Små rara hönor

Går det att ha hönor i villaträdgården? Visst gör det! Här får du reda på vad du måste ha koll på för att äggen ska dimpa ned.


För den som har en trädgård är det också fullt möjligt att skaffa sig några hönor. Rara fjäderfän som sprider både gödsel och lantlig atmosfär. Dessutom förser de familjen med fina ägg.

Foto Tommy Durath

Sommarhöns

Vad gör man när det finns en pälsallergiker i familjen och barnen ideligen tjatar om husdjur?

-”En kattunge! Snälla mamma, vi kan väl??”

Nej, nej, det kommer inte på tal. Men samtidigt vill man ju gärna låta barnen få glädjen av att umgås med djur. Vandrande pinnar? Eremitkräftor? Ormar och ödlor? Brrr? nej, det var uteslutet för min del.

Så föddes tanken på att skaffa sommarhöns – ja, hönsen skulle alltså få komma till oss på sommarnöje och när kylan slog till, flytta hem igen till bondens stora varma hönshus. Ett i mitt tycke idealiskt arrangemang.

På min födelsedag fick jag den våren en fantastisk present – ett litet hönshus. Och då var det ju inte mycket kvar att diskutera, eller hur? Maken och jag lyckades röja ett hörn i trädgården och stängsla in en ganska rymlig hönsgård. Hönshuset målades och sedan grusades en liten plan runt om. Några stora blompottor kom på plats (som till hönornas stora förtjusning innehöll mumsiga blommor – fast det var ju inte riktigt avsikten) och en liten sittbänk. Det gör ju inte ont om det är lite trivsamt runt omkring, eller hur? På bänken kunde vi sedan sitta och prata med hönorna. Jo, det har faktiskt hänt mer än en gång att vi suttit ute hos hönorna och druckit eftermiddagskaffet.

För barnen har det varit spännande (och lärorikt hoppas jag) att mata och pyssla om hönorna. Belöningen är förstås de varma, nyvärpta äggen som högtidligt burits in i köket och förvandlats till de allra gulaste sockerkakor – och en å´ annan kladdig äggtoddy.

Själv skrattar jag gott nästan var gång jag slår upp dörren till hönsgården på vid gavel, för att släppa hönsen fria i trädgården. De ser så vansinnigt roliga ut när de fulla av iver hoppar över tröskeln och springer ut i grönskan. Visst har de sprätt runt lite i några av rabatterna, men det uppvägs av den glädje jag känner av att bara se de små liven strutta runt ute på gräsmattan.

Foto Tommy Durath

Höns i villaträdgården?

Jo, det är faktiskt tillåtet att ha höns hemma i sin trädgård, fastän man inte bor ute på landet. Ring till din kommun och hör efter de lokala bestämmelserna. I en del kommuner får man ha ha 5-7 hönor utan speciellt tillstånd, en del kräver att man ansöker om tillståndet först och andra vill ha grannars medgivande för att tillstånd ska utfärdas – alldeles särskilt då man vill ha en tupp.

Lite att tänka på:

En flock på 4-6 hönor är lagom i en trädgård. Tupp är inte nödvändigt, men lugnar hönorna. Det är tuppens uppgift att leta upp mat åt hönorna och hålla utkik efter faror. Därför känner de sig tryggare med en tupp och risken för slagsmål hönor emellan blir mindre på köpet.

Hönshusets storlek beror lite på om det för året-runt-boende eller om det bara är en ”sommarstuga”. Har du sommarhöns kan huset vara oisolerat och lite mindre, då det mest används för att sova och värpa ägg. Sover gör hönorna på sittpinnar. Det är när de sitter där som de bajsar. Man kan alltså aldrig ha matskålar och foderautomater placerade rakt under sittpinnarna. Vårt hönshus har ett golv av nät, så att hönsbajset trillar rakt ut. All mat serveras ute i hönsgården.
Vinterboende hönor kräver att hönshuset är lite större, isolerat, dragfritt och med ett golv som lätt kan rengöras regelbundet. Golvet ska täckas med kutterspån (finns i djuraffären) eller vanligt sågspån, som byts en gång i veckan. Lite noggrannare rengöring en gång i månaden. Det måste också finnas plats för att servera maten inne. Minst en ½ kvm per höna brukar man räkna.

En gång om året ska hönshuset skuras ur ordentligt! Detta är förstås inte ett jobb för en allergiker, så det måste finnas minst en vuxen som är allergifri.

Värpreden ska vara som små lådor. Då känns det tryggt och ombonat för hönan. De kan vara fastbyggda eller helt enkelt bestå av en lös låda på golvet, ställd på högkant. Även om du har mer än ett rede, använder hönorna oftast bara ett av dem. Ligger det ett ägg i redet lockar det hönorna att värpa fler. Lägg ett ägg av trä, en golfboll eller en pingpongboll så lurar du hönorna att värpa.

Hönsgården ska vara rymlig – ca 6 kvm per höna – och så konstruerad att inga objudna gäster kan gräva sig in. Rävar och mårddjur förekommer också inne i samhällen. Gården ska också ha ett tak av nät för att skydda mot rovfåglar.

En ung, frisk höna värper upp till 25 st ägg/månad under sommarhalvåret. På vintern betydligt färre. Det behövs belysning stora delar av dygnet för att de ska värpa på vinterhalvåret. Äggproduktionen minskar också efterhand med hönans ålder.

Beroende på ras kostar en höna ca 80-100 kr i inköp och ska sedan ha mat. Vinterhönor ska också ha golvströ. Det är alltså inte för att få billiga ägg som man skaffar höns.

Hönor kan leva upp till 15 år – eller dö knall fall vid ett års ålder. Att ta en sjuk höna till veterinären blir ofta dyrare än att köpa en ny. Men det kan krävas att man är så tuff, att man klarar att nacka en höna? eller åtminstone känner någon annan tuffing.

Hönsmat

Hönor ska ha mat och friskt vatten varje dag. De älskar säd, speciellt vete, men det finns speciellt värpfoder med att köpa hos Odalmännen/Lantmännen och i välsorterade djuraffärer. Där finns också speciella foderautomater. För att få hårda äggskal kan man också behöva ge hönorna krossade snäckskal, särskilt på vintern kan detta vara nödvändigt.

Bara torrfoder kan serveras inomhus. Matrester och ”färskmat” serveras ute, eftersom hönorna slabbar omkring sig. Hela året (men extra viktigt på vintern när inte naturen bjuder hönorna på grönt) kan man ge dem ett tillskott i form av majs, gröna ärtor, rotfrukter, grönsaker. Rester som är uppskattade är förstås ris, pasta och små brödbitar. Mycket förtjusta är hönorna i kokt spagetti. Förmodligen tror de att spagettin är maskar?

Hönslyx

Hönor gillar att sandbada – både för rengöring och ren njutning. Inred gärna en ”spa”-avdelning i hönsgården med fin sjösand.

Att sprätta är förstås härligt för en höna. Samla ihop gräsklipp och ogräsrens och lägg in i någon del hönsgården. Det ger nöjsam sysselsättning åt hönsen. Välbehövligt om hönsen inte får gå fria i trädgården.

Frigång – då är livet härligt för höna. En nyinflyttad höna kan man hålla instängd i hönsgården 2-3 veckor. Då lär sig hönan var den hör hemma. Sedan kan den släppas ut i trädgården. Men om gräset är mycket grönare på andra sidan staketet, dvs om grannens trädgård är mycket frodigare och rikare på godsaker, finns det risk att hönan rymmer. Då gäller det att den egna trädgården också är ordentligt inhägnad. Eller kan du försöka träna dina hönor. Det är ett väldigt springande, jagande och schasande, men hönorna kan faktiskt lära sig var de får och var de inte får gå. Släpp inte ut hönorna om du inte själv finns i närheten. På försommaren, när alla blommor ännu är späda och ömtåliga, får mina hönor gå inne. Det är främst den bara jorden som lockar fram sprättinstinkten hos hönan och då lever blommor farligt. När växtligheten väl tagit fart och vuxit till sig kan hönorna få gå fritt och rabatterna får (nästan) vara ifred.

Vill du veta mer?

Hur är det? Har du blivit lite sugen på att skaffa höns mån tro? Vill du fördjupa dig ännu mer i ämnet rekommenderas boken ”Höns i trädgård” av Karin Neuschütz. Där finns utförliga ritningar och beskrivningar till den som vill ha hjälp att bygga hönshus och rastgård, beskrivning av olika hönsraser, sjukdomar och mycket, mycket mer.

Vill du läsa mer
Mer roligt att göra för trädgården finns i Anna Örnbergs bok ”Fixa för trädgår’n”, Bokförlaget Semic, 2002.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar