Vilken typ av leksaker gillar hamstrar?

Hamstrar, både guldhamster och dvärghamster, är aktiva djur. De behöver en mängd olika leksaker och andra tillbehör för att motionera, utforska och leka med. De uppskattar tid utanför buren för att utforska i ett område som är hamstersäkrat, men det finns även mycket du kan erbjuda dem inne i buren som kommer ge dem motion.


Hamsterhjul och bollar

De flesta hamstrar uppskattar och använder hamsterhjul och din hamsters bur bör därför ha ett.

Det är viktigt att se till att hjulet är av rätt storlek och försök skaffa ett hjul med slät yta (inte av galler) för att minska risken för skador. Genomskinliga bollar som man kan springa i (de finns i flera sorter) kan du placera din hamster i och låta dem springa runt på golvet utan rädsla för att de ska rymma från dig. Både hjul och hamsterbollar är ett utmärkt sätt att se till att din hamster får tillräckligt med motion.

Tuggleksaker för hamster

Hamstrar behöver många leksaker och tillbehör att tugga på då deras tänder aldrig slutar växa och de behöver tugga för att hålla tänderna i trim. Tuggleksaker av trä är ett utmärkt alternativ. Träsaker som inte köpts i djuraffär bör vara fria från bekämpningsmedel och kemikalier och bör aldrig vara av cederträ eller barrträd. Om du är osäker på vilket träslag som är säkert är det bäst att hålla sig till träleksaker för djur. Grenar från fruktträd från din trädgård går bra så länge de inte har behandlats med bekämpningsmedel och likaså block av lövträd.

Mindre bollar av pilträd, ringar och  tunnlar som säljs för kaniner kan vara ett alternativ även för hamstrar.

Förutom tuggleksaker av trä kan kartong ges hamstern att tugga på och att gömma sig i. Hamstrar älskar tunnlar av kartong från pappersrullar och toalettpapper och det finns även rullar som säljs just för gnagare som är lite mer robusta och sägs vara säkra att tugga på (till exempel Totally Chewbular Play Tubes och Critter Crunchy Chew Tube).

Tillbehör för klättring och hamsterns sovplats

Det finns en mängd tillbehör för klättring och hus och sovplatser som utvecklats och säljs för hamster och andra små gnagare. Stegar av trä och block för klättring är utmärkt för hamster. Om du inte kan hitta stegar av trä för hamster i din djuraffär, leta efter trästegar för fåglar.

Du kan även använda block av lövträ för att tillverka dina egna ramper och strukturer för klättring. Skal av kokos kan även användas för att skapa bon och sovplatser. Ekologiska rep (av hampa, sisal, eller bomull) kan även användas för att skapa hängande leksaker, gångvägar och broar i hamsterburen. Extrem försiktighet krävs när det kommer till hängande leksaker och rep – använd tjockare rep och var helt säker på att din hamsters huvud, kropp, ben eller klor inte kan fastna i några rep som används för att hänga upp leksaker, eller använd dessa leksaker endast under övervakning.

Plastleksaker för hamster

Försiktighet bör åtas när det kommer till plast. De flesta hamstrar älskar tunnlar och rör av plast och andra strukturer att leka med, men att gnaga på dessa kan leda till problem. Vissa plastleksaker kommer snabbt förstöras och om din hamster sväljer plastbitar den gnagt av kan detta bli allvarligt. När du ger din hamster en leksak i plast bör du ha den under översikt och om din hamster tuggar för mycket på leksaken bör leksaken slängas.

Sand och alternativ att gräva i för hamster

Du kan ge din hamster en liten tallrik med sand för chinchilla eller finkornig sand, som din hamster kan rulla i för att hålla pälsen i fint skick. De flesta hamstrar älskar att gräva så att ge dem en djupare låda med sand eller steriliserad jord stor nog för hamstern att gräva ner sig i är en njutning för dem. Kom ihåg att hamstern har ursprung i Syrien där det finns mycket ökenklimat!

Mineralblock och pimpstenar för hamster

Dessa är inte ett måste. Om din hamster gnager på dem kan det hjälpa till att hålla tänderna trimmade och i skick men de är mycket hårda och många hamstrar kommer inte använda dem. En mängd naturliga tuggleksaker av trä är ett bättre alternativ (och de nödvändiga mineralerna bör ges genom födan).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar