Tämja möss som husdjur

Att tämja möss är möjligt men tar visst tålamod. Med tid och beslutsamhet (och kanske lite mutor) kommer du kunna vinna din mus förtroende. Att hålla i möss kan vara knepigt då de är små och snabba, men när de väl är tama kan de tas upp och hanteras (och kan vara utmärkta husdjur, till och med för barn).

Under processen är det viktigaste att komma ihåg att konsten att tämja möss handlar om att vinna deras förtroende.

Möss kan bita hårt, men kom ihåg att om de biter är de för att de är rädda. Om din mus biter dig bör du inte skaka din hand för att musen ska falla av, eller bli arg, då detta bara kommer förvärra situationen. Om din mus biter betyder detta att du bör lugna ner tempot och göra mer för att vinna musens förtroende. Under träningsprocessen bör du försöka göra allt för att undvika att stressa din mus. Du kommer behöva genomföra rutinmässig rengöring av buren förstås, men tänk på att röra dig försiktigt och långsamt vid dessa nödvändiga sysslor för att underlätta processen av att tämja din mus och vinna dess förtroende.

 

Att ta upp en mus

Det finns några saker att komma ihåg när du börjar tämja och hantera din husdjursmus

Det är bäst att aldrig lyfta upp en mus i svansen då detta kan skrämma dem eller skada dem och göra att musen litar mindre på dig.

Om din mus inte är tam är ett enkelt sätt att lyfta upp dem genom att försiktigt locka in dem i en kopp som lagts på sidan. När musen är i koppen kan du ställa koppen på högkant för att flytta eller bära musen. Då möss är duktiga på att hoppa bör du täcka över koppens öppning med handen för att undvika att musen hoppar och skadas eller rymmer.

Det bästa sättet att bära en tam mus är genom att hålla den i din kupade hand. Du kan försiktigt hålla den i den lösa huden i nacken om nödvändigt för att förhindra att musen rymmer.

Du kan alltid använda skyddshandskar för att ta upp en mus som inte är tam på samma sätt som du skulle plocka upp en tam.

Tämja husdjursmöss

Att tämja möss kräver visst tålamod för att vinna deras förtroende, men att vinna deras förtroende gör hanteringen av dem mycket enklare och mer givande. Följ dessa steg för att tämja din mus:

Ge din mus några dagar att anpassa sig till sitt nya hem (håll städning och interaktion till ett minimum).

Rör dig långsamt och prata med låg och mjuk röst kring din mus.

Begränsa interaktion med din mus till de timmar musen är vaken. Att väcka en sovande mus är inte rätt sätt att vinna deras förtroende!

Börja genom att bara sitta nära din mus bur för att göra den van vid din närvaro.

Erbjud musen en godbit (som solrosfrö, små bitar nötter eller russin) när din mus kommer nära burens galler. Fortsätt göra detta tills de kommer fram till gallret när de ser dig.

När din mus väl är van och bekväm med att ta godbitar från din hand genom burens galler, prova att erbjuda godbitar med burens dörr öppen.

När din mus med entusiasm tar godbitar från din hand, placera då en godbit i din öppna hand för att få musen att röra vid handen för att få belöningen.

När de med egen vilja rör din hand, placera godbiten på din underarm för att få musen att klättra upp på handen för att få belöningen.

När din mus är bekväm med att klättra på din hand, försök att försiktigt klia den på sidorna och bakdelen av huvudet (vilket imiterar naturligt beteende vid rengöring).

Fortsätt att öva dessa steg. Så småningom kommer du vinna din mus förtroende och då den att frivilligt sitta i din hand.

Tips för att tämja möss

Att börja tämja musen vid ung ålder kommer göra processen mycket enklare.

Använd rikligt med belöningar och jobba långsamt. Se noga till att din mus är bekväm med varje steg innan du går vidare till nästa steg.

Det är bäst att inte låta möss springa runt utanför buren om de inte är tama. Stressen det skapar att jaga, fånga och sätta tillbaka musen i buren kan skrämma musen och göra att de blir rädda för sina ägare. Om du tillåter musen tid utanför buren bör du se till att området är mycket säkert för mus då möss kan ta sig igenom mycket små springor.

Möss kan vanligtvis hållas i mindre grupper av honor (då du annars kommer få många bäbismöss av att hålla hanar och honor tillsammans) medan hanar bor bäst i ensamhet (annars kommer de slåss). Möss som är honor skapar vanligtvis starka band med varandra men detta bör inte påverka processen av att tämja dem. Ofta är en ensam mus mer stressad och nervös och kan vara svårare att tämja än en hona som har andra honor i buren som sällskap.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar