Så sänker du elnotan

Hur ser ditt elavtal ut? Rörligt pris löpande, rörligt ett år, fast pris eller tills vidarepris? Lägg en stund på att se över ditt elavtal – du kan tjäna tusentals kronor per år.


Omkring en miljon elkunder har inte valt elhandlare. Dessa blir anvisade en elhandlare av sitt elnätsföretag och får betala ett tillsvidarepris. Ofta är detta betydligt högre än priset för andra avtal, påpekar Energimarknadsinspektionen. I vintras var tillsvidarepriserna i genomsnitt cirka 40 procent dyrare än de rörliga priserna.

Att aktivt välja elhandlare är alltså lönsamt. Börja med att studera elräkningen. Har du inte valt elbolag kan ditt tillsvidarepris också gå under beteckningar som anvisat pris, normalpris, baspris eller standardpris. Eller enkelt och tillfälligt elpris. Vill du byta elbolag, jämför priser och villkor på exempelvis Elpriskollen, Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt, som visar aktuell översikt över de billigaste fasta och rörliga avtalen.

Allra bäst är det förstås att hitta miljövänligt framställd el till ett bra pris. Bra miljövalmärkt el enligt Naturskyddsföreningens kriterier innebär att elen inte är producerad av kärnkraft, fossila bränslen eller ny vattenkraft. Därefter är det bara att kontakta det elbolag du valt så ordnar de överföring och pappersarbete.

Har du ett bundet avtal, se upp med vad som händer när det löper ut. Om du inte gör något kan en del elhandlare exempelvis lägga över sådana avtal på det ofta betydligt dyrare tillsvidarepriset.
– Elhandlarna är skyldiga att informera om vad som händer i god tid innan avtalet löper ut, påpekar Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

De senaste kalla vintrarna har elpriserna skjutit i höjden. Gäller fortfarande rådet att rörligt pris lönar sig i längden?
– Under de tio år vi jämfört elpriserna har treåriga fastprisavtal visat sig vara billigast. Men sett över en ännu längre period kan det mycket väl löna sig att välja rörligt. Har du en ekonomi som inte klarar höga månadsräkningar är det dock en fördel att välja fast pris.

Även när du väljer rörligt pris gäller det att se upp. Statistik från Elpriskollen visar att priserna skiljer sig åt mellan olika rörliga avtal. Det är vanligt att du får välja mellan de två olika avtalen ”rörligt pris löpande” och ”rörligt pris 1 år”.

Energimarknadsinspektionen och Konsumentverket varnar för att det kan vara svåra att skilja mellan de båda avtalen. Rörligt löpande är ett rörligt pris som löper på tills konsumenten säger upp avtalet. Konsumenten kan när som helst säga upp avtalet och välja en annan elhandlare. Rörligt 1 år är också ett rörligt pris, men med skillnaden att konsumenten binder sig till en elhandlare under ett års tid.

Under det år som Elpriskollen jämfört priset på de två avtalen har det visat sig att rörligt 1 år varit dyrare för konsumenten än rörligt löpande. Konsumenter som bundit sig under ett år till en elhandlare har i genomsnitt betalat 1 öre mer per kWh. Som mest har rörligt 1 år varit 4 öre dyrare än rörligt löpande.
– Det är uppseendeväckande att det blev dyrare, när det istället borde bli billigare, säger Tommy Johansson, som konstaterar att allt fler elhandlare erbjuder rörligt pris med bindningstid.
– Vårt budskap till konsumenterna är att se upp om det finns en bindningstid. Tänk på att priserna för dessa avtal ibland är högre än de rörliga priserna utan bindningstid.

Och även här gäller det att vara på alerten när avtalet löper ut. Om du inte agerar och väljer ett annat avtal kan rörligt 1 år annars övergå i ett betydligt dyrare tillsvidarepris.

Foto istockphoto

Tips:

Naturskyddsföreningen har listat alla elhandlare som erbjuder Bra miljöval: https://sn.snf.se/bmv/bmv-register/elektricitet.cfm

När du jämför elavtal, titta efter jämförpriset. Där ingår alla rörliga och fasta kostnader, liksom skatt och moms.

Se upp med rörligt pris med bindningstid.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar