Beskedet från regeringen – inget elstöd förrän i februari!

Inget elstöd innan jul! Under onsdagsmorgonens pressträff kom beskedet från regeringen. Elstödet till hushållen börjar betalas ut först i februari. Läs mer här.

Elstödet, eller högkostnadsskyddet som det också kallas, kommer att betalas ut i februari.

– Det innebär att hushållen i god tid innan jul nu kan beräkna nivån på vilket stöd man får, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på dagens pressträff. 

I oktober tillkännagav regeringen att ett elstöd skulle betalas ut till hushåll och företag, för att kompensera för de ovanligt höga elpriserna det gångna året (oktober 2021–september 2022). 

Betalas ut i två steg

Elstödet till hushåll och företag kommer att delas ut i två steg. Första steget är att det betalas ut pengar till hushållen och det andra steget är att det betalas ut till företag. Men det är inte alla hushåll som får ta del av elstödet, utan det beror på var i landet du bor. Här kan du läsa vad som gäller för just dig och hur mycket pengar du får i elstöd.

Så funkar det – och här är regeringens snittstöd 

Du behöver inte ansöka om elstöd, utan det här sker automatiskt från Försäkringskassans sida. Regeringens snittstöd i elområde 4 för en snittvilla landar på cirka 16 000 kronor och cirka 10 000 kr för elområde 3. 

Innan utbetalningen kan äga rum behöver tre saker komma på plats. Förordningen som regeringen lägger fram, ett bankavtal ska upphandlas gällande utbetalningarna och kontrollsystem för att hantera summorna som betalas ut. 

Källa: DN, Aftonbladet 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar