Vildsvin i trädgården – ett problem för villaägare

Har din trädgård blivit förstörd av vildsvin? Vi frågar biologen Per Bengtson om sina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården. 

Vad ska man göra om man möter ett vildsvin på sin kvällspromend, varför får vi besök av vildsvin i trädgården och hur blir man av med dem? De här frågorna ställer vi till biologen Per Bengtson, verksamhetsledare på Norrtälje Naturcentrum. 

Villaägare hör av sig till oss och berättar att de har problem med vildsvin i trädgården. Varför vill vildsvin gärna gå in på vår tomt?

– Vildsvin älskar att böka efter växtrötter och en trädgård är ett perfekt smörgåsbord, med lättgrävd mark fylld av godsaker. Ett gäng vildsvin kan lätt böka upp en gräsmatta på en enda natt. Vildsvin är normalt mycket skygga och drar sig för att gå i närheten av människan, men villatomter som gränsar till grönområden kan få besök, säger Per Bengtson, biolog och verksamhetsledare på Norrtälje Naturcentrum. 

Vad är dina bästa tips för att bli av med vildsvin i trädgården?

– Vildsvinen är mycket smarta djur, och de lär sig faror snabbt. Därför är vildsvinsjakten viktig för det gör dem skygga och undviker närheten till människor. Det finns rapporter från flera håll att vildsvinen blivit oskygga, och då är det dags att tillkalla en jägare. Kommunerna avtalar med jägare om jakt i tätorter när det behövs.

– En radioapparat kopplad till en rörelsevakt är ett smart sätt att skrämma vildsvinen. Många föreslår att man sätter upp elstängsel, som bönder brukar göra för att skydda sina grödor. Elstängsel behövs normalt inte i villaträdgårdar – ett vanligt lågt staket håller dem ute eftersom de inte klarar att hoppa som rådjur gör.

Vad ska jag göra om jag möter ett vildvin?

– Njuta av upplevelsen. Även om det kan kännas lite läskigt eftersom man nästan alltid möter dem när det är mörkt. Vildsvin går aldrig till oprovocerad attack men däremot ska man visa dem respekt som alla stora vilda djur. En vanlig myt är att de går till anfall om man hamnar mellan sugga och ungar, men jag har inte kunnat hitta några sådana exempel. I ett trängt läge, exempelvis om man kört på dem med bil, eller om en jakthund hetsar dem, försvarar de sig och kan vara farliga för både hundar och människor.

– Vildsvin har ett fantastiskt luktsinne och kan upptäcka en människa på långt avstånd om vindriktningen är rätt. Men de ser ganska dåligt och även om de har bra hörsel kan de missa en människa som närmar sig om de är nere och bökar i en grop. Det kan vara bra att ropa till, eller stampa med foten i marken, så att de upptäcker dig. 

– Jag har vid flera tillfällen kommit mellan sugga och kultingar när jag joggat på skogsvägarna hemmavid. Suggan stannar ofta upp istället för att fly, för att se att kultingarna hinner komma undan, men de har aldrig attackerat.

När är vildsvinen som mest aktiva?

– Vildsvinen är aktiva nattetid, särskilt i områden där de jagas. Ett bra sätt om man vill se dem är att gå ute med pannlampa nattetid eller spana från bilen vid öppna marker sent i skymningen. Det enklaste sättet att veta om det finns vildsvin i närheten är att spana efter deras bökande som skapar stor oreda ute i markerna. När snön kommit kan man se spår efter deras kraftiga klövar, som skiljer sig från hjortdjur genom att de har utstående lättklövar.

 

Har du problem med rådjur i trädgården? Läs expertens tips här!

 

Fakta om vildsvin

Biologen Per Bengtson delar med sig av rolig fakta om vildsvin: 

  • Vildsvin är smarta. Ett läraktigt djur som har ett tiotal olika läten för att kommunicera.
  • Vildsvinsflockar är matriarkat där den erfarna ledarsuggan bestämmer. Hennes erfarenhet är viktig för att söka skydd och hitta mat. Flocken har en social rangordning och koordinerad brunst som gör att suggorna föder samtidigt. Galtarna går ensamma eller i små flockar.
  • Vildsvin växer snabbt. Efter 20 månader kan både galt och sugga väga 120 kg.
  • De äter nästan allt. 90 % av vad de äter är växter men de kan äta nästan allt. Har en lymfproducerande blindsäck i magsäcken som skydd mot skadliga mikroorganismer som de får i sig vid bökande.
  • Suggan bygger bo för kultingarna när hon ska föda.
  • Galten har ett broskpansar på sidorna under brunsten – för att skydda sig i strider mot andra galtar.
  • Ät gärna vildsvin. Det är gott och miljösmart kött, och jakten är viktig eftersom de inte har några naturliga fiender annat än vargen.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar