Många löften i valtider

Nu är valet precis över. Vallöften kan vara positiva, men erfarenheten visar att man ska ta dem med en nypa salt.


Valår brukar betyda mer pengar i plånboken men vad gäller vallöften får framtiden utvisa om de blir verklighet eller inte. Ta det säkra före det osäkra och lev enligt gällande regler och låt eventuella förändringar bli ett trevligt tillskott i kassan.

Fastighetsskatten lämnar ingen villaägare oberörd och har varit en het valfråga. Till följd av de senaste årens kraftiga prisuppgång på fastigheter har också skatteuttaget ökat. För en genomsnittsvilla kan det skilja cirka 17 000 kronor per år i fastighetsskatt beroende på om man äger den i Luleå eller Stockholm, så visst kan man förstå att många tycker att fastighetsskatten är orättvis. Framtiden kommer att ge besked om vad som väntar, men räkna inte med några stora förändringar för privatekonomin.

Se om ditt hus

Från sitt hus kan man aldrig ta semester. Det är alltid saker som ska fixas och det är en kamp mellan dåligt samvete, vilja att göra förändringar och den egna ekonomin som avgör hur man till slut agerar. Hur mår ditt hus och din ekonomi? Känner du dig osäker, gör en prioriteringslista från absolut nödvändiga åtgärder till det som kan vänta. Utnyttja möjligheten till olika typer av skattereduktioner som erbjuds från tid till annan. Undersök hur du enklast och billigast kommer undan med ditt renoveringsarbete. Dels genom att begära in offert från flera olika hantverkare men också genom att ta reda på det mest fördelaktiga lånet. Har du ett obelånat övervärde i bostaden är det normalt det bästa alternativet. Prata med din bank om hur du ska göra. 

Energikostnader i fokus

Aldrig har väl energikostnaderna varit så i fokus som nu. Där finns pengar att tjäna, frågan är bara hur energisk man orkar vara. På nätet finns en uppsjö med bra tips och råd. Titta till exempel på www.sparkraft.nu Mer pengar finns att tjäna på uppvärmningskostnaden. Tilläggsisolering, bergvärme eller pellets är bland annat något att fundera över om man bor i ett äldre hus med oljeeldning.

Det kan låta självklart och tråkigt, men glöm inte bort att göra ditt eget privata bokslut. Se över balansen mellan sparande och lån, vilka olika sparformer du har och hur du sparar till pensionen. Sist men inte minst, se också till att unna dig något du vill ha eller göra just nu!

Är du aktiv på elmarknaden?

Namn: Iréne Ekmark
Ålder: 54 år
Ort: Lidingö
Yrke: Organisationskonsult

Jag skulle gärna vara det. Tyvärr är utbudet alldeles för stort och elfakturorna för svårtydda för att man som konsument på ett enkelt sätt ska kunna sätta sig in i vilket bolag som blir mest prisvärt i längden. Det är inget kundvänligt material som elbolagen erbjuder.

Namn: Madeleine Andersson
Ålder:
24 år
Ort: Segeltorp
Yrke: Barnskötare

Nej, det är jag inte. Vi har Vattenfall hemma men det är mest av praktiska skäl eftersom de är eldistributörer i vårt område.

Namn: Håkan Blom
Ålder: 60 år
Ort: Uppsala
Yrke: Glasblåsare

Vi har valt elbolag lite aktivt eftersom vi driver en glashytta och därigenom har stora elkostnader. Därför ville vi ha en leverantör som kunde ge oss ett rimligt avtal för både hem och arbete och för att få det var vi tvungna att kolla upp ett par stycken.

Intervju och foto: Sara Hjelm

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar