Staffordshire bullterrier är en stark och muskulös hundras

Staffordshire bullterrier är känd för sin styrka och sin smidighet. Denna muskulösa hund kan se farlig ut men staffordshire bullterrier är populär tack vare sin förmåga att älska barn, varför de på engelska kallas "nanny dog". Här har vi samlat den information du behöver om staffordshire bullterrier om du funderar på att göra rasen till en del av din familj.

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en medelstor ras med en genomsnittlig vikt kring 10-17 kg och en genomsnittlig höjd av 35-40 cm. De är starkt och muskulöst byggda och är kända för sin styrka och smidighet. Staffordshire bullterrier har ett kort och platt huvud med tydliga käkmuskler. Idag är staffordshire bullterrier känd för att vara en fin sällskapshund tack vare sin intelligens, sitt mod och sin barnkära natur.

Flera av staffordshire bullterrierns egenskaper

Staffordshire bullterrier avlades ursprungligen som kamphund på grund av sin storlek och sin hastighet. Tack och lov är kampernas tid förbi och idag är de kända som fina sällskapshundar som tycker om att vara med sin familj. Staffordshire bullterrier älskar även att vara kring barn vilket gör att de på engelska kallas ”nanny dog”. Hunden är mycket intelligent, vänlig och tillgiven med människor.

Staffordshire bullterriers historia

Under 1800-talet var spel som tjurkamper, tuppfäktning och björnkamper vanliga. Staffordshire bullterrier avlades då för att delta i dessa blodiga sporter. När hundkamper introducerades var staffordshire bullterrier rasen som främst användes vid kamperna. Hunden var en korsning mellan bulldog och manchesterterrier vilket gav den de egenskaper som var nödvändiga i kampringen.

År 1975 erkändes staffordshire bullterrier av den amerikanska kennelklubben och har sedan dess behandlats som husdjur och sällskapshund lämplig för familjer. Kampernas tid är sedan länge förbi tack vare djurskyddslagar. Idag räknas staffordshire bullterrier som nummer 85 bland de 157 raserna registrerade hos den amerikanska kennelklubben.

Staffordshire bullterriers temperament

Staffordshire bullterrier är känd för sina egenskaper som orädd, lojal och tillgiven, vilket gör dem till en ras som verkligen kan räknas som människans bästa vän. Hunden är muskulös vilket gör att de kan se skrämmande ut. Staffordshire bullterrierns temperament kan slipas genom träning och socialisation. Socialisation tidigt i livet kan göra att hunden växer upp till en balanserad vuxen hund.

Som sällskapshund är staffordshire bullterrier tillgiven sin familj och i synnerhet barnen. De visar sin tillgivenhet genom att hoppa, slicka och böka. Trots att de kan se skrämmande ut är deras temperament inte passande för att vakta hem och ägare. Staffordshire bullterrier kan även med enkelhet anpassa sig till förändringar vad gäller hem och familjens struktur.

Staffordshire bullterriers hälsa

Staffordshire bullterrier är kända för att drabbas av ärftliga sjukdomar som kan resultera i att de får synförändringar eller beteendeförändringar. Staffordshire bullterrier kan även drabbas av en åkomma som kallas höftledsdysplasi hos hund vilket är ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Hunden är även benägen att drabbas av armbågsledsdysplasi, knäsledsurvridning och hudallergier.

Hunden kräver dagliga promenader. Om de inte ges promenader behöver staffordshire bullterrier ges möjlighet att leka och springa fritt varje dag.

Den genomsnittliga livslängden hos en staffordshire bullterrier är 12-14 år vilket är normalt för en hund av dess storlek.

Sammanfattning

Staffordshire bullterrier kanske inte ser vänlig ut på grund av sitt utseende, men när de tränats och socialiserats korrekt kommer du se att de är mycket tillgivna sina ägare. Detta gör dem till utmärkta sällskapshundar men inte effektiva vakthundar.

Innan du skaffar en staffordshire bullterrier undersök först din stads lagar vad gäller hundar då det finns ett antal städer som förbjuder just denna hundras.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar