Tysk spets är en utmärkt husdjur för familjer

Tysk spets är en glad och alert hund vilket gör dem till goda vakthundar. De har många egenskaper som gör dem till fina husdjur. Här har vi samlat det du behöver veta om den tyska spetsen.

Tysk spets är en populär vakthund och familjevän

Den tyska spetsen är en populär vakthund världen över och detta av flera goda anledningar. De har karaktärsdrag som är användbara för arbetet de utför.

Den tyska spetsens egenskaper

  • Den tyska spetsen är känd för att vara en god vakthund.
  • De njuter av sina människors sällskap och älskar att få uppmärksamhet.
  • Om de inte tränats korrekt kommer tysk spets inte att lyssna på order från sin människa.
  • Ägare av en tysk spets måste visa hunden kunnigt ledarskap så att hunden litar på sin ägare.
  • Hunden kräver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt.

Den tyska spetsens historia

Den tyska spetsen, precis som andra spetsar, har många egenskaper som de delar med hundarna vars fossil visar att de levt under stenåldern i centrala Europa. Experter trodde under en tid att den tyska spetsen var den äldsta hundrasen, men upptäckte senare att hunden är av en nyare gren som uppkom under 1800-talet. Den tyska spetsen kom senare till USA där dess namn ändrades till american eskimo dog.

Den tyska spetsens utseende

Den tyska spetsen kommer i flera färger jämfört med andra spetsar. De kommer i svart, brun, orange, varggrå och vitt. Hunden har kompakta och triangulära öron som sitter högt och tätt ihop. Håret på hundens huvud är kort jämfört med håret på resten av kroppen. Ögonen är relativt stora och svansen är skruvad upp på ryggens slut.

Den tyska spetsens temperament

Den tyska spetsen är en glad och alert hund och anses vara en god vakthund. De älskar att hoppa och stå på bakbenen. De söker uppmärksamhet av naturen och är väldigt villiga att vara sin familj till lags . Hunden behöver träning tidigt i livet för att kontrollera dess skällande, annars tenderar de att bli för högljudda. De behöver även tränas och lära sig att det är ägaren som är alfa i flocken då lydnad annars kan bli ett problem. Den tyska spetsen är inte att lita på kring barn då de kan nafsa mot dem om inte barnet visar starkt ledarskap. Korrekt träning och socialisation är av högsta vikt för att hunden ska bli en fin sällskapshund. De kan även vara gott sällskap till äldre.

De kräver dagliga promenader som visar dem att du är ledare av flocken. Plus, dagliga promenader stimulerar hunden både fysiskt och mentalt.

Den tyska spetsens vanliga hälsoåkommor

Den tyska spetsen är i regel frisk men det finns vissa hälsoåkommor som kan drabba rasen, såsom följande:

  • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket kan behandlas med medicin eller i värsta fall, operation.
  • Ögoninfektion – röda och bruna fläckar som ses i ögat och kan orsakas av flera orsaker.

Miljön som den tyska spetsen älskar

Den tyska spetsen kan i stort sett anpassa sig till alla hemmiljöer så länge de får vara med sin familj. De kan leka på gården så länge som denna är inhägnad. De avskyr att lämnas ensamma för en längre period.

De kan vara utmärkta med unga barn om de givits träning och socialisation tidigt i livet för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar