Slipp mal inomhus – så blir du av med dem

Hittat hål i kläderna eller larver i mjölet? Då kan det vara mal. Här är åtgärderna du behöver göra för att motarbeta dem.
mal klädmal

Det kan vara svårt att upptäcka malen innan den gjort skada, utan du märker plötsligt ett hål i en tröja. Malen ger sig på fibrerna i tyget och kan göra stora hål om de får äta i fred. Knepet är att se till att de inte får arbeta ostört. 

Det är lätt hänt att man använder samma kläder, om och om igen, och låter delar av garderoben ligga orörd. Försök att stöka om i garderoben, använda kläder från alla hyllplan och undersök så att du inte fått in något skadedjur bland dina tröjor. Om du har fått mal i garderoben så ska du försöka göra dig av med dem så snabbt som möjligt innan krypen förstör fler kläder.

Angriper både kläder och mat

Man brukar skilja på klädesmal och pälsmal. Klädesmalen ger sig gärna på yllekläder och pälsmalen gillar, precis som det låter, att knapra i sig päls. Till synes är malen ett beskedligt litet djur med vingar, men de kan tyvärr göra mycket skada.

Det finns även malar som ger sig på livsmedel. De produkter som du ska vara vaksam på är till exempel mjöl, ris, kakao och müsli. Det är godsaker för malen. Matmalen brukar vara lättare att upptäcka än klädesmalen. När du öppnar mjölpaketet så kan du ofta se malen med blotta ögat. Själva larven, som är vit med ett brunt huvud, kan vara upp till 2 cm lång. En fullvuxen mal har mörkbruna vingar med några svarta fläckar på, och upptäcks relativt lätt i det vita mjölet. 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus

Så blir du av med mott

indisk mjölmott mal
Indisk mjölmott.

Mal, eller mott som matmalen kallas, kan gömma sig i springorna i skafferiet. Det kan finnas olika stadier av malar i ditt skåp, så även om du har rensat bort alla bevingade skadedjur så gäller det att ta ett extra varv med dammsugare och trasa för att även bli av med eventuella larver. Det är larverna som är mest skadliga. Dammsugaren är effektiv i bekämpandet av mal, den suger ut krypen ur springor och sprickor. Kom ihåg att byta dammsugarpåse när du är klar så att malen inte lever kvar i den. Helst ska dammsugarpåsen även frysas innan den slängs i soporna. 

Släng all mat som malen har angripit, och bär ut soppåsen ur köket. Mallarverna kan spinna trådar i maten som kan leda till mögel. 

Lägg rena kläder i täta emballage

Klädesmalen gillar inte kyla eller värme, så om ett plagg har blivit angripet kan du tvätta det i 60 grader, givet att det klarar av det, eller lägga det i en påsen i frysen. Töm hela garderoben och dammsug noggrant. Skaka och borsta kläderna så att eventuella skadedjur ramlar av. Tvätta kläderna, och när de är rena lägger du dem i täta påsar. 

Lyckas du inte bli av med malen genom städning så finns hjälpmedel att ta till. Det finns så kallade malfällor, som drar åt sig hanarna så att de fastnar i fällans klister. Honorna har då inga hanar att föröka sig med och populationen dör ut. Även rödcederolja kan vara effektivt mot mal. Spraya oljan på insidan av skafferiet eller garderoben så undviker malen dessa platser. 

Läs också: Myrorna anfaller! Så blir du kvitt dem

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar