Allt om bergvärme

Hur mycket kostar det att installera bergvärme och hur mycket kan jag sänka min energiförbrukning? Det och mer om bergvärme får du svar på av Fredrik Schollin-Borg, distriktschef på IVT.


Varför ska jag välja att ha bergvärme?

– Bergvärme- och ytjordvärmepumpar är välbeprövade, har en livslängd på långt över 20 år och ger den allra lägsta uppvärmningskostnaden, oberoende av om du jämför med andra värmepumpar, pellets eller fjärrvärme.

Hur vet jag att det finns berg under huset som passar för bergvärme?

– I stora delar av Sverige finns en bra berggrund som är direkt lämplig för bergvärme, och en lokal installatör har oftast ett svar på frågan omgående. I delar av sydligaste Sverige, på Öland och Gotland, är berget av en kvalitet som gör att det kan vara bättre att överväga ytjord, grundvattenvärme eller en luft/vatten-värmepump. De alternativen kan nära nog jämföras med traditionell bergvärme.

Tar värmen slut om även grannarna har borrat för att få bergvärme?

– Nej, uttaget av energin är begränsad till en radie om cirka tio till femton meter kring borrhålet. I områden med små tomter – där det därmed är tätt mellan borrhålen – kompenserar man enkelt energiuttaget med ett antal extra borrmeter.

Hur mycket kostar det att installera bergvärme?

– Beroende på storlek, som påverkar både kostnad för själva värmepumpen samt för antalet borrmeter, så ligger priset efter rotavdrag för normalvillan mellan 110 000 och 150 000 kronor för en nyckelfärdig anläggning.

Hur mycket kan bergvärme sänka min energiförbrukning?

– Det beror på vad du har att jämföra med. Nedanstående exempel visar årlig driftkostnad för en normalstor villa räknat på genomsnittliga svenska energipriser under de senaste åren.

Bergvärmepump/ytjord/grundvatten: ca 8 700 kronor.

Luft/vatten-värmepump: ca 9 800 kr. Pellets: ca 18 500 kronor.

Fjärrvärme: ca 22 000 kronor.

Elvärme: ca 30 000 kronor.

Olja: ca 37 500 kronor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar