Smarta lifehacks för dig och ditt husdjur!

Så räddar du blomkrukorna, får soffan ren från kaninhår och förvandlar docksängen till kattsäng! Här är bästa ­tipsen för dig med husdjur.

lifehacks hund och katt
batteridrivna ljus

Batteridrivna ljus – i stället för brända svansar

Har du djur hemma kan det vara värt att byta ut stearinljusen mot batteridrivna. Räddar både morrhår och lekande svansar!

kaninhår

Hej då, kaninhår 

Trött på allt kaninhår i soffan? Testa gummihandsktricket! Sätt på dig en gummihandske och dra längs dina möbler. Håret fastnar på handsken och soffan blir fin! 

lär dig tolka katten

Lär dig prata katt! 

Katten kommunicerar med dig genom sitt kroppsspråk. Lär dig tyda vad den säger, så vet du vad den vill och behöver.  Om kattens öron är böjda nedåt, till exempel, så känner den sig obekväm, aggressiv eller underlägsen. Läs mer om kattens kroppsspråk på Viivilla.se! 

Läs också: Så förstår du kattens kroppsspråk!

En mysig säng! 

På nätet finns massvis med tips för hur du kan förvandla dina gamla möbler till roliga möbler för ditt husdjur. En gammal docksäng kan du till exempel med enkla medel göra om till en supermysig kattsäng. Placera kudde och filt i docksängen och katten har en alldeles egen säng!

bajspåse

Full koll på bajspåsen!

Glömt bajspåsarna igen? Köp en smart påshållare som du sätter fast i jackan eller på hundens koppel! Det finns även påshållare där du kan fästa den använda bajspåsen – praktiskt eller hur!

hamster toarulle

Släng inte toarullarna!

En vanlig toalettrulle kan stimulera din katt och bjuda in till lek, så släng dem inte! Även hamstrar älskar toarullar och gömmer sig gärna däri. 

kattleksaker

Göm leksakerna 

Ett superenkelt knep för att stimulera ditt husdjur är att gömma vissa leksaker då och då. Hundar och katter tröttnar på leksakerna som ligger framme hela tiden. När du plockar fram den undangömda bollen är den plötsligt poppis igen! 

hundlek

Rolig inomhuslek

Ett annat knep om du vill aktivera din hund inomhus är att fylla en liten pool med bollar och en och annan godbit, i stället för vatten. Låt jakten börja! 

Gummimatta minskar spill! 

Skydda golvet med en praktisk gummimatta under mat- och vattenskålarna. Underlägget håller även skålarna på plats och minskar spill och matrester. Finns att köpa online och i diverse djurbutiker! 

krukor katt

Tejpa fast krukorna! 

Vild katt? Tejpa fast blomkrukorna på fönsterbrädan, så slipper de åka ner på golvet! Glöm inte att använda dubbelhäftande tejp. 

Valnötsknepet 

Klösmärken på trämöbeln? Gnugga en valnöt (skalad) på risporna. Låt oljan från nöten verka en stund, sedan tar du en trasa och torkar rent. Försvinner inte helt, men nästan! 

Obs! På vissa sorters trä kan nöten lämna mörka märken, så testa gärna på undersidan av möbeln först. 

kattlåda

Rengör kattlådan rätt 

Om katten inte kissar i kattlådan kan det bero på att du städar kattlådan för mycket! Katter gillar inte skarpa dofter, så undvik starka rengöringsmedel. Skölj kattlådan med varmt vatten i stället!

Obs! Det kan också vara något annat som är fel om din katt kissar utanför kattlådan. Kontakta en veterinär om du är orolig. 

hundpool

Pool till vovven

Preppa för värme och sol! Många hundar gillar att bada så prova en hundpool? Det finns pooler att köpa online och i butik (en babypool kan fungera lika bra!). 

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen älskar dig


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar