Vi skaffade husdjur – så blev det!

Älskade husdjur! Vi har pratat med tre barnfamiljer som sa ja till husdjur. Vad är fördelarna och nackdelarna? Vad ska man tänka på om man själv vill bli med husdjur – och vem blev det som tog huvudansvaret?”Barnen lär sig ta ansvar”

Hur kom det sig att ni blev med hund?
– Det var min fru och min dotter som ville ha från början, jag tänkte väl lite “Vem ska ta hand om hunden?” Men sedan flyttade jag min verksamhet från en frilanslokal till friggeboden hemma. Så då kunde jag gå ut med hunden om dagarna. Nu har vi haft Ozzy i två år.
Fördelar och nackdelar?
– Det finns alltid någon som är positivt inställd och sugen på att göra något kul, det hjälper familjedynamiken. Ozzy gör också att alla kommer ut, även en slö hemmadag på vintern. Barnen lär sig ta ansvar, att hunden behöver få mat och komma ut. Nackdelen är att man kan känna sig bunden.
Hur delar ni upp skötseln?
– När barnen kommer hem från skolan måste de gå en runda med hunden innan de tar av sig skorna. Det behövs inget tjat, vi har sagt att så här är det, en hund behöver kissa och komma ut.
Vad blev ni förvånade över?
– Att man får så många nya sociala kontakter i villaområdet, som första Valborg med hund, jag har aldrig pratat med så många nya människor!
Hur dyrt blev det?
– Billigare än jag trott! Det som kostar är om hunden blir skadad och man får åka till veterinären, men vi har haft tur än så länge.
Om andra funderar, vad är bra att tänka på?
– Köp inte en hund bara för att ditt barn tjatar, alla i familjen ska vara överens. Skaffa en liten hund om du inte vill träna mycket disciplin. Människor blir rädda för stora hundar som springer fram och hälsar, och det gör hundar om du inte tränar dem stenhårt.
Bästa tipset?
– Gå en valpkurs, då får du lära dig det du behöver.

 

Läs också: 12 katter som vet hur man taggar ner

 

”Vår dotter har två huvudkuddar, en för henne, en för katten”

Hur kom det sig att ni blev med katt?
– Vi är en kattfamilj, både jag och Birgitta har alltid haft katt. Vi åkte till ett katthem, det kändes viktigt att stödja dem. Det blev en raskatt, en ragdoll. Vi är vana vid bondkatter så det är lite annorlunda, en raskatt är mycket känsligare.
Fördelar och nackdelar?
– Det har blivit Lilys katt, Leo går fot med henne, hänger alltid där hon är. I hennes säng finns en kudde för Lily, en för Leo. Det är kul att Lily engagerar sig i ett djur, det är bra att få lära sig att ta hand om en levande varelse. Nackdelen är allt hår, Leo är ju långhårig och man får dammsuga ofta.
Hur delar ni upp skötseln – ­bästa tipsen?
– Birgitta och Lily tar hand om det mesta, borstar pälsen, gosar, ger mat och går ut med honom. Jag tar hand om bajslådan.  
Vad blev ni förvånade över?
– Att det är så stor skillnad mellan raskatt och bondkatt. Leo går inte många meter, han älskar att ligga inne och sova, när han är utomhus rör han sig helst inte längre än tre meter från husväggen, en bondkatt är ju ute hela nätterna och jagar.
Hur dyrt blev det?
– En raskatt är dyr att köpa men vi fick ju Leo. Vi köper schyst foder hos veterinär men det är inte särskilt dyrt.
Om andra funderar, vad är bra att tänka på?
– En katt kräver bekräftelse och vill bli sedd, så ge den tid – om du på morgonen har en katt som plötsligt slänger sig framför dina fötter så kliv inte bara över den, utan sätt dig ner en stund och ge den en morgonklapp.
Bästa tipset?
– Innan vi fick Leo provade vi olika katter från katthemmet. Många katter har blivit illa behandlade och kan vara lite trasiga i själen, så provbo först med katten och se om den funkar i just er familj.

 

Läs också: 12 anledningar – därför älskar vi hundar

 

”Han är som en hund, viftar på svansen och följer efter vart man går”

Hur kom det sig att ni blev med kanin?
– Vi hade haft två kaniner innan, men de dog av ålder. Vi saknade husdjur, barnen ville ha hund men det var svårt när vi jobbar – så det blev kanin, jag är uppvuxen med kanin och älskar det.
Fördelar och nackdelar?
– Kanin är så mysigt! Bosse bor i tvättstugan, och när man hämtar upp honom efter jobbet blir han så glad, viftar på svansen och snor runt. Han är som en hund, går efter en, vill sova i sängen, hoppar upp i soffan. Min dotter Hollie ska börja träna hopp med Bosse, det är också kul: en bra aktivitet som drar henne från skärmen. I helgen ska vi bygga hinder i trädgården. Det är kul! Nackdelen är att kani­ner gnager på grejer, kuddar och stolsben. Man behöver se till att de har något att gnaga på, en gren eller leksak. Och ibland kan han lägga små pluttar lite här och var, men oftast går han på sin låda.
Hur delar ni upp skötseln?
– Vi har gjort ett schema där alla har var sin dag. Bosse ska ha mat, lådan ska göras ren och så ska han borstas varje dag. Det funkar ganska bra – om jag påminner! Men det är viktigt att det är vi vuxna som har ansvaret, det kan man inte lägga på barnen.
Vad blev ni förvånade över?
– Att det är så enkelt att ha honom fritt ute i trädgården. Vi har tränat honom successivt. Hannar är lättare än honor att få riktigt tillgivna.
Hur dyrt blev det?
– Det  som kostar är veteri­närbesök, och Bosse har haft lite problem med magen. Jag rekommenderar verkligen att man tar en försäkring!
Om andra funderar, vad är bra att tänka på?
– Att man har tid att  ägna sig åt sin kanin, den vill ha kärlek och omsorg och känna att den tillhör flocken. Och att man vet var man kan lämna kaninen om man ska resa bort. Vill man ha en utekanin måste man ha två, annars känner de sig så ensamma.
Bästa tipset?
– Kaniner blir hur man gör dem, ger du dem mycket kärlek får du en kärleksfull och tillgiven kanin.

 

Läs också: Husägaren som glömde stänga grinden…

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar