Vad ska man göra när man möter en björn?

Att möta en björn i skogen kan kännas läskigt. Brunbjörnar går sällan till attack mot människor, men vad kan man göra för att minimera risken? Här finner du svaret!

vad ska man göra när man möter en björn

Om du möter en björn i skogen, få inte panik! Brunbjörnar är stora och starka, men går bara i undantagsfall till attack mot människor, om de känner sig hotade. Det händer bara ungefär en gång per år i Sverige och i de flesta fall drabbar det jägare som skjutit mot en björn.

Björnar är skygga djur med väldigt bra lukt- och hörselsinne och när de upptäcker oss i skogen brukar de skynda sig därifrån. De kan springa väldigt mycket snabbare än människor och är bra på att klättra i träd, så den matchen förlorar man lätt mot en björn. Deras syn är dock lite sämre än vår och de ställer sig ofta upp på bakbenen för att ta reda på vad som händer, inte för att skrämmas.

Så vad ska man göra när man möter en björn? Här är bästa råden:

Vill du titta på och fotografera björnen:

  • Var så tyst du kan.
  • Stå stilla eller rör dig väldigt försiktigt. 

Är du rädd och vill att björnen försvinner: 

  • Gör ljud ifrån dig i normal samtalston. Då brukar den springa iväg.

Ifall björnen känner sig hotad och rör sig mot dig: 

  • Gå lugnt därifrån.

Om den, mot förmodan, går till attack:

  • Släng något framför björnen som kan distrahera den, t ex en bärhink.
  • Lägg dig ner och spela död. Då förstår den att du inte är ett hot. Lägg dig på mage med ansiktet mot marken, knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet och håll benen brett isär så att björnen får svårt att vända på dig.

Se upp med hunden!

Hundar kan reta upp björnar och i kända björnmarker är det därför bra att ha hunden kopplad om den är ovan vid björnar, även om det inte råder koppeltvång.



Vill du veta mer om våra vilda djur? Läs även artikeln Lär känna Sveriges landskapsdjur.

Fakta om brunbjörn:

  • Det finns uppskattningsvis runt 3 000 brunbjörnar i Sverige.  
  • De finns främst i norra och mellersta delen av landet. 
  • De lever mestadels i barrskogar och i örtrika dalgångar i fjällen. 
  • Brunbjörnen är allätare och på menyn står bland annat myror, älgar och bär. 
  • I norr går björnarna i ide mellan slutet av september och början av maj. Längre söderut är perioden cirka en månad kortare.

Källa: Svt och SLU


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!