketet så kan du ofta se malen med blotta ögat. Själva larven, som är vit med ett brunt huvud, kan vara upp till 2 cm lång. En fullvuxen mal har mörkbruna vingar med några svarta fläckar på, och upptäcks relativt lätt i det vita mjölet. 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus

Så blir du av med mott

indisk mjölmott mal
Indisk mjölmott.

Mal, eller mott som matmalen kallas, kan gömma sig i springorna i skafferiet. Det kan finnas olika stadier av malar i ditt skåp, så även om du har rensat bort alla bevingade skadedjur så gäller det att ta ett extra varv med dammsugare och trasa för att även bli av med eventuella larver. Det är larverna som är mest skadliga. Dammsugaren är effektiv i bekämpandet av mal, den suger ut krypen ur springor och sprickor. Kom ihåg att byta dammsugarpåse när du är klar så att malen inte lever kvar i den. Helst ska dammsugarpåsen även frysas innan den slängs i soporna. 

Släng all mat som malen har angripit, och bär ut soppåsen ur köket. Mallarverna kan spinna trådar i maten som kan leda till mögel. 

Lägg rena kläder i täta emballage

Klädesmalen gillar inte kyla eller värme, så om ett plagg har blivit angripet kan du tvätta det i 60 grader, givet att det klarar av det, eller lägga det i en påsen i frysen. Töm hela garderoben och dammsug noggrant. Skaka och borsta kläderna så att eventuella skadedjur ramlar av. Tvätta kläderna, och när de är rena lägger du dem i täta påsar. 

Lyckas du inte bli av med malen genom städning så finns hjälpmedel att ta till. Det finns så kallade malfällor, som drar åt sig hanarna så att de fastnar i fällans klister. Honorna har då inga hanar att föröka sig med och populationen dör ut. Även rödcederolja kan vara effektivt mot mal. Spraya oljan på insidan av skafferiet eller garderoben så undviker malen dessa platser. 

Läs också: Myrorna anfaller! Så blir du kvitt dem


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar