Smålandsstövaren är en god kompanjon vid jakt

Smålandsstövaren är en pålitlig hund vid jakt och är även en fin vakthund. Här har vi samlat det du behöver veta om smålandsstövaren. 


Smålandsstövaren, pålitlig vid jakt

Smålandsstövaren anses vara en utmärkt kompanjon, i synnerhet vid jakt. De är även fina sällskapshundar för familjen. Det finns många goda anledningar till att människor älskar denna hund som husdjur.

Smålandsstövarens historia

Rasen har varit jordbrukares föredragna ras tack vare dess många förmågor i fältet. Smålandsstövaren är välanpassad för jakt på små djur vilka inkluderar harar, ekorrar, rävar och fåglar. Hunden har även jagat storvilt som älg.

Smålandsstövare erkändes av svenska kennelklubben år 1921. Vid tiden kom hunden i två varianter, en med lång svans och en med kort svans. Baron Fredrik von Essen utvecklade smålandsstövaren med kort svans vilket sedan blev standarden och idag föds smålandsstövaren med naturlig stubbsvans. 

Smålandsstövarens temperament

Smålandsstövaren är en populär svensk jakthund och denna ras kan ha starka känslomässiga band med sina ägare. Denna process formas under jakt då både ägare och hund bör lita på varandra när de utför sina uppgifter. Smålandsstövaren kan även vara ett fint husdjur tack vare dess mjuka temperament kombinerat med den naturliga instinkten att beskydda.

Som jakthund är de intelligenta och de behöver mycket motion för att stimuleras både fysiskt och mentalt. Rasen kan även vara en god vakthund då de är territoriella i naturen och är varsamma kring främlingar.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Den svenska rasklubben för smålandsstövaren beordrade genetiska tester för att kontrollera förekomsten av genetiska sjukdomar hos hunden. De kom till slutsatsen att smålandsstövaren i regel är en frisk hundras och att det inte fanns några specifika åkommor eller allvarliga kända sjukdomar hos de hundar som testats. Man rekommenderade även att om en hund uppvisar hälsoproblem bör inte hunden användas till avel då det finns risk för att åkomman ärvs av hundens valpar.

Ägare bör ge hunden en korrekt mängd av nyttig hundmat. Daglig motion behövs även för att hålla hunden frisk och i form.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar