Så här byter du elbolag

När kvicksilvret kryper nedåt ökar kostnaden för elen. Du kan spara massor av pengar genom att omförhandla ditt elpris eller genom att byta elleverantör.

Det kostar inget att byta elbolag och det går att byta hur många gånger som helst. Om du vill byta elbolag – ta fram din senaste elräkning. Där finns ditt nuvarande elpris och andra uppgifter du behöver i kontakten med ett nytt elbolag. Kontrollera att avtalet inte är bundet, det medför ofta en extra kostnad att bryta ett avtal i förtid. Uppsägningstiden är annars vanligen en månad. Kontakta sedan den leverantör du vill byta till. Den nya leverantören du valt ser till att ditt avtal med den gamla leverantören sägs upp och meddelar samtidigt din nätägare om bytet. Nätägaren är det företag som äger ledningsnätet där du bor och står för överföringen av el från leverantören till din bostad. De företagen har monopol inom sitt område och kan inte bytas ut. Nätägaren måste veta vilken leverantör du har för att kunna rapportera avläsningen av din elmätare till rätt bolag.

Enmånadsregel

Viktigt att tänka på är att den så kallade enmånadsregeln gäller från det att din nya elleverantör meddelat nätägaren om bytet. För att bytet ska gå så snabbt som möjligt, måste du själv se till att du har god marginal till närmaste månadsskifte när du ordnar ett avtal med en ny leverantör. Exempel: om du vill byta elbolag från den 1 januari måste din nya elleverantör ha meddelat din nätägare om bytet senast den 30 november. Skulle det bli förskjutet en dag till den 1 december, senareläggs bytet till den 1 februari.

Vill du veta mer? På www.konsumentverket.se kan du göra en snabbkalkyl på vad du skulle tjäna på att byta elbolag. Där finns också möjlighet att jämföra priser mellan olika elbolag.  www.konsumentverket.se/

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar