Västgötaspetsen är en av de populära arbetande hundarna i Sverige

Västgötaspetsen är en arbetande gårdshund som är intelligent och alert. Hunden är en av de mest pålitliga hundraserna genom alla tider. Här har vi samlat det du behöver veta om västgötaspetsen. 

 

Västgötaspetsen är en populär brukshund i Sverige

Västgötaspets, även känd som swedish cow dog och swedish vallhund, utvecklades ursprungligen som boskapsdrivare och vallare av kor. Västgötaspets är en aktiv hund som kräver en lika aktiv ägare. Rasen älskar att leka och älskar hundsporter, och tycker även om att bli tilldelad arbetsuppgifter.

Västgötaspetsens egenskaper

  • Västgötaspetsens svans är en av hundens utmärkande drag. Svansen kan vara lång eller alla olika typer av naturligt medfödd stubbsvans.
  • Hunden har ett kilformat huvud med stående medelstora öron.
  • Västgötaspetsen tycker inte om och svarar inte väl på stränga tillsägningar.
  • Västgötaspetsen skäller högljutt, i synnerhet när de lämnas ensamma.
  • De är inte det perfekta valet för familjer med barn då de av misstag kan nafsa i ett springande barn i hälen, då hunden försöker valla dessa av naturen.
  • De är inte rekommenderade för oerfarna hundägare.

Västgötaspetsens historia.

Västgötaspetsens förfäder sägs vara vikingarnas hundar. Men man vet ännu mycket lite vad gäller sanningen i detta påstående. Inom Sverige är de kända gårdshundar som används för att valla nötkreatur och annat boskap, samt för att kontrollera skadedjur och för att vakta.

Hunden erkändes av svenska kennelklubben år 1943. United Kennel Club registrerade rasen år 1996 och den amerikanska kennelklubben år 2007.

Västgötaspetsens temperament

Västgötaspetsen är en nyfiken och självsäker hund. De har tendenser att vara självständiga men mycket lojala mot sin familj. Västgötaspetsen är lugn och kan anpassa sig till olika hemförhållanden vilket gör hunden passande för flera olika levnadssituationer. Hunden trivs i sin familjs sällskap och älskar att vara med dem mest hela tiden.

Hunden kommer göra sitt bästa för att underhålla dig. Västgötaspetsen beskrivs som en hund med ett sinne för humor som är smart och duktig på problemlösning. De kan vara goda alarmerande hundar då de tenderar att skälla som varning för att uppmärksamma sina ägare när främlingar eller möjliga faror närmar sig.

Västgötaspetsen behöver träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Västgötaspetsens hälsa och hälsorelaterade frågor

Västgötaspetsen är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. De vanligaste åkommorna hos västgötaspetsen är de följande:

  • Höftledsdysplasi
  • Retinopati – en ärftlig ögonsjukdom som kan leda till total synförlust genom degeneration av fotoreceptorer i ögat.

Västgötaspetsen har korta ben som utvecklats för smidighet och snabbhet. Men de korta benen och den långa ryggen kan orsaka skador av ryggen om hunden behandlas felaktigt. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar