Vad kan du göra om din hamster biter dig?

Även om hamstrar anses vara ideala husdjur för barn sp kan de bitas och gör det om de är rädda. Hamstrar som inte har blivit hållna så mycket är vanligtvis inte tama och bits ofta om du försöker lyfta upp dem. När man hanterar dess hamstrar är det viktigt att komma ihåg att de biter för att de är rädda, inte för att de är aggressiva.


Hur man hanterar en hamster som biter

Nyckeln till att lyfta upp en hamster som bits är tålamod.

Du kommer behöva förtjäna din hamsters förtroende och detta är en långsam process som sker stegvis och som beskrivs i stegen nedan. Bli inte avskräckt om processen att vinna din hamsters förtroende tar en månad eller till och med längre. Om din hamster svarar snabbare än förväntat kan du förkorta tiden mellan de olika stegen. Om din hamster är rädd vid något steg, gå då tillbaka till föregående steg och spendera lite mer tid på att öva steget.

Vecka 1 – Låt din hamster vänja sig vid dig. På kvällen när din hamster är som mest aktiv, spendera då tid sittandes nära buren och prata med din nya hamster. Du kan läsa eller till och med sjunga för dem om du inte vet vad du ska säga. Tanken är att din hamster ska vänja sig vid din närvaro, och särskilt din doft och din röst. Kom ihåg, att flytta till en ny bur i en ny omgivning är mycket stressande för hamstern och denna tid ger hamstern även en möjlighet att anpassa sig till livet i sitt nya hem. Försök att inte röra din hamster under detta steg.

Vecka 2 – Låt din hamster vänja sig vid din hand. Nu när du sitter vid buren och pratar med din hamster, placera då din hand i buren. Rör dig långsamt, första dagen placerar du din hand precis innanför burens dörr eller på buren och sedan varje dag efter detta kan du placera din hand lite längre in. Försök inte röra din hamster men om din hamster blir nyfiken låt den lukta på eller utforska din hand.

Vecka 3 – Ge din hamster godbitar. Vid detta laget kan du ha upptäckt några av dina hamsters favoritgodbitar men om inte kan du prova med solrosfrön, russin och äpplen. Dessa godbitar bör endast ges i sparsam mängd men de kan vara utmärkta att använda vid träning. Erbjud din hamster dessa godbitar från din hand som du haft i buren och så småningom kommer din hamster komma för att äta. Att mata din hamster ur handen kommer att få dem att lita på dig mer.

Vecka 4 – Klappa din hamster. När hamstern blivit bekväm med att ta godbitar från din hand kan du prova att försiktigt klappa din hamster. Om din hamster accepterar detta kan du snabbt gå vidare till nästa steg vilket är att lyfta hamstern, om inte bör du fortsätta vara tålmodig.

Vecka 5 – Plocka upp din hamster. Om din hamster accepterar godbitar och låter dig röra den kan du försöka lyfta upp den. Du kanske vill försöka locka din hamster upp på din hand med godsaker. Sedan kan du försöka lyfta upp den med båda dina händer. Placera en hand på vardera sida om din hamster och omslut händerna under dess mage. Kupa händerna med hamstern i snarare än att klämma åt den över ryggen, då hamstrar kan känna sig hotade när de känner en tyngd över ryggen. Håll inte din hamster högt över marken då de kan hoppa eller falla från dina händer. Håll dem först precis ovanför burens golv och lyft dem gradvis högre, och ha alltid något mjukt under. Att hålla din hamster med ansiktet mot dig verkar få dem mindre benägna att hoppa ur dina händer.

Med tiden kommer din hamster lära sig se dig som en källa för godsaker och kommer inte vara rädd för dig. Du kommer behöva tålamod men i slutändan kommer det vara värt det.

Tips på hantering av hamstrar som bits

Om du behöver lyfta upp en hamster (till exempel vid rengöring av buren) innan den blivit tam, försök med ett vattenglas. Använd den öppna delen av glaset och försök locka in hamstern i glaset, ställ sedan glaset försiktigt på högkant.

Om din hamster hoppar ur dina händer och rymmer och inte låter dig lyfta upp den igen kan du använda ett glas eller en tjock handduk för att lyfta din hamster tillbaka till buren.

Tvätta dina händer innan du tar i din hamster. Om dina händer luktar av mat kan din hamster tro att dina fingrar är mat.

Vissa använder tjocka handskar eller skyddshandskar för att slippa bett av hamstrar som bits. Detta kan vara en bra tillfällig lösning när du måste lyfta upp en hamster som bits. Men detta är en metod som är stressande för hamstern och den får inte en chans att lära känna dina händer och din doft så det hjälper inte att använda handskar när du försöker tämja din hamster.

Hur mycket ett bet än svider, försök att inte skaka din hand när hamstern biter om de inte släpper. Försök istället att försiktigt placera tillbaka din hamster på golvet eller i buren och använd din andra hand för att locka hamstern bort från din hand. Skrik, skäll eller slå inte din hamster. Försök förbli lugn och kom ihåg att din hamster biter för att den är rädd, och inte för att den är aggressiv.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar