Tysk spets är en utmärkt husdjur för familjer

Tysk spets är en glad och alert hund vilket gör dem till goda vakthundar. De har många egenskaper som gör dem till fina husdjur. Här har vi samlat det du behöver veta om den tyska spetsen.


Tysk spets är en populär vakthund och familjevän

Den tyska spetsen är en populär vakthund världen över och detta av flera goda anledningar. De har karaktärsdrag som är användbara för arbetet de utför.

Den tyska spetsens egenskaper

  • Den tyska spetsen är känd för att vara en god vakthund.
  • De njuter av sina människors sällskap och älskar att få uppmärksamhet.
  • Om de inte tränats korrekt kommer tysk spets inte att lyssna på order från sin människa.
  • Ägare av en tysk spets måste visa hunden kunnigt ledarskap så att hunden litar på sin ägare.
  • Hunden kräver daglig motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt.

Den tyska spetsens historia

Den tyska spetsen, precis som andra spetsar, har många egenskaper som de delar med hundarna vars fossil visar att de levt under stenåldern i centrala Europa. Experter trodde under en tid att den tyska spetsen var den äldsta hundrasen, men upptäckte senare att hunden är av en nyare gren som uppkom under 1800-talet. Den tyska spetsen kom senare till USA där dess namn ändrades till american eskimo dog.

Den tyska spetsens utseende

Den tyska spetsen kommer i flera färger jämfört med andra spetsar. De kommer i svart, brun, orange, varggrå och vitt. Hunden har kompakta och triangulära öron som sitter högt och tätt ihop. Håret på hundens huvud är kort jämfört med håret på resten av kroppen. Ögonen är relativt stora och svansen är skruvad upp på ryggens slut.

Den tyska spetsens temperament

Den tyska spetsen är en glad och alert hund och anses vara en god vakthund. De älskar att hoppa och stå på bakbenen. De söker uppmärksamhet av naturen och är väldigt villiga att vara sin familj till lags . Hunden behöver träning tidigt i livet för att kontrollera dess skällande, annars tenderar de att bli för högljudda. De behöver även tränas och lära sig att det är ägaren som är alfa i flocken då lydnad annars kan bli ett problem. Den tyska spetsen är inte att lita på kring barn då de kan nafsa mot dem om inte barnet visar starkt ledarskap. Korrekt träning och socialisation är av högsta vikt för att hunden ska bli en fin sällskapshund. De kan även vara gott sällskap till äldre.

De kräver dagliga promenader som visar dem att du är ledare av flocken. Plus, dagliga promenader stimulerar hunden både fysiskt och mentalt.

Den tyska spetsens vanliga hälsoåkommor

Den tyska spetsen är i regel frisk men det finns vissa hälsoåkommor som kan drabba rasen, såsom följande:

  • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket kan behandlas med medicin eller i värsta fall, operation.
  • Ögoninfektion – röda och bruna fläckar som ses i ögat och kan orsakas av flera orsaker.

Miljön som den tyska spetsen älskar

Den tyska spetsen kan i stort sett anpassa sig till alla hemmiljöer så länge de får vara med sin familj. De kan leka på gården så länge som denna är inhägnad. De avskyr att lämnas ensamma för en längre period.

De kan vara utmärkta med unga barn om de givits träning och socialisation tidigt i livet för att göra dem till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar