Yorkshireterriern är en av de mest älskade husdjuren i världen

Yorkshireterriern är en av de mest älskade husdjuren i världen. Här har vi samlat det du behöver veta om yorkshireterriern.  


Yorkshireterriern är en underbar sällskapshund

Många människor blir förälskade i yorkshireterriern. Detta tack vare rasens många fina egenskaper. Den är känd över hela världen under smeknamnet ”yorkie” och har fått många fans tack vare sin tillgivenhet mot sina människor.

Yorkshireterrierns egenskaper

  • Trots att de är älskvärda små hundar är det också känt att de är svåra att få rumsrena. Därför föreslås burträning för rasen.
  • De tenderar att huttra och darra i kallt väder och när de är fuktiga.
  • Många experter föreslår inte hunden till familjer med barn på grund av hundens känsliga kroppsbyggnad, nätta storlek och temperament.
  • Hunden kan ägna sig åt högljutt skällande vid varje ljud den hör.
  • De är små men tror att de är stora hundar och är därför inte alls rädda för att börja bråka med större hundar.
  • Träning och socialisation tidigt i livet rekommenderas för yorkshireterriern.

Yorkshireterrierns historia

Yorkshireterriern har ursprung i Yorkshire i England under mitten av 1800-talet. Arbetare tog vid tiden med sig olika sorters små terriers för att jaga råttor som angrep fabrikerna. Man tror att yorkshireterriern är en ättling till paisleyterriern och skyeterriern användes för att ge yorkshireterriern sin vackra, långa och silkeslena päls. Airedaleterriern tros även ha bidragit till utvecklingen av yorkshireterriern som vi känner till den idag. Rasen var populär vid olika hundshower. Namnet yorkshireterrier började användas år 1870 och syftar förstås till rasens ursprungsplats. Rasen registrerades i den brittiska kennelklubbens stambok år 1874. I USA ses första registrerade födseln av rasen i landet år 1872.

Yorkshireterrierns temperament

Trots att yorkshireterriern är liten är det en mycket aktiv hund som är överbeskyddande och älskar att få uppmärksamhet. De anses vara mentalt sunda och emotionellt stabila hundar. Som knähund visar de även en mjuk underkastelse, särskilt när de fått korrekt träning. De rekommenderas inte till hushåll med mycket små barn på grund av sin storlek, sin känsliga kroppsbyggnad och sitt temperament.

Yorkshireterriern kan tränas tack vare sin natur som lärt den arbeta utan människors hjälp. Hunden är smart och svarar väl när den får godbitar som belöning. Då de är utvecklade som arbetande hundar kräver de motion och lek för att stimulera dem både fysiskt och mentalt.

Hunden kan anpassa sig efter alla hemmiljöer och kan därför bo i alla sorters hem, vilket gör dem till passande husdjur i många hushåll.

Precis som andra hundraser behöver de träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

I regel är yorkshireterrier en hälsosam hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas om nödvändigt:

  • Knäledsurvridning – ett vanligt problem hos små hundar där knäskålen inte hålls på plats av de tre delarna av knäskålen, muskulatur och ledband. Detta kan resultera i förlamning i hundens ben eller onormal gång. Detta tillstånd kan leda till artrit.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en degenerativ ögonsjukdom som kan orsaka blindhet genom förlust av fotoreceptorer i ögat.
  • Portosystemisk shunt eller levershunt – ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen. Detta kommer förhindra levern från att avgifta blodet och kan resultera i en bristande aptit, hypoglykemi, intermittenta gastrointestinala problem, urinvägsproblem, överkänslighet mot mediciner och hämmad tillväxt.
  • Trachealkollaps – trachea tenderar att kollapsa med enkelhet. Tecken och symptom på sjukdomen kan vara kronisk, torr och sträv hosta med ett ljud som likar lätet av en gås.

Strupkram eller reverse sneezing – varar bara i några minuter och uppstår när hunden är exalterad eller försöker äta eller dricka för snabbt. Detta orsakas av sekretion från nosen som droppar ner i gomseglet, vilket orsakar ett lock över luftröret.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar