Stabijhoun är en av de mest ovanliga hundraserna i världen

Stabijhoun är en av de mest ovanliga hundraserna i världen. Hunden är duktig både som jägare och som familjehund. Här har vi samlat det du behöver veta om stabijhoun.

Stabijhoun som familjens sällskapshund

Stabijhoun utvecklades för att arbeta som en jakthund. Hunden älskades även för sina fina egenskaper som familjehund. Stabijhoun har många fina särdrag som uppskattas av många.

Stabijhouns utseende

Stabijhoun är robust byggd med mjuk och silkeslen päls. Stabijhoun sägs vara större i längd än i höjd och hunden bör vara i fin form, och med det menas att de varken ska vara muskulöst eller smalt byggda.

Stabijhouns päls kommer vanligtvis i svart och vitt med ett ofta helsvart huvud och en vit svanstipp. En annan färg som är mindre vanlig är brun och orange vilket sällan ses hos hunden.

Hundens huvud ser längre ut än vad det är brett och skallen och nospartiet är lika långa. Håret på huvudet är ganska kort och skallens form är något välvd men inte smal. Nacken bör vara välvd och hunden bär sitt huvud lågt. Nospartiet ser kraftfullt ut och smalnar försiktigt av mot nosen. Bryggan bör vara rak och nosen är bred med välutvecklad nos och breda näsborrar. Hunden läppar är täta och bör täcka tänderna.

Stabijhouns öron sitter lågt och är av medelstorlek. De har en stark kroppsbyggnad. Hundens ögon bör vara balanserat placerade i huvudet och är av medelstorlek med täta runda ögonlock.

Stabijhouns päls är lång och slät och bör aldrig vara lockig. Hundens kropp bör se kraftfull ut med väl rundad bröstkorg. Ryggen bör vara rak och korset något sluttande. Dess länd är stark och magpartiet något smalare. Den har en lång svans som sitter lågt. Bogarna ligger tätt längst bröstet och skulderbladen lutande bakåt och vinklade. De bör även ha tjocka trampdynor.

Stabijhouns historia

Beskrivningar av stabijhoun kan finnas i Joost Halberstmas, Walking Dijkstras och Nyne fan Hichtums litterära verk från tidigt 1800-tal. Vid tiden användes hunden för att jaga räv och annat småvilt. Hunden användes som en mångsidig jakthund och som gårdshund. Idag används stabijhoun fortfarande som jakthund och uppskattas för sitt mjuka bett när de hämtar byten.

Hunden ägs av jordbrukare som en mångsidig hund som kan användas till mycket. Dessa jordbrukare kan ha begränsade ekonomiska resurser och önskar endast ha en enda hund för gårdens alla behov, som kan fungera både som jakthund och som gårdshund.

För att vidare utveckla stabijhouns egenskaper korsades de med wetterhound men korsningarna stoppades år 1942 för att förhindra att de ovanliga raserna utrotades.

Idag har stabijhoun fångat hundentusiasters intresse i Storbritannien, Skandinavien och Nordamerika.

Stabijhouns temperament

Stabijhoun är vänlig, mjuk, intelligent, fridfull, tålmodig och vill alltid vara till lags. Ibland kan stabijhoun visa envisa tendenser. De är toleranta och fina med barn och kan vara lydiga och tillgivna sina ägare om de fått korrekt träning.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Stabijhoun är i regel en frisk hund. Men den selektiva aveln som utvecklat rasen har de flesta genetiska sjukdomar utrotats hos dem. Idag försöker holländarna att avla ut höftledsdysplasi från rasen och hundar med sagda sjukdom är inte tillåtna att delta i avelsprogrammet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar