ANNONS FRÅN EON

Kör 30 mil för 60 kronor

Ladda för framtiden – kör elbil på förnybar energi. Eon erbjuder alltifrån installation och rådgivning till snabb och säker laddning.


En tystgående bil som inte har någon klimatpåverkan, och som du slipper åka och tanka – det är ingen överraskning att elbilen blir allt mer populär i Sverige.

– Det är väldigt billigt att köra på el. En elbil gör av med 1,5–2 kWh per mil, och om du laddar hemma kostar det två kronor milen, säger Karin Waldén, ansvarig för Eons emobility (tjänster och infrastruktur till elbilar).

Hur kan jag ladda bilen?

– En elbil laddas främst när den står parkerad, exempelvis vid hemmet eller arbetsplatsen. Du kan använda ett vanligt vägguttag, men vi rekommenderar att du har en laddbox, för både snabb och säker laddning. Det finns även många företag med stora parkeringsplatser, exempelvis Ica, som erbjuder laddning under tiden du parkerar hos dem. Tänk på att ladda bilen med förnybar energi, exempelvis solel.

Kör snabbt och långt

Du behöver inte oroa dig för att du inte ska kunna ladda din elbil när du är ute och reser i Sverige.

– Eon driver omställningen till en hållbar transportsektor i Sverige. Vi bygger ut och ansvarar för en publik infrastruktur, alltså särskilda snabbladdningsstationer, bland annat längs E4 och E6.

Tidigare har elbilar behövt laddas efter ungefär 10–15 mil, men utvecklingen går snabbt framåt.

– I dag kan du köra 30 mil med de flesta nya bilar som kommer ut på marknaden, säger Karin Waldén.

Kan jag köra lika snabbt med en elbil som med en bensindriven bil?

– Ja, absolut! Det finns inga begränsningar för köregenskaperna, snarare tvärtom. Det blir bättre prestanda och säkrare, snabbare och roligare bilar att köra.

Kan jag köpa en elbil hos en vanlig bilhandlare?

– Ja, alla de stora fabri- katen satsar på elbilar. Jag tror de flesta är överens om att elbilar är framtiden.

Eon hjälper dig

Även om prislappen för en elbil än så länge är relativt hög finns i dag ett antal subventioner för dig som köpare.

– När du köper en ny elbil kan du få en supermiljöbilspremie för upp till 40 000 kr per bil. Naturvårdsverket erbjuder en rabatt på 50 procent på infrastrukturen för företag och flerbostadshus. Man tittar även på en subvention för elbilsladdning i hemmet, säger Karin Waldén.

När du har skaffat en elbil hjälper Eon dig att få laddningen att fungera som den ska.

– Vi hjälper till med helheten: Installation, rådgivning och säkerställande av att elen är förnybar. Det är tryggt att använda oss eftersom vi har kunskapen kring både infrastruktur och elen i ditt hem, säger Karin Waldén.

Karin Waldén, ansvarig för Eons emobility

 

”Klarar elbilen min dagspendling?”

Hej! Jag funderar på att köpa en elbil, men eftersom jag pendlar till jobbet varje dag undrar jag om batteriet räcker hela vägen?

Jasmina, Vetlanda


Manne Eriksson, produktutvecklare energilösningar på Eon, svarar:
Det genomsnittliga pendlingsavståndet 
i Sverige är 25 km
 enkel väg, hur långt
 kör du per dag? Detta är avgörande för val
 av bil och även dina möjligheter att kunna ladda på arbetsplatsen.

De flesta rena elbilar klarar 15 mils körning, men många av de nya bilarna som kommer ut på marknaden klarar 30 mils körning på en laddning. Eftersom driftskostnaden för att köra på el är lägre än bensin/diesel och ligger på ca två kronor milen sparar du mer pengar på att köra elbil ju längre pendlingsavstånd du har.

Med vänlig hälsning, Manne Eriksson

 

 

Var snäll mot naturen med förnybar energi

Ett starkt argument för att köpa en elbil är att man vill bidra till ett hållbart samhälle, och då är det viktigt att man ser till att den el man laddar bilen med kommer från fossilfria och förnybara källor som till exempel solen.

Sveriges regering har satt ett mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 och en helt fossilfri fordonsflotta år 2030. På Eon nöjer man sig inte med det – redan i dag är all el som säljs fossilfri och merparten kommer från sol, vind och vatten. Senast år 2025 ska all el och gas komma från helt förnybara eller återvunna källor. Samtidigt satsar man stort på att uppgradera elnätet för att säkra kapaciteten när många fler vill ladda sina elbilar i hemmet, på jobbet eller på resan.

 

Har du fler frågor om elbilar?

Läs mer här eller kontakta oss på telefonnummer 0771-22 24 24 så får du svar på dina frågor om förnybar energi.  

Mest lästa artiklar