”Fast eller rörligt elavtal?”

Fast eller rörligt elavtal – vad är bäst, undrar en av våra läsare. Läs expertens svar här. 


Fast eller rörligt elavtal?

Rörligt eller fast – jag tycker att det här med elavtal är rena djungeln. Hur ska jag veta vad som är bäst, och vad är skillnaden mellan de olika varianterna? Jag har även hört talas om timavtal, vad innebär det?

Samuel 

Svar: Ett fast elavtal innebär att du ”låser” ditt elpris per kWh över en specifik tidsperiod, vanligtvis mellan ett och tre år. Med ett rörligt elavtal kan elpriset i stället variera varje månad baserat på utvecklingen av elpriset på elbörsen. Dessa avtal kan liknas vid ett bolån där du kan välja att binda räntan eller ha den rörlig. Ett rörligt elpris har visat sig vara det mest lönsamma alternativet sett över en längre period, men vad som passar dig bäst beror på dina förhållanden och din priskänslighet.

Sedan några år tillbaka finns det även ett så kallat timavtal, där elpriset varierar på timnivå och debitering sker månadsvis. Ett sådant avtal ökar möjligheten att kunna påverka sin totala elkostnad, förutsatt att man blir en aktiv elkonsument, genom att skifta sin elanvändning till tider på dygnet då elpriset är lågt. 

Tanmoy Bari

Tanmoy Bari, Vi i Villas nya hållbarhetsexpert, Greenely.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar