”Vår kompis drog om all el hemma”

Vår vän drog om all el – hur funkar det försäkringsmässigt, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Peter Bratts svar här.


Vår kompis drog om all el hemma

Vi flyttade nyligen in i ett hus där vi upptäckte att all el var feldragen (direkt farlig för oss med småbarn), och behövde åtgärdas ögonblickligen. Vi har en vän som är elektriker som drog ny el i hela huset under en helg – detta helt och hållet som en tjänst och inte på sin arbetstid. 

Nu undrar jag hur det är med försäkring om det skulle uppstå några problem med elen? Krävs det att jag anlitat ett bolag? Vi har även en vän som är rörmokare som hjälpt oss att laga rör etc – hur funkar det försäkringsmässigt?

Bengt och Marie

Svar: Försäkringen kräver att elinstallationen är utförd på ett fackmässigt vis och av en behörig elektriker. Om din vän är det är det alltså inga problem.

Gör så här: Hos Elsäkerhetsverket kan du kontrollera om din kompis är behörig. För att vara säker på att få elarbeten utförda på rätt sätt är mitt råd att kontakta ett företag som är anslutet till Elektriska Installatörsorganisationen EIO. 

När det gäller rörinstallationer ska installationen uppfylla de krav som finns i Säker Vatteninstallation, även här rekommenderar jag att du använder ett auktoriserat VVS-företag.

Peter Bratt

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar