Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör.


Det kostar inget att byta elbolag och det går att byta hur många gånger som helst. Om du vill byta elbolag – ta fram din senaste elräkning. Där finns ditt nuvarande elpris och andra uppgifter du behöver i kontakten med ett nytt elbolag. Kontrollera att avtalet inte är bundet, det medför ofta en extra kostnad att bryta ett avtal i förtid. Uppsägningstiden är annars vanligen en månad. Kontakta sedan den leverantör du vill byta till. Den nya leverantören du valt ser till att ditt avtal med den gamla leverantören sägs upp och meddelar samtidigt din nätägare om bytet. Nätägaren är det företag som äger ledningsnätet där du bor och står för överföringen av el från leverantören till din bostad. De företagen har monopol inom sitt område och kan inte bytas ut. Nätägaren måste veta vilken leverantör du har för att kunna rapportera avläsningen av din elmätare till rätt bolag.

Enmånadsregel

Viktigt att tänka på är att den så kallade enmånadsregeln gäller från det att din nya elleverantör meddelat nätägaren om bytet. För att bytet ska gå så snabbt som möjligt, måste du själv se till att du har god marginal till närmaste månadsskifte när du ordnar ett avtal med en ny leverantör. Exempel: om du vill byta elbolag från den 1 januari måste din nya elleverantör ha meddelat din nätägare om bytet senast den 30 november. Skulle det bli förskjutet en dag till den 1 december, senareläggs bytet till den 1 februari.

Vill du veta mer? På www.konsumentverket.se kan du göra en snabbkalkyl på vad du skulle tjäna på att byta elbolag. Där finns också möjlighet att jämföra priser mellan olika elbolag.  www.konsumentverket.se/

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar