Somali är en underhållande katt

Somalin har självförtroendet och det atletiska utseendet av abessiniern kombinerat med elegansen hos en långhårig katt. Precis som sitt syskon, abessiniern, har somalin ett vilt utseende och har stora öron, ett tecknat ansikte, fluff runt nacken, långa ben och en tickad päls som kommer i vitfärgat, sorrel, fawn och blå och katten har en stor och buskig svans. Här har vi samlat det du behöver veta om somalin om du letar efter rätt husdjur för dig.

Somalin som familjekatt

Somalin har en busig natur vilket underhåller både ägare och gäster och katten jämförs ofta med en apa på grund av sina upptåg. De är kända för att vara smarta, nyfikna och aktiva. Detta är inte en katt för upptagna personer då somalin alltid kräver sina människors sällskap. Men om behovet uppstår är det en god idé att skaffa två somalikatter som kan hålla varandra sällskap medan du är upptagen.

Somalins päls är lätt att sköta, förutsatt att kattens borstas regelbundet för att undvika att pälsen tovas.

Några av somalins egenskaper

Dessa är några av somalins intressanta särdrag:

 • Somalin kräver regelbunden skötsel för att dess päls ska hållas i fint skick.
 • Katten fäller måttligt. Det rekommenderas att ge katten korrekt diet, regelbunden skötsel, samt att sköta kattens päls på ett avgränsat område vilket minimerar lös päls i huset.
 • Man känner till att katten kan drabbas av flera åkommor och ägare rekommenderas därför att vara förberedda på medicinska kostnader som kan bli långsiktiga.
 • Somali är en tystlåten katt, så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
 • Katten behöver mycket uppmärksamhet och därför rekommenderas ägare att involvera katten i olika aktiviteter.
 • Somali kan komma väl överens med andra och även med barn och kan visa tillgivenhet mot dem.

Somalins historia

Somalin är en långhårig variant av abessiniern och uppstod i områden av Sydostasien vid kusten till Indiska Oceanen. Katten ser ut som en liten afrikansk vildkatt men faktum är att inget vilt blod rinner i dess ådror. Det är en tamkatt från topp till tass.

Somalins temperament

Somalin är en katt som är nyfiken, mycket aktiv och atletisk. Så om du letar efter en katt som bara kommer ligga i ditt knä och inte bryr sig om när du är upptagen, kanske inte somalin är rätt ras för dig. Katten älskar att leka och är jämt på språng. Den älskar att spendera dagen klättrandes till höga höjder, att utforska varje vrå i huset och att leta efter nya platser att gömma sig eller vila på. Katten har även en tendens att observera och övervaka vad dess ägare håller på med.

Ge somalin interaktiva leksaker för att hålla den upptagen och för att stimulera den både fysiskt och mentalt. Katten kan även tränas till att till exempel genomföra en agilitybana eller att gå i koppel.

Somalin kan komma överens med alla och särskilt de som kan spendera mestadels av sin tid med katten. Katten kan vara tillgiven och kärleksfull med barn och äldre, ja i stort sett med alla. Den älskar att vara i centrum av familjens uppmärksamhet och föredrar att vara familjens enda katt så att den kan få all uppmärksamhet den önskar och behöver.

Somalins hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa olika hälsoproblem har man sett kan drabba rasen. Det rekommenderas att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå:

 • Felint hyperestesi syndrom – ett neurologiskt tillstånd vilket innebär att katten har en tendens till överdrivet rengörande och slickande av pälsen. Detta kan leda till håravfall och katten kan reagera med panik vid vidröring.
 • Peridontal sjuksom
 • Knäledsurvridning – en ärftlig sjukdom vilket innebär att knäskålen förflyttas ur led
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en degenerativ form av ögonsjukdom
 • Pyruvate kinase deficiency (PKD) – ärftlig hemolytisk anemi orsakat av en brist på ett enzym vilket resulterar i instabilitet och förlust av röda blodkroppar

Renal amyloidosis – en ärftlig sjukdom där amyloid lagras i olika organ, vanligtvis i njurarna. Detta kan leda till njursvikt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar