Somali är en underhållande katt

Somalin har självförtroendet och det atletiska utseendet av abessiniern kombinerat med elegansen hos en långhårig katt. Precis som sitt syskon, abessiniern, har somalin ett vilt utseende och har stora öron, ett tecknat ansikte, fluff runt nacken, långa ben och en tickad päls som kommer i vitfärgat, sorrel, fawn och blå och katten har en stor och buskig svans. Här har vi samlat det du behöver veta om somalin om du letar efter rätt husdjur för dig.


Somalin som familjekatt

Somalin har en busig natur vilket underhåller både ägare och gäster och katten jämförs ofta med en apa på grund av sina upptåg. De är kända för att vara smarta, nyfikna och aktiva. Detta är inte en katt för upptagna personer då somalin alltid kräver sina människors sällskap. Men om behovet uppstår är det en god idé att skaffa två somalikatter som kan hålla varandra sällskap medan du är upptagen.

Somalins päls är lätt att sköta, förutsatt att kattens borstas regelbundet för att undvika att pälsen tovas.

Några av somalins egenskaper

Dessa är några av somalins intressanta särdrag:

 • Somalin kräver regelbunden skötsel för att dess päls ska hållas i fint skick.
 • Katten fäller måttligt. Det rekommenderas att ge katten korrekt diet, regelbunden skötsel, samt att sköta kattens päls på ett avgränsat område vilket minimerar lös päls i huset.
 • Man känner till att katten kan drabbas av flera åkommor och ägare rekommenderas därför att vara förberedda på medicinska kostnader som kan bli långsiktiga.
 • Somali är en tystlåten katt, så ägare behöver inte oroa sig för överdrivet jamande om natten.
 • Katten behöver mycket uppmärksamhet och därför rekommenderas ägare att involvera katten i olika aktiviteter.
 • Somali kan komma väl överens med andra och även med barn och kan visa tillgivenhet mot dem.

Somalins historia

Somalin är en långhårig variant av abessiniern och uppstod i områden av Sydostasien vid kusten till Indiska Oceanen. Katten ser ut som en liten afrikansk vildkatt men faktum är att inget vilt blod rinner i dess ådror. Det är en tamkatt från topp till tass.

Somalins temperament

Somalin är en katt som är nyfiken, mycket aktiv och atletisk. Så om du letar efter en katt som bara kommer ligga i ditt knä och inte bryr sig om när du är upptagen, kanske inte somalin är rätt ras för dig. Katten älskar att leka och är jämt på språng. Den älskar att spendera dagen klättrandes till höga höjder, att utforska varje vrå i huset och att leta efter nya platser att gömma sig eller vila på. Katten har även en tendens att observera och övervaka vad dess ägare håller på med.


Ge somalin interaktiva leksaker för att hålla den upptagen och för att stimulera den både fysiskt och mentalt. Katten kan även tränas till att till exempel genomföra en agilitybana eller att gå i koppel.

Somalin kan komma överens med alla och särskilt de som kan spendera mestadels av sin tid med katten. Katten kan vara tillgiven och kärleksfull med barn och äldre, ja i stort sett med alla. Den älskar att vara i centrum av familjens uppmärksamhet och föredrar att vara familjens enda katt så att den kan få all uppmärksamhet den önskar och behöver.

Somalins hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa olika hälsoproblem har man sett kan drabba rasen. Det rekommenderas att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå:

 • Felint hyperestesi syndrom – ett neurologiskt tillstånd vilket innebär att katten har en tendens till överdrivet rengörande och slickande av pälsen. Detta kan leda till håravfall och katten kan reagera med panik vid vidröring.
 • Peridontal sjuksom
 • Knäledsurvridning – en ärftlig sjukdom vilket innebär att knäskålen förflyttas ur led
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en degenerativ form av ögonsjukdom
 • Pyruvate kinase deficiency (PKD) – ärftlig hemolytisk anemi orsakat av en brist på ett enzym vilket resulterar i instabilitet och förlust av röda blodkroppar

Renal amyloidosis – en ärftlig sjukdom där amyloid lagras i olika organ, vanligtvis i njurarna. Detta kan leda till njursvikt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar