Vintervit dvärghamster – skötsel och fakta

Den ryska vintervita dvärghamstern som även kallas winter white dwarf hamster, djungarian hamster eller siberian hamster är en av tre olika sorters hamster i Phodopus-släktet. Den vintervita dvärghamstern har ursprung i nordvästra Kina, Kazakhstan och Mongoliet.

De är nära besläktade med campbells dvärghamster och de kan korsas och skapa en avkomma av hybrider (vilket inte rekommenderas). Precis som alla sorters hamster är de vanliga husdjur i Europa, Asien och i Nordamerika och de hålls oftast i par eller i grupp i fångenskap. Den ryska vintervita dvärghamstern har den utmärkande förmågan att byta färg på pälsen till helvit när vintern kommer, vilket gett den dess namn ”vintervit”.

De ryska vintervita dvärghamstrarna har en enda doftkörtel placerad på undersidan, en bit nedanför midjan. Dessa doftkörtlar sticker ut, är ibland utan päls och ser ofta ut att vara täckt av en fet sekretion.

Den ryska vintervita dvärghamstern fick sitt namn då de i det vilda lever i områden där snö faller, och därför byter de päls till vit så att de ska vara kamouflerade väl och lyckas gömma sig bättre från rovdjur.

Vintervit eller hybrid – vilken slags hamster är de bästa husdjuren?

Djuraffärer beskriver ofta felaktigt sina hamstrar som vintervita, när de i verkligen är hybridhamstrar som kommer från massuppfödare av gnagare för kommersiellt bruk. Privatannonser som säljer ryska vintervita dvärghamstrar är mycket troliga att sälja hybridhamstrar om de inte tydligt beskrivs komma med stamtavla. Du kan endast vara säker på att du får en äkta vintervit dvärghamster från en pålitlig uppfödare som kan ge dig bevis på stamtavla och visa hamsterns släktskap.

Renrasiga vintervita dvärghamstrar har många fördelar över de hamstrar som köps i djuraffär. De är vanligtvis något större, mer välutvecklade och har ett finare temperament. Hybridhamstrar tenderar att bära på genetiska defekter vilket inkluderar att de är benägna att utveckla diabetes.

Den ryska vintervita dvärghamsterns utseende

Precis som campbells hamster har de samma mängd kromosomer och de växer till samma storlek, vilket är kring fem till åtta centimeter i längd. Jämfört med andra hamstrar har de vintervita dvärghamstrarna en rundare oval kroppsform med päls på ben och fötter.

Ett av de bästa sätten att skilja en vintervit dvärghamster från campbells dvärghamster är att de vintervita har en mer romansk profil och nos.

De vintervita dvärghamstrarna är mycket mjukare att röra vid och har en lenare och mindre ylleliknande päls jämfört med campbells dvärghamster. De kommer i tre färgvarianter – sapphire pearl, sapphire och natural pearl. Det finns andra färger och mönster på marknaden men de är troligtvis korsningar med campbells dvärghamster och är därför hybrider. Båda sorters hamster har en linje längst ryggraden; de vintervitas rand är tydligare definierad och ger dem större kontrast mellan färgerna.

Ibland kommer du se att rysk vintervit dvärghamster annonseras som ”mushroom”, ”mandarin” eller andra färger. Dessa är inte renrasiga vintervita hamstrar (dessa färgvariationer kommer från campbells gener).

Färger

Normal – Svart och grå med svarta ögon

Sapphire – Rökigt blågrå färg

Pearl – En främst vit hamster till pälsens toppar

Beteende – En typisk rysk vintervit dvärghamsters beteende och karaktärsdrag

Som husdjur

De vintervita dvärghamstrarna är ganska förnöjda djur som kan tämjas med enkelhet vilket gör dem till utmärkta husdjur. När de är helt tama älskar de att sitta i en mänsklig hand och klappas försiktigt. De är blygare djur jämfört med deras nära släkting campbells dvärghamster.

Som sociala djur

De vintervita dvärghamstrarna är mycket sociala djur och mår bäst när de bor tillsammans med en annan hamster av samma kön eller till och med i en mindre grupp. Det är en njutning att se hur de interagerar och ger en annan upplevelse än den ensamlevande guldhamstern. De vintervita kan leva med hybrider, campbells dvärghamster och vintervita dvärghamstrar från andra kullar om de introducerats till varandra på rätt sätt. Ensamma hamstrar kan leva hälsosamma liv så länge de får regelbunden uppmärksamhet och de har en stor fin bur fylld av aktiviteter.

Vintervita hanar tenderar att vara mindre benäga att slåss och bråka om territorium än honor. De kan vara ganska högljudda när de lever ihop, och piper ofta till varandra. Vanligtvis är detta endast kommunikation – ett sätt att fastställa vem som är ledare och vem som är följare, eller ibland endast deras sätt att säga ”sluta stå på mig” eller ”jag vill ha den matbiten!”. Vintervita dvärghamstrar är kända för att aldrig växa upp i sinnet. Ibland hittar jag buren i ett skick som får mig att tro att de slagits hela natten, för att upptäcka att de endast rivit en toalettrulle i tusen bitar.

Relationer och bråk

Du kan bevara goda relationer mellan dina vintervita hamstrar genom att ge dem en stor bur med rikligt med utrymme och se till att de har flera hjul, leksaker och matskålar vilket kommer göra att de inte behöver bråka om tillgång till dessa. Dvärghamstrar trivs bäst när de får mycket öppen yta och flera nivåer i buren. Modulburar med rör passar dem inte lika bra.

Om pip plötsligt blir mer högljudda, mer tydliga och längre bör du titta till dem då det kan vara en hamster som blir mobbad eller biten. Allvarliga slagsmål som kan leda till döden är ofta tystlåtna händelser men inte alltid. Det är aldrig bra för dina hamstrar att hamna i slagsmål.

Livslängd – Hur länge lever ryska vintervita dvärghamstrar?

I det vilda har vintervita dvärghamstrar vanligtvis en livslängd på kring 12 månader men när de bor i fångenskap och får den bästa sortens skötsel och diet kan de leva i över två år. Vissa ägare har berättat om hamstrar som levt i upp till fyra år. Om du vill att din hamster ska leva så länge som möjligt bör du ge den korrekt diet, rikligt med motion och mycket mental stimulans (som leksaker).

Skötsel – Hur du tar hand om ryska vintervita dvärghamstrar

Du kan hitta mer detaljerad information om skötsel av dvärghamstrar här.

Vintervita hamstrar bör ges stort utrymme att röra sig på och tillräckligt med mat, strö, material för sovplatser, leksaker och hamsterhjul för motion. Om du har två eller flera hamstrar är det viktigt att ge dem flera hjul och leksaker för att förebygga territoriella bråk.

Experter menar att renrasiga ryska vintervita hamstrar till skillnad från campbells dvärghamstrar och hybrider inte är benägna att drabbas av diabetes. Jag föredrar i vilket fall att ta det försiktigt och ge mina hamstrar en diet utan socker eller med lågt innehåll av socker. En liten bit frukt då och då går bra.

Avel – Graviditet och parning av ryska vintervita dvärghamstrar

Vintervita är lika campbells dvärghamstrar när det kommer till avel. Honor kan nå sexuell mognad så tidigt som vid tre till fyra veckors ålder, och hanar kan göra en hona gravid så tidigt som vid fyra till fem veckors ålder. Djuraffärer tar ofta miste om sina djurs ålder vilket kan resultera i överraskningskullar några veckor senare för nya ägare.

Vintervita har mindre kullar när de bär sin vinterpäls men har ändå driften att para sig.

Uppfödning

Precis som andra sorters hamstrar löper de ryska vintervita dvärghamsterhonorna ungefär var fjärde dag. När en hane känner doften av en hona som löper kommer han försöker para sig med honan ett flertal gånger. Ett typiskt beteende är att hanen försöker bestiga honan och para sig. Sedan kommer båda hamstrar att rengöra könsorganen och försöka igen. Detta kan fortsätta i flera timmar!

Graviditet – Hur länge är den ryska vintervita dvärghamstern gravid?

Så snart den ryska vintervita dvärghamstern är gravid varar graviditeten vanligtvis mellan 18 och 25 dagar, men dessa hamstrar har möjlighet att förlänga graviditeten om de känner sig obekväma eller hotade.

Hanen måste tas ur buren ett par dagar innan honan förväntas föda då honan annars kan bli gravid samma dag som hon fött kullen. Detta är inte hälsosamt för honan och kommer orsaka stress för kroppen, samt göra att väldigt många hamstrar behöver nya hem på väldigt kort tid. Du bör även städa ur buren några dagar innan honan förväntas föda då du inte kommer kunna städa under veckorna som honan ammar.

Storlek på kullen – Hur stor kull får den ryska vintervita dvärghamstern?

Du kan förvänta dig att din hona från allt mellan en till nio hamstrar per kull, men det vanligaste är mellan fyra och sex individer.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar