Vägglöss – så upptäcker du dem och så får du bort dem

Vägglöss är inte kul att råka ut för och går inte att få bort på egen hand. Så här upptäcker du om du har drabbats av de små blodsugarna.


Vägglöss finns över hela världen och har spridits mer och mer i takt med att resandet har ökat. För det är ofta i just resväskan som man får hem dem – men det kan också hända när man till exempel tar in begagnade möbler i sitt hem. 

Vägglus på hud

Vägglöss är blodsugare som ger utslag på huden. 

 

Hur vet man om man har vägglöss?

Vägglöss kan vara svåra att upptäcka, eftersom de är små och bara kryper fram om natten när man ligger och sover. De livnär sig på blod, det är därför de biter oss och vi får utslag på kroppen. Det kan dock ta upp emot två veckor innan betten framkallar hudreaktioner, som ofta är svullna, röda och kliande. Ibland kan utslagen se ut som vanliga myggbett, så man kan ha haft vägglöss ett tag utan att märka det. Betten är inte farliga, men obehagliga såklart. 

Börjar du att få bett, och hittar mörka fläckar av spillning och spår av att de ömsat skinn, så är det mycket som tyder på vägglöss. Då bör du leta på ställen där de vanligtvis gömmer sig för att se om du kan bekräfta misstanken. 

Vägglus på hud

Vägglusen blir brun när den sugit i sig blod.


Hur ser vägglusen ut? 

Vägglusen (Cimex lectularius) är upp till 5 mm stor, med en platt ovalformad kropp som är genomskinlig när den är tom och rödbrun när den sugit i sig blod. Vägglöss tar sig fram genom att krypa, de kan varken hoppa eller flyga.

De förökar sig ganska snabbt, honan lägger upp till fem ägg om dagen, och när de kläcks efter cirka två veckor kan de börja suga blod direkt. 

 

Läs också: Så hanterar du skadedjur

 

Vägglöss i sängen

Springor i sängbottnar är ett vanligt gömställe för vägglöss. 


Var gömmer de sig?

Vägglöss kallas för bed bugs på engelska vilket är passande då de allra oftast gömmer sig i sängbottnar eller i närheten av sängen. Att de kallas för vägglöss på svenska har troligtvis att göra med att de också kan finnas bakom lister och lösa tapeter eller i väggarna. Men det finns många andra ställen där de också kan gömma sig, som till exempel i springor i möbler och i prylar som radioapparater och böcker.  

Det som är särskilt lurigt med vägglössen är att ifall de inte hittar någon att suga blod av, kan de gå i dvala i upp till ett år. Då krymper de ihop och blir ännu svårare att upptäcka. 

Hur blir man av med vägglöss?

Har du hittat vägglöss hemma bör du omgående kontakta ett saneringsföretag. För vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand.

Bland saneringsmetoderna finns bland annat värme och frysning, och ibland används vägglushundar för att hitta lössen. Vid saneringen används ett medel som inte ska torkas eller dammsugas bort från ytorna på omkring sex veckor för att kunna ge effekt på insekterna. Textilier bör tvättas i över 60°C, frysas i -18°C i en vecka eller torktumlas varmt i ca 50 minuter, enligt Anticimex rekommendationer. 

Vägglöss i väska

Tvätta dina kläder när du kommer hem från en resa och rengör resväskan ordentligt. 


Tips för att undvika vägglöss

  • När du är ute och reser och kommer till ett hotellrum, börja med att undersöka sängen, och se om du hittar små svarta streck någonstans – det kan vara spillning från vägglössen. 

  • Förvara inte resväskan öppen och vid sängen, utan försök ställa den högt istället. Låt dina kläder ligga kvar i väskan, istället för att lägga över dem i byrålådor.  

  • När du kommer hem från resan, lägg dina kläder direkt i en plastpåse, och tvätta dem sedan i 60 grader om du kan. De övriga föremålen kan läggas i frysen i en vecka. 

  • Städa ur resväskan ordentligt och förvara den inte under sängen. 

  • Undersök begagnade möbler ordentligt i springor och vrår innan du tar in dem i ditt hem. 

Källa: Anticimex 

 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar