Allt du behöver veta om solcellsbatterier – från fördelar till skatteavdrag

Varför är solcellsbatterier bra? Hur mycket kan man tjäna på ett hemmabatteri kopplat till solceller? Och hur funkar det egentligen med grönt avdrag? Här är allt du behöver veta om solcellsbatterier.

solcellsbatteri

Genom att lagra din solel med ett solcellsbatteri kan du minska dina elräkningar, undvika höga timpriser och höja värdet på din villa. Inte så konstigt att många villaägare är sugna på fossilfri solel! Vi har tagit reda på de vanligaste frågorna som dyker upp innan man köper ett solcellsbatteri. 

Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Ett solcellsbatteri fungerar ungefär som ett vanligt laddningsbart batteri. Det laddas upp när dina solceller producerar mer el än vad du behöver, så att du kan spara den el som inte förbrukas från en dag till en annan. Med enbart solceller kan inte överskottselen lagras, utan elen skickas då automatiskt ut i elnätet. 

Varför är det bra med solcellsbatteri?

Med ett solcellsbatteri kan du använda solens strålar för att lagra fossilfri el som du kan använda när du vill, till exempel när elpriset är högt eller när det är dåligt väder.

På så sätt påverkas du inte lika mycket av elmarknadens svängningar. Det är alltså inte bara bättre för miljön än el från fossila bränslen, det är också bättre för din plånbok. En annan fördel är att solceller höjer värdet på din villa. Batteriet sänker driftskostnaderna och du får en bättre energiklassning på huset. 

Kan jag bli självförsörjande på el med solcellsbatteri?

Det är möjligt att producera lika mycket sol som du förbrukar varje år. Du behöver bara tillräckligt många solpaneler. Men nej, solcellsbatterier är inte gjorda för långtidslagring av stora mängder solel, exempelvis från sommar till vinter. Du kommer inte att helt kunna koppla ifrån elnätet och gå ”off-grid”.

Hur funkar det gröna avdraget?

Det gröna skatteavdraget innebär att du får 50 procent rabatt på grön teknik, såsom material- och arbetskostnader för solcellsbatterier, men också för växelriktaren och smartmätaren. Att investera i solceller och batteri samtidigt blir alltså billigare än att köpa till batteriet efter hand. Avdraget för grön teknik ges om högst 50 000 kr per person och år. 

En ny regel från januari 2024 är att avdraget bara gäller om batteriet används för att lagra solel – inte för arbitrage (att köpa billig el, lagra den i batterier och sälja tillbaka den när elpriserna är högre) eller stödtjänster (de tjänster som erbjuds av batterilager till elnätet).

Utan batteri är det gröna skatteavdraget 20 procent på material- och arbetskostnader för växelriktare och smartmätare (samma som för solpaneler). Om batteriet ska användas för att lagra el från elnätet eller stödtjänster har du rätt till rotavdrag.

Hur kopplar man till Checkwatt?

Checkwatt är ett energitjänsteföretag som hjälper till med bland annat mätning och styrning för effektiv energianvändning och förnyelsebar energi.

I stället för att spara solenergi i ditt batteri kan du använda Checkwatt för att hjälpa till att balansera elnätet. Det innebär att när det behövs mer el i nätet, används din batterielagrade el. När efterfrågan är låg, laddas ditt batteri. På så sätt blir elnätet mer stabilt.

Varje månad betalar Checkwatt dig för att få använda ditt batteri. Gå till deras hemsida för att få hjälp med anslutning. Det finns även andra leverantörer av aggregatortjänster, men Checkwatt är den största aktören idag. 

Vad behöver jag tänka på innan jag köper mitt solcellsbatteri?

Först och främst din energiförbrukning. Utvärdera din nuvarande energiförbrukning för att bestämma rätt storlek på solcellsbatteriet.

Placering och utrymme för batteriet är också viktigt. Batteriet ska inte utsättas för extremvärme, frost, vatten eller direkt solljus, då det kan påverka både prestanda och livslängd. Därför ska solcellsbatteriet placeras inomhus.

Ett solcellsbatteri är ungefär lika stort som ett smalt väggskåp. Tänk på att du även behöver utrymme för växelriktare och smarta mätare. En fri väggyta på cirka 1,9 m i bredd och 1,6 m i höjd i närheten av batteriet ska räcka, men kolla upp hur stort ditt tilltänkta batteri är då storleken kan variera. Några förslag på lämpliga platser är ett garage, en källare eller ett förråd.

Läs också: Få betalt för att ladda elbilen? Ja, det går – så här funkar det!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar