Welsh springer spaniel är en sportig sällskapshund

Welsh springer spaniel utvecklades som stötande hund för att driva eller stöta byte i fältet. De är kända som lojala kompanjoner och en bästa vän förutsatt att du ger hunden den motion den behöver.


Welsh springer spaniel är lojal och stark

Welsh springer spaniel är en hund i spanielfamiljen som liknar den engelska springer spanieln och under hundens historia har den kallats både welsh spaniel och welsh cocker spaniel. Det var först 1902 då den erkändes av kennelklubben som rasen fick namnet welsh springer spaniel. Hunden är lojal och tillgiven och kan ha mycket starka band till sin familjs medlemmar, och tenderar att vara reserverad kring främlingar.

Några av welsh springer spaniels egenskaper

  • Welsh springer spaniel är inte lika social som den engelska springel spanieln.
  • De tenderar att lida av separationsångest om de lämnas ensamma under en längre period. Som et resultat av att lämnas ensamma kan hunden börja visa destruktiva beteenden.
  • Rasen har en fin och mild personlighet och bör inte tränas genom stränga träningsmetoder.
  • De visar sin tillgivenhet till sin ägare genom att hoppa upp på sin ägare.
  • Welsh springer spaniel är mycket uthållig och har mycket energi, vilket gör att de kräver daglig motion. Om hunden inte motioneras varje dag tenderar de att bli nervösa och destruktiva.
  • De är jägare av naturen så håll hunden kopplad vid promenader, annars kan de jaga mindre djur som kaniner, ekorrar och fåglar.

Welsh springer spaniels historia

Welsh springer spaniel var adelns favorithund för jakt under 1700-talet. Men de ersattes av den engelska springer spanieln och andra spanielhundar under 1800-talet. Hunden erkändes av Storbritanniens kennelklubb som en separat variant av den engelska springer spanieln år 1902. Hunden kallades ursprungligen welsh spaniel eller welsh cocker.

Hunden importerades till USA under sent 1800-tal och blev snabbt populär. Welsh springer spaniel erkändes av en amerikanska kennelklubben år 1906.

Welsh springer spaniels temperament

Welsh springer spaniel är enkel att träna och vill vara till lags. Det är en passionerad hund precis som en typisk spaniel och kan ibland vara impulsiv och envis. Hunden är inte lika social som den engelska springer spanieln. Hunden tenderar att vara reserverad kring främlingar men tillgiven sin familj.

Hunden behöver träning och socialisation tidigt i livet för att vänja sig med alla familjens medlemmar samt för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsoproblem att vara medveten om

Welsh springer spaniel är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Dessa åkommor inkluderar, men är inte begränsade till följande:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.
  • Entropion – en defekt som leder till att ögonlocket viker sig inåt vilket resulterar i kronisk irritation av ögats yta.
  • Epilepsi – ett tillstånd som orsakar anfall.

Skötsel av welsh springer spaniel är enkel jämfört med vissa andra hundraser. De kan lämnas utomhus förutsatt att de har tillräckligt med skydd från både kallt och varmt väder. De kan även vara fina familjehundar om de är inomhus. Varesig de är inomhus eller utomhus är deras energinivå och aktivitetsnivå densamma. De kan anpassa sig väl till ett liv på landet samt ett liv i lägenhet. Welsh springer spaniel behöver tillräckligt med motion varje dag för att stimulera dem fysiskt och mentalt. Brist på motion kan resultera i övervikt, uttråkning och slöhet.

Welsh springer spaniel och barn

Welsh springer spaniel gör väl ifrån sig och är fina kring barn så länge som hunden vuxit upp kring barn eller socialiserats med barn vid ung ålder. Vad gäller andra djur i hushållet kan de komma överens med dessa så länge de socialiserats och tränats tidigt i livet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar