ANNONS FRÅN NORDEA

Så får du råd att renovera – 5 smarta sätt

Drömmer du om att fräscha upp ditt hem? Då gäller det att först se till att pengarna finns. Här är 5 smarta sätt att finansiera sin renovering.


En del vill byta ut köket, andra bygger om hela huset. Ytterligare några känner att tillvaron inte blir komplett förrän de har en utomhus-jacuzzi. I samtliga fall kostar det pengar, bara olika mycket. Och det är just summan som avgör vilken finansieringsform som passar bäst.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, råder dig som är renoveringssugen att först göra en budget, så att du vet vad projektet kommer att kosta.

– Ta in offerter från olika håll, säger hon. Fråga gärna vänner och grannar om tips på bra hantverkare. Lägg sedan på 15-25 procent på budgeten, det dyker alltid upp extrakostnader.

Betala heller inte på löpande räkning, enligt Ingela blir det ofta dyrare än man tror. Ett annat vanligt fel är att betala i förväg, för att hantverkaren kräver det. Du ska bara betala för utfört jobb. Var också försiktig med butikslån eftersom de sammanlagda avgifterna på denna låneform kan bli väldigt höga.

Hur ska jag då tänka när jag skaffar pengar till min renovering?
Renoveringar, under 100 000 kronor, finansieras oftast med privatlån, så kallade blancolån. Vid större renoveringar kan det finnas möjlighet att utöka ditt bolån.

Här är Ingela Gabrielssons bästa tips för hur du ska få råd till just din renovering:

 

1. Spara

Alla behöver en sparbuffert, både för oförutsedda och planerade utgifter. Om du vet att du kommer att göra något med huset inom de närmaste åren kan du enkelt börja sätta av pengar varje månad på ett vanligt sparkonto och sedan kanske komplettera med ett privatlån för det som saknas. 

 

 

Ingela Gabrielsson, privatekonom hos Nordea.
Foto: Nordea

 

2. Privatlån

Den här låneformen passar den lite mindre, avgränsade, renoveringen när sparbufferten inte räcker till, som till exempel när du vill bygga en altan eller förnya dina vitvaror. Den är också ett alternativ för dig som inte har möjlighet att utöka ditt bolån. Ett privatlån har lite högre ränta än ett bolån, men det krävs ingen säkerhet för att få låna. Du kan enkelt räkna ut vad ett privatlån ger för månadskostnad innan du bestämmer dig.

 

3. Medlemslån

Ett medlemslån är ett privatlån fast med lägre ränta. Förutsättningen är att du är medlem i facket och att ditt fackförbund har avtal med banken. Hos Nordea kan du ansöka om ett medlemslån även om du själv inte är kund i banken. Lånet passar för samma ändamål som ett privatlån, alltså vid mindre renoveringar eller när du inte har möjlighet att utöka ditt bolån.

 

4. Utöka bolånet

Du som vill göra en större renovering eller förbättring för mer än 100 000 kronor, till exempel installera bergvärme, kan välja att utöka ditt bolån. Eftersom du lånar med huset som säkerhet är räntan lägre än vid ett privatlån. För att bolåneökningen ska beviljas måste det finnas ett låneutrymme på huset. Ta kontakt med banken för att kolla om det ökade lånet innebär amorteringskrav eller pantbrev. 

 

Dags att riva ut köket? Fundera först igenom om verkligen allt behöver bytas ut. Det kan bli både ekonomiskt smartare och snyggare att behålla vissa detaljer.
Foto: iStockphoto

 

5. Kreditkort 

Med ett kreditkort lånar du räntefritt under en period, men därefter kan räntan bli relativt hög. Olika försäkringar ingår, till exempel vid köp av vitvaror och du kan få dela upp betalningen om du vill. Passar dig som kanske behöver en ny diskmaskin och vet att det snart kommer in nya pengar på kontot som du kan betala av krediten med.

 

Bonustips! Efter renoveringen:

Grönt bolån

Du kanske är på gång att energieffektivisera ditt hus? Med ett energisnålt hus får du inte bara lägre värmekostnader, du kan också ansöka om ett grönt bolån och få tio punkter rabatt på din befintliga bolåneränta. 

Kom ihåg att spara alla handlingar och kvitton eftersom en del förbättringsuppgifter är avdragsgilla när du en dag har sålt din bostad. 

Hos Nordea finns många sätt att spara och låna pengar på, som passar alla som vill ha ett rikare liv – såväl gamla som nya kunder

Mest lästa artiklar