Smarta sidan – Hitta bästa mobilabonnemanget

Under semestern kan kostnaderna för mobilen snabbt skjuta i höjden. Det kan löna sig att kolla av marknaden nu.


 

Storleken på din mobilräkning bestäms av flera olika faktorer. Öppningsavgifter, minimidebitering och debiteringsintervall är några sådana faktorer. Att på egen hand göra en omfattande marknadsundersökning av abonnemangsdjungeln är i princip omöjligt. Men du som har tillgång till internet kan få bra hjälp på vägen. På www.compricer.se kan du jämföra abonnemang genom att fylla i hur många och långa samtal du ringer. En annan sajt som är värd att gå in på är www.telepriskollen.se som drivs av Konsumentverket och Post- och telestyrelsen.

Här kommer några tips på vägen:

  • Hur använder du mobilen? Ringer du mest på dagar, kvällar eller helger? Rör det sig om många korta samtal eller ett fåtal långa? Eller är det sms för hela slanten som gäller?
  • Jämför priser. Be säljaren tala om exakt hur mycket det kostar att ringa på ”dina” tider. Ring sedan en annan operatör och ställ samma frågor. 
  • Ringer du mest till familjen eller till ett fåtal vänner? I så fall kan det vara bra om alla har samma operatör, eftersom priset då kan bli lägre eller rentav gratis under vissa tider. 
  • Att använda mobilen utomlands kan bli en dyr historia. Ta reda på vad det kostar att ringa till Sverige från ditt semestermål. Fråga också vad det kostar att ta emot samtal från Sverige i olika länder. 
  • Det är viktigt att du noga granskar täckningen, speciellt om du har 3G-abonnemang.
  • Byta operatör? Kontakta först den nya operatören som i sin tur tar kontakt med din befintliga. De ska sköta allt det praktiska, inte du. Tänk på att du har rätt att ta med dig ditt gamla telefonnummer.

Fakta: Granska avtalsvillkoren innan du skriver på!

Att läsa det finstilta hör inte till det roligaste här i livet. Men ta ändå reda på hur lång bindningstiden och uppsägningstiden är. Kontrollera vad som gäller om du vill byta operatör, om mobilen är operatörslåst och om du har rätt till ersättning om operatören får fel på sitt nät.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Hur ska du fira semestern?

”Då ska jag ägna mig åt att bygga en altan. Sen blir det nog några dagsutflykter plus några dagar i Tyskland.”

Namn: Per Andersson
Ålder: 50 år
Yrke: IT-konsult
Bor: Sundsandvik
Familjesituation: Fru och två barn

”Jag ska vara hemma och bygga staket och måla. Sen ska jag åka till Småland och vila upp mig. Blir det dåligt väder åker jag utomlands.”

Namn: Lotta Lundh
Ålder: 45 år
Yrke: Projektledare
Bor: Bagarmossen
Familjesituation: Dottern Kajsa, 14 år

”Jag kommer vara hemma. Jag ska försöka tjäna ihop pengar så att jag kan åka till Thailand i höst.”

Namn: Simon Berglund
Ålder: 17 år
Yrke: Studerar på Östra gymnasiet
Bor: Huddinge
Familjesituation: Mamma, pappa, en bror och två småsystrar

”Vi ska vara hemma och renovera stallet, det blir ett halvstort projekt. Vi ska även måla klart huset. En liten tripp någonstans över en helg blir det också naturligtvis.”

Namn: Katarina Halovanic
Ålder: 41 år
Yrke: Enhetschef
Bor: Öxabäck
Familjesituation: Sambo, två barn på 14 och 17 år

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 6/2008

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar