Vård av husdjursråttor

Råttor blev först husdjur under det senaste århundrat, men de är smarta, vänliga och gillar att mysa! De är även robusta och tåliga och är därför utmärkta husdjur i familjer med barn.

Burar för råttor

En stor gallerbur är bäst, särskilt en med horisontella stänger som låter råttan klättra längst burens sidor. En högre bur med flera nivåer är det bästa sättet att erbjuda utrymme för flera råttor. Minsta bur bör vara 30 cm gånger 60 cm av golvutrymme, vilket är ett acceptabelt utrymme för två mindre råttor så länge buren är hög med flera plattformar och hängmattor för att ge råttorna extra utrymme.

Men större är alltid bättre. Stora terrarium är även det okej, men de erbjuder inte god ventilation och måste städas oftare.

Undvik burar med gallerbotten då att gå på en botten som inte är solid har visat sig ge ett smärtsamt tillstånd som kallas bumble foot hos råttorna. Många burar har nivåer och plattformar i olika sorts metalltråd vilket inte rekommenderas. Men du kan täcka dessa nivåer och hängmattor med ett tunt lager trä eller annat solitt material som fästs till buren med ståltråd. Leta efter en bur med tråd som sitter tätt isär (lite över 1×1 cm som mest). Det bästa är förstås om du kan hitta burar som använder plast eller trä som golv och i de olika nivåerna, eller så kan du anpassa din bur genom att göra nivåer av plattor som belagts med melamin vilket är enkelt att rengöra. Många ägare av råttor har byggt sina egna stora burar.

Strö

Undvik flisor av cederträ och tall, men asp och annat hårdare träslag går bra.

Det finns många andra alternativ för strö tillgängligt som är mycket absorberande, som inte dammar och som är säkert för små husdjur. Vissa material är i pellets vilket kanske inte är så bekvämt för råttor att leka och sova i så om du ska använda material i pellets (vilka vanligtvis är ordentligt absorberande) bör du göra det under ett lager av mjukare och lösare strö.

Ge råttan material för sitt bo som den kan riva i småbitar och använda för att klä den låda råttan har som sovplats – papper (utan bläck eller tryck på) näsdukar eller mjuka pappershanddukar fungerar bra.

Vanligtvis väljer råttan en del av buren som toalett. Skrapa ur det strö som smutsats ner varje dag och tillsätt nytt vid behov. Rengör hela buren och byt strö och material för sovplatsen en gång i veckan eller så.

 

Sovplatsen

Ge råttan en låda som sovplats, denna kan köpas i affär eller göras hemma. En kartonglåda är en utmärkt sovplats, men den kan behöva bytas ofta. Ett annat alternativ är en blomkruka eller burk som lagts på sidan, en bit PVC-rör som används för vattenledningar (kanske med en ände blockerad). De lådor som köps i affär är även de bra, men kom ihåg att de av trä kan vara svåra att rengöra om de får urin på sig, och de av plast kan tuggas upp relativt snabbt.

 

Leksaker och andra tillbehör

Råttor älskar att klättra och kommer använda sig av stegar, rep, hängmattor, tunnlar och plattformar. Ge även leksaker till råttan – block av trä att tugga på, tunnlar av kartong och leksaker som utvecklats för illrar eller papegojor är bra alternativ. Leta efter leksaker av rep eller trä då många leksaker av plast inte överlever en bestämd råttas tänder.

Enkla saker som bollar kramade av papper, papperspåsar, pappersrullar och kartonglådor kan också bli uppskattade leksaker. Råttor är mycket intelligenta och måste utmanas, så byt ut leksakerna ofta för att undvika att råttorna blir uttråkade. För fler idéer kan du söka på nätet efter tips på hemgjorda leksaker för råttor och de mest populära leksakerna för råttor.

Vissa råttor tycker om att springa i hjul (medan andra aldrig ens kommer prova!) men sorten av ståltråd som ofta finns i husdjursaffären är inte särskilt säker för råttor då deras fötter och svans kan fastna i springorna eller andra delar av hjulet. Ett solitt hjul är säkrare och rekommenderas.

Tunga matskålar av keramik är enklast att använda då de är robusta, inte faller över med enkelhet och är enkla att rengöra. En vattenflaska med en slang att suga från kan användas för vatten. Se till att råttorna alltid har tillräckligt med nytt, fräscht vatten.

 

Burens placering

Buren ska helst placeras i ett relativt stillsamt och tyst utrymme men ändå nära de sociala aktiviteterna i hemmet. Råttor är nattaktiva så de är ganska tystlåtna i sin bur under dagen. Placera buren på ett bord eller upphöjt för att råttorna ska känna sig säkrare. Undvik direkt solljus på buren eller vinddrag. Se till att andra husdjur i hemmet inte har tillgång till buren då råttorna kommer känna sig hotade av en katt eller hund som lutar sig över buren.

 

Utfordring

En diet av pellets eller i block finns tillgängligt för råttor och är skapade för att vara näringsmässigt kompletta. Välj ett block för råttor som är lågt i fett och kalorier och har en större del soja än majs. Ett block för råttor bör erbjuda komplett basnäring, men bäst är att ge råttan portioner av färska livsmedel som kan användas som tillskott och kommer hjälpa till att hålla djuret friskt och mentalt stimulerad. En diet uteslutande av pellets tråkar lätt ut råttan.

Löst foder för råttor finns även tillgängligt, men råttor tenderar att plocka ut sina favoritbitar i fodret vilket kan leda till att de inte äter en balanserad diet.

Försök ge råttan små portioner frukt och grönt, fullkornspasta och bröd, brunt ris, och ibland tillagat kött lågt i fett, mjölmask, ost, frö och nötter. Kakor kan även ges som extra godbit ibland. Det är viktigt att hålla sina råttor på en diet hög i fiber och låg i fett, så begränsa mat hög i fett som ost, frö och nötter. Råttor är något förtjusta i sötsaker men undvik att ge dem godis och annan skräpmat, och ge aldrig choklad. Mer information om vad du kan mata din råtta kan du hitta i artikeln som handlar om just detta.

 

Lek utanför buren

Förutom en bra bur och korrekt diet kräver inte råttor särskilt mycket mer, förutom din uppmärksamhet och tid utanför buren. Se noga till att utrymmet du ger dem att leka på utanför buren är råttsäkrat då råttor tenderar att tugga på allt det kommer åt.

Viktigast är att se till att elektriska sladdar är utom räckhåll eller slagits in i tjockt plaströr. Kontrollera att råttorna inte kan komma åt något som är giftigt, inklusive krukväxter giftiga för råttor. Håll allt utom räckhåll som du inte vill ska tuggas på. Råttor tenderar även att doftmarkera medan de utförskar, och lämnar små droppar av urin.

Lukten är inte outhärdlig, men du kanske vill täcka möbler med en filt eller överkast medan råttorna tillåts utforska. De kommer även markera sina ägare så var beredd!

 

Kloklippning

Råttor har vassa små klor. Kontrollera klorna var eller varannan månad. Att klippa klor är inte svårt, förutom att din råtta inte kommer vara förtjust i processen och försöka smita. Du kan använda nagelklippare för människor och klippa av endast en minimal del av den yttersta toppen av klon, vid behov. Ta endast en mycket liten del från den yttersta delen av klon och undvik den rosa delen som kan vara synlig, då detta är ett blodkärl med nerver. Om du klipper för djupt och råttan börjar blöda, applicera majsstärkelse för att stoppa blödningen. Du kan även köpa produkter för att stoppa blödning vid kloklippning i din djuraffär.

Samtidigt som du kontrollerar råttans klor, försök även ta en titt på dess tänder för att se att dessa inte vuxit sig för stora. Ge råttan en massa möjligheter att tugga, som på leksaker av trä, för att din råttas tänder ska hållas friska och i trim.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar