Tämja möss som husdjur

Att tämja möss är möjligt men tar visst tålamod. Med tid och beslutsamhet (och kanske lite mutor) kommer du kunna vinna din mus förtroende. Att hålla i möss kan vara knepigt då de är små och snabba, men när de väl är tama kan de tas upp och hanteras (och kan vara utmärkta husdjur, till och med för barn).


Under processen är det viktigaste att komma ihåg att konsten att tämja möss handlar om att vinna deras förtroende.

Möss kan bita hårt, men kom ihåg att om de biter är de för att de är rädda. Om din mus biter dig bör du inte skaka din hand för att musen ska falla av, eller bli arg, då detta bara kommer förvärra situationen. Om din mus biter betyder detta att du bör lugna ner tempot och göra mer för att vinna musens förtroende. Under träningsprocessen bör du försöka göra allt för att undvika att stressa din mus. Du kommer behöva genomföra rutinmässig rengöring av buren förstås, men tänk på att röra dig försiktigt och långsamt vid dessa nödvändiga sysslor för att underlätta processen av att tämja din mus och vinna dess förtroende.

Att ta upp en mus

Det finns några saker att komma ihåg när du börjar tämja och hantera din husdjursmus

Det är bäst att aldrig lyfta upp en mus i svansen då detta kan skrämma dem eller skada dem och göra att musen litar mindre på dig.

Om din mus inte är tam är ett enkelt sätt att lyfta upp dem genom att försiktigt locka in dem i en kopp som lagts på sidan. När musen är i koppen kan du ställa koppen på högkant för att flytta eller bära musen. Då möss är duktiga på att hoppa bör du täcka över koppens öppning med handen för att undvika att musen hoppar och skadas eller rymmer.

Det bästa sättet att bära en tam mus är genom att hålla den i din kupade hand. Du kan försiktigt hålla den i den lösa huden i nacken om nödvändigt för att förhindra att musen rymmer.

Du kan alltid använda skyddshandskar för att ta upp en mus som inte är tam på samma sätt som du skulle plocka upp en tam.

Tämja husdjursmöss

Att tämja möss kräver visst tålamod för att vinna deras förtroende, men att vinna deras förtroende gör hanteringen av dem mycket enklare och mer givande. Följ dessa steg för att tämja din mus:

Ge din mus några dagar att anpassa sig till sitt nya hem (håll städning och interaktion till ett minimum).

Rör dig långsamt och prata med låg och mjuk röst kring din mus.

Begränsa interaktion med din mus till de timmar musen är vaken. Att väcka en sovande mus är inte rätt sätt att vinna deras förtroende!

Börja genom att bara sitta nära din mus bur för att göra den van vid din närvaro.

Erbjud musen en godbit (som solrosfrö, små bitar nötter eller russin) när din mus kommer nära burens galler. Fortsätt göra detta tills de kommer fram till gallret när de ser dig.

När din mus väl är van och bekväm med att ta godbitar från din hand genom burens galler, prova att erbjuda godbitar med burens dörr öppen.

När din mus med entusiasm tar godbitar från din hand, placera då en godbit i din öppna hand för att få musen att röra vid handen för att få belöningen.

När de med egen vilja rör din hand, placera godbiten på din underarm för att få musen att klättra upp på handen för att få belöningen.

När din mus är bekväm med att klättra på din hand, försök att försiktigt klia den på sidorna och bakdelen av huvudet (vilket imiterar naturligt beteende vid rengöring).

Fortsätt att öva dessa steg. Så småningom kommer du vinna din mus förtroende och då den att frivilligt sitta i din hand.

Tips för att tämja möss

Att börja tämja musen vid ung ålder kommer göra processen mycket enklare.

Använd rikligt med belöningar och jobba långsamt. Se noga till att din mus är bekväm med varje steg innan du går vidare till nästa steg.

Det är bäst att inte låta möss springa runt utanför buren om de inte är tama. Stressen det skapar att jaga, fånga och sätta tillbaka musen i buren kan skrämma musen och göra att de blir rädda för sina ägare. Om du tillåter musen tid utanför buren bör du se till att området är mycket säkert för mus då möss kan ta sig igenom mycket små springor.

Möss kan vanligtvis hållas i mindre grupper av honor (då du annars kommer få många bäbismöss av att hålla hanar och honor tillsammans) medan hanar bor bäst i ensamhet (annars kommer de slåss). Möss som är honor skapar vanligtvis starka band med varandra men detta bör inte påverka processen av att tämja dem. Ofta är en ensam mus mer stressad och nervös och kan vara svårare att tämja än en hona som har andra honor i buren som sällskap.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar