Vägglöss – så upptäcker du dem och så får du bort dem

Vägglöss är inte kul att råka ut för och går inte att få bort på egen hand. Så här upptäcker du om du har drabbats av de små blodsugarna.

Vägglöss finns över hela världen och har spridits mer och mer i takt med att resandet har ökat. För det är ofta i just resväskan som man får hem dem – men det kan också hända när man till exempel tar in begagnade möbler i sitt hem. 

Vägglus på hud

Vägglöss är blodsugare som ger utslag på huden. 

 

Hur vet man om man har vägglöss?

Vägglöss kan vara svåra att upptäcka, eftersom de är små och bara kryper fram om natten när man ligger och sover. De livnär sig på blod, det är därför de biter oss och vi får utslag på kroppen. Det kan dock ta upp emot två veckor innan betten framkallar hudreaktioner, som ofta är svullna, röda och kliande. Ibland kan utslagen se ut som vanliga myggbett, så man kan ha haft vägglöss ett tag utan att märka det. Betten är inte farliga, men obehagliga såklart. 

Börjar du att få bett, och hittar mörka fläckar av spillning och spår av att de ömsat skinn, så är det mycket som tyder på vägglöss. Då bör du leta på ställen där de vanligtvis gömmer sig för att se om du kan bekräfta misstanken. 

Vägglus på hud

Vägglusen blir brun när den sugit i sig blod.


Hur ser vägglusen ut? 

Vägglusen (Cimex lectularius) är upp till 5 mm stor, med en platt ovalformad kropp som är genomskinlig när den är tom och rödbrun när den sugit i sig blod. Vägglöss tar sig fram genom att krypa, de kan varken hoppa eller flyga.

De förökar sig ganska snabbt, honan lägger upp till fem ägg om dagen, och när de kläcks efter cirka två veckor kan de börja suga blod direkt. 

 

Läs också: Så hanterar du skadedjur

 

Vägglöss i sängen

Springor i sängbottnar är ett vanligt gömställe för vägglöss. 


Var gömmer de sig?

Vägglöss kallas för bed bugs på engelska vilket är passande då de allra oftast gömmer sig i sängbottnar eller i närheten av sängen. Att de kallas för vägglöss på svenska har troligtvis att göra med att de också kan finnas bakom lister och lösa tapeter eller i väggarna. Men det finns många andra ställen där de också kan gömma sig, som till exempel i springor i möbler och i prylar som radioapparater och böcker.  

Det som är särskilt lurigt med vägglössen är att ifall de inte hittar någon att suga blod av, kan de gå i dvala i upp till ett år. Då krymper de ihop och blir ännu svårare att upptäcka. 

Hur blir man av med vägglöss?

Har du hittat vägglöss hemma bör du omgående kontakta ett saneringsföretag. För vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand.

Bland saneringsmetoderna finns bland annat värme och frysning, och ibland används vägglushundar för att hitta lössen. Vid saneringen används ett medel som inte ska torkas eller dammsugas bort från ytorna på omkring sex veckor för att kunna ge effekt på insekterna. Textilier bör tvättas i över 60°C, frysas i -18°C i en vecka eller torktumlas varmt i ca 50 minuter, enligt Anticimex rekommendationer. 

Vägglöss i väska

Tvätta dina kläder när du kommer hem från en resa och rengör resväskan ordentligt. 


Tips för att undvika vägglöss

  • När du är ute och reser och kommer till ett hotellrum, börja med att undersöka sängen, och se om du hittar små svarta streck någonstans – det kan vara spillning från vägglössen. 

  • Förvara inte resväskan öppen och vid sängen, utan försök ställa den högt istället. Låt dina kläder ligga kvar i väskan, istället för att lägga över dem i byrålådor.  

  • När du kommer hem från resan, lägg dina kläder direkt i en plastpåse, och tvätta dem sedan i 60 grader om du kan. De övriga föremålen kan läggas i frysen i en vecka. 

  • Städa ur resväskan ordentligt och förvara den inte under sängen. 

  • Undersök begagnade möbler ordentligt i springor och vrår innan du tar in dem i ditt hem. 

Källa: Anticimex 

 

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar