Vilken hund passar dig?

Kanske tror du att en Golden Retriever är hunden för dig och familjen, medan det i själva verket är en bichon som är det perfekta valet. Vi gör dig lite klokare kring vilken hund som passar bäst för dig.


Vill du ha en ”bra” hund? Svaret är uppenbart, men en ”bra” hund är också en lycklig hund. Därför är det viktigt att hitta en hund med en personlighet som passar det du kan erbjuda. Det låter kanske enkelt, men i verkligheten är det en djungel av olika hundraser att välja mellan, där alla har olika behov och personligheter.

Här hjälper vi dig att hitta exakt den hundras som bäst passar dig och blir din familjs trogna följeslagare under många år framöver.

9 frågor för framtida hundägare:

  1. Ska hunden vara en hane eller en tik? Det finns både fördelar och nackdelar med båda.
  2. Hur mycket träning kan du ge din hund? Alla hundar måste tränas, men det är stor skillnad i hur mycket den enskilda rasen behöver.
  3. Vilken storlek passar dig? Bor du i en lägenhet eller ett hus? Vill du kunna ta med dig din hund enkelt?
  4. Hur ofta behöver hunden vara ensam? Du får inte en lycklig hund om den är för mycket ensam hemma. Undersök därför hur mycket kontakt de olika hundraserna behöver.
  5. Är du allergisk? Lyckligtvis finns det flera allergivänliga hundraser att välja mellan.
  6. Hur mycket arbete kan du lägga på pälsvård och skötsel? Vissa hundar måste borstas varje dag, medan andras päls nästan är självrengörande.
  7. Är det din första gång att ha en hund? Det finns en stor skillnad mellan olika hundrasers behov och självständighet – till exempel hur enkla de är att uppfostra och att träna.
  8. Är du villig att spendera pengar på veterinärräkningar om det behövs? Vissa raser får lättare sjukdomar och kroniska besvär än andra.
  9. Vad ska du använda hunden till? Som sällskapshund, jakthund, vallhund, gårdshund, eller slädehund etc. 

Läs också: Hur du bäst tar hand om din nya hundvalp

Testa vilken hundras som passar dig

När du har övervägt ovanstående frågor är du redo att gå vidare till att göra ett test. Du kanske redan har bombarderats med tester för att göra det lättare för dig att välja vilken hundras som passar dig. Vissa är mer detaljerade och exakta än andra.

Testet som vi rekommenderar finns på den amerikanska webbplatsen Dogtime.com. Det är en ”Dog breed selector” – det vill säga en hundrasväljare. Testet består av 21 frågor och är skrivet på lättförståelig engelska.

Ta gärna testet flera gånger för att se till att den ”ideala” hundrasen är ett realistiskt val. Kom ihåg att vara helt ärlig mot dig själv när du svarar på frågorna.

Vilken hund ska jag välja

Det finns gott om hundar som vill komma hem till dig – både på hundhem och i kenneln.

Undersök raserna

När du har tagit testet och fått förslagen på vilken hundras som är bäst för dig kan du gå in på Svenska kennelklubbens hemsida för att läsa mer om de olika raserna. 

Hundar är naturligtvis egna individer med olika personligheter. Ett rasporträtt är därför inte en exakt indikation på hur en hund kommer att bli. Vissa hundar skiljer sig mycket från rasporträttet, men de flesta delar en personlighet och ett temperament som är relativt förenligt med rasporträttet. 

Hitta uppfödare

När du har gjort testet och läst på ordentligt handlar det bara om att hitta en bra uppfödare. Genom Svenska kennelklubben kan du hitta en mängd olika uppfödare och valpar. 

Men glöm inte bort att det även finns många underbara hemlösa hundar som behöver ett hem.

En hemlös hund är inte synonymt med en ”dålig” hund. Många människor befinner sig i en situation där goda, snälla och väl uppfödda hundar behöver ett nytt hem på grund av omständigheter som skilsmässa, omlokalisering och allergi etc.

Slutligen: En lycklig hund ÄR människans bästa vän!

Läs också: Köpa en hundvalp – tänk på det här

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar