Elmätning på distans – smidigt och enkelt

Fler och fler slipper att läsa av elmätaren och skicka in lappen till sitt elnätbolag. År 2009 ska alla elabonnenter vara anslutna till fjärravläsningssystemet. Här kan du läsa om elmätning på distans. 


Från och med den 1 juli 2009 ska enligt lag alla elmätare läsas av varje månad. Detta innebär att fjärravläsning kommer bli det enda realistiska alternativet. En hel del hushåll är redan idag anslutna till fjärravläsningssystemet och får sin elförbrukning avläst per automatik. I december 2005 var andelen elmätare som klarar fjärravläsning 13 procent. Rent tekniskt kan elbolagen distansavläsa elmätarna på olika sätt. Antingen görs det genom det befintliga elnätet, via radiosystem eller via GSM/GPRS-nätet. Vilken metod som används beror på geografi, kundtäthet och GSM/GPRS-täckning.

Fördelarna med fjärravläsning är flera. Förutom att mätningen är automatiskt sker den också kontinuerligt. Den kontinuerliga avläsningen ökar möjligheterna för framtida energibesparingar genom att man får bättre kännedom om sin elförbrukning per månad. Faktureringen blir också tydligare och enklare eftersom fakturan grundar sig på verkligt förbrukad energi. Det blir med andra ord inga preliminärberäkningar som sedan en gång om året regleras i en avstämningsfaktura.

Nätbolaget betalar
När det är dags att ansluta sig till fjärravläsningssystemet kontaktas man av sitt nätbolag. Själva bytet av mätaren är enkelt och tar cirka 30 minuter. De flesta mätare sitter utomhus och då märker man ingenting av bytet, förutom ett kortare strömavbrott. Sitter mätaren inomhus får man avtala om en tid då en installatör kommer och utför själva bytet. Mätarbytet och anslutning till fjärravläsningssystemet kostar naturligtvis ingenting för abonnenten.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Med fjärravläsning sker mätningen av elförbrukningen automatiskt och du slipper preliminära beräkningar. Illustration Ulrika Carlsson

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar