Staffordshire bullterrier är en stark och muskulös hundras

Staffordshire bullterrier är känd för sin styrka och sin smidighet. Denna muskulösa hund kan se farlig ut men staffordshire bullterrier är populär tack vare sin förmåga att älska barn, varför de på engelska kallas "nanny dog". Här har vi samlat den information du behöver om staffordshire bullterrier om du funderar på att göra rasen till en del av din familj.


Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en medelstor ras med en genomsnittlig vikt kring 10-17 kg och en genomsnittlig höjd av 35-40 cm. De är starkt och muskulöst byggda och är kända för sin styrka och smidighet. Staffordshire bullterrier har ett kort och platt huvud med tydliga käkmuskler. Idag är staffordshire bullterrier känd för att vara en fin sällskapshund tack vare sin intelligens, sitt mod och sin barnkära natur.

Flera av staffordshire bullterrierns egenskaper

Staffordshire bullterrier avlades ursprungligen som kamphund på grund av sin storlek och sin hastighet. Tack och lov är kampernas tid förbi och idag är de kända som fina sällskapshundar som tycker om att vara med sin familj. Staffordshire bullterrier älskar även att vara kring barn vilket gör att de på engelska kallas ”nanny dog”. Hunden är mycket intelligent, vänlig och tillgiven med människor.

Staffordshire bullterriers historia

Under 1800-talet var spel som tjurkamper, tuppfäktning och björnkamper vanliga. Staffordshire bullterrier avlades då för att delta i dessa blodiga sporter. När hundkamper introducerades var staffordshire bullterrier rasen som främst användes vid kamperna. Hunden var en korsning mellan bulldog och manchesterterrier vilket gav den de egenskaper som var nödvändiga i kampringen.

År 1975 erkändes staffordshire bullterrier av den amerikanska kennelklubben och har sedan dess behandlats som husdjur och sällskapshund lämplig för familjer. Kampernas tid är sedan länge förbi tack vare djurskyddslagar. Idag räknas staffordshire bullterrier som nummer 85 bland de 157 raserna registrerade hos den amerikanska kennelklubben.

Staffordshire bullterriers temperament

Staffordshire bullterrier är känd för sina egenskaper som orädd, lojal och tillgiven, vilket gör dem till en ras som verkligen kan räknas som människans bästa vän. Hunden är muskulös vilket gör att de kan se skrämmande ut. Staffordshire bullterrierns temperament kan slipas genom träning och socialisation. Socialisation tidigt i livet kan göra att hunden växer upp till en balanserad vuxen hund.

Som sällskapshund är staffordshire bullterrier tillgiven sin familj och i synnerhet barnen. De visar sin tillgivenhet genom att hoppa, slicka och böka. Trots att de kan se skrämmande ut är deras temperament inte passande för att vakta hem och ägare. Staffordshire bullterrier kan även med enkelhet anpassa sig till förändringar vad gäller hem och familjens struktur.

Staffordshire bullterriers hälsa

Staffordshire bullterrier är kända för att drabbas av ärftliga sjukdomar som kan resultera i att de får synförändringar eller beteendeförändringar. Staffordshire bullterrier kan även drabbas av en åkomma som kallas höftledsdysplasi hos hund vilket är ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Hunden är även benägen att drabbas av armbågsledsdysplasi, knäsledsurvridning och hudallergier.

Hunden kräver dagliga promenader. Om de inte ges promenader behöver staffordshire bullterrier ges möjlighet att leka och springa fritt varje dag.

Den genomsnittliga livslängden hos en staffordshire bullterrier är 12-14 år vilket är normalt för en hund av dess storlek.

Sammanfattning

Staffordshire bullterrier kanske inte ser vänlig ut på grund av sitt utseende, men när de tränats och socialiserats korrekt kommer du se att de är mycket tillgivna sina ägare. Detta gör dem till utmärkta sällskapshundar men inte effektiva vakthundar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar