Smarta lifehacks för dig och ditt husdjur!

Så räddar du blomkrukorna, får soffan ren från kaninhår och förvandlar docksängen till kattsäng! Här är bästa ­tipsen för dig med husdjur.
lifehacks hund och katt
batteridrivna ljus

Batteridrivna ljus – i stället för brända svansar

Har du djur hemma kan det vara värt att byta ut stearinljusen mot batteridrivna. Räddar både morrhår och lekande svansar!

kaninhår

Hej då, kaninhår 

Trött på allt kaninhår i soffan? Testa gummihandsktricket! Sätt på dig en gummihandske och dra längs dina möbler. Håret fastnar på handsken och soffan blir fin! 

lär dig tolka katten

Lär dig prata katt! 

Katten kommunicerar med dig genom sitt kroppsspråk. Lär dig tyda vad den säger, så vet du vad den vill och behöver.  Om kattens öron är böjda nedåt, till exempel, så känner den sig obekväm, aggressiv eller underlägsen. Läs mer om kattens kroppsspråk på Viivilla.se! 

Läs också: Så förstår du kattens kroppsspråk!

En mysig säng! 

På nätet finns massvis med tips för hur du kan förvandla dina gamla möbler till roliga möbler för ditt husdjur. En gammal docksäng kan du till exempel med enkla medel göra om till en supermysig kattsäng. Placera kudde och filt i docksängen och katten har en alldeles egen säng!

bajspåse

Full koll på bajspåsen!

Glömt bajspåsarna igen? Köp en smart påshållare som du sätter fast i jackan eller på hundens koppel! Det finns även påshållare där du kan fästa den använda bajspåsen – praktiskt eller hur!

hamster toarulle

Släng inte toarullarna!

En vanlig toalettrulle kan stimulera din katt och bjuda in till lek, så släng dem inte! Även hamstrar älskar toarullar och gömmer sig gärna däri. 

kattleksaker

Göm leksakerna 

Ett superenkelt knep för att stimulera ditt husdjur är att gömma vissa leksaker då och då. Hundar och katter tröttnar på leksakerna som ligger framme hela tiden. När du plockar fram den undangömda bollen är den plötsligt poppis igen! 

hundlek

Rolig inomhuslek

Ett annat knep om du vill aktivera din hund inomhus är att fylla en liten pool med bollar och en och annan godbit, i stället för vatten. Låt jakten börja! 

Gummimatta minskar spill! 

Skydda golvet med en praktisk gummimatta under mat- och vattenskålarna. Underlägget håller även skålarna på plats och minskar spill och matrester. Finns att köpa online och i diverse djurbutiker! 

krukor katt

Tejpa fast krukorna! 

Vild katt? Tejpa fast blomkrukorna på fönsterbrädan, så slipper de åka ner på golvet! Glöm inte att använda dubbelhäftande tejp. 

Valnötsknepet 

Klösmärken på trämöbeln? Gnugga en valnöt (skalad) på risporna. Låt oljan från nöten verka en stund, sedan tar du en trasa och torkar rent. Försvinner inte helt, men nästan! 

Obs! På vissa sorters trä kan nöten lämna mörka märken, så testa gärna på undersidan av möbeln först. 

kattlåda

Rengör kattlådan rätt 

Om katten inte kissar i kattlådan kan det bero på att du städar kattlådan för mycket! Katter gillar inte skarpa dofter, så undvik starka rengöringsmedel. Skölj kattlådan med varmt vatten i stället!

Obs! Det kan också vara något annat som är fel om din katt kissar utanför kattlådan. Kontakta en veterinär om du är orolig. 

hundpool

Pool till vovven

Preppa för värme och sol! Många hundar gillar att bada så prova en hundpool? Det finns pooler att köpa online och i butik (en babypool kan fungera lika bra!). 

Läs också: 10 tecken på att din katt verkligen älskar dig

Vill du läsa fler artiklar om djur?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar