Lönsam solvärme för småhus:

Äntligen kan vi villaägare skaffa ett lönsamt solvärmesystem. Det är resultatet av en tekniktävling som drogs igång förra året.


Solvärmesystemet består av ett tappvarmvattensystem med traditionell varmvattenberedare, försedd med nödvändig solvärmeutrustning och tillhörande solfångare. Det är resultatet av en tekniktävling, där några av systemkraven var att solvärmen ska klara ca hälften av det årliga tappvarmvattenbehovet och att anläggningens materialkostnad inte fick överstiga 16 000:-, inklusive moms.

När tekniktävlingen drogs igång förra året var målet att få fram en lättinstallerad och lönsam solvärmeteknik för nordiska förhållanden. Det gällde att uppfylla vissa krav på systemets kvalité, prestanda och inte minst viktigt, kostnad.

Tävlingen gick slutligen ut på att ta fram ett system för solvärmt tappvarmvatten, anpassat för elvärmda småhus i Sverige. Avgörande var att tävlingssystemen skulle få en bättre konkurrenssituation för pris och prestanda än de system som tidigare marknadsförts mot denna målgrupp.

1 700 intresserade småhusägare

För att tillverkarna skulle kunna öka produktionsvolymerna, och därmed kunna pressa priserna, har arrangörerna organiserat köpargrupper. Genom dessa får tillverkarna möjlighet att investera i produktionsteknik och att rationalisera marknadsföring och distribution. Idag finns det ca 1 700 småhusägare som visat intresse för tekniktävlingen!

Svensk vinnare

Under mars i år avgjordes tävlingen. Vinnaren är ett svenskt företag, Uponor, som vann juryns omröstning, utifrån de kriterier som man ställt upp. Vinnarförslaget baseras delvis på ny teknik, där själva solfångaren står för nytänkandet. Genom att välja en plastkonstruktion har man fått ner vikten på solfångaren och därmed förenklat installationen.

I systempaketet ingår en solfångarledning, sex meter färdigisolerad rörledning (tillopp och returrör från solfångarna) med integrerad signalkabel för givarenheten i solfångarsystemet. Monteringsarbetet mellan solfångaren och varmvattenberedaren har därigenom blivit mycket enklare.

Prov i vår

Tävlingsjuryn har med tanke på det vinnande företagets storlek bedömt att det klarar den förväntade efterfrågan på systemen och kan säkerställa såväl leveranser som kundservice och ett varaktigt lågt pris – viktigt från konsumentsynpunkt, men också för marknadsutvecklingen. Så snart fem provinstallationer är genomförda och godkända av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) kommer systemet att börja säljas.

Kanske är detta redan klart när du läser det här

Tävlingen har också resulterat i att sju andra systemleverantörer fått ett omnämnande och att Konsumentverket och SP kommer att erbjuda dem nya systemprovningar i sommar.

Äntligen lönsamt

För småhusägarna är tekniktävlingen och de framtagna systemen intressanta ur många aspekter. För det första kan man nu på allvar se en lönsamhet i solvärmen. I de fall man står inför ett tvingat byte av varmvattenberedare blir merkostnaden för solfångarna liten, vilket gör att investeringen betalar sig. Kostnaden för varmvattnet halveras med hjälp av solvärmen, vilket motsvarar ca 1 500 kronor per år. Återbetalningstiden för investeringen blir ca 5 år och den förväntade livslängden är minst 20 år! Vid sidan om detta höjer man sannolikt husets värde och man kan, som vissa uttrycker det, få en typ av miljömärke på huset.

Den andra stora fördelen för konsumenten är att solvärmebranschen nu kan erbjuda standardiserade system, vilket både förenklar inköpet, ökar tillgängligheten och (inte minst viktigt) minskar investeringskostnaden.

För solvärmebranschen är detta ett oerhört viktigt steg mot att på bred front nå ut med tekniken, bland annat genom att det ger ökade möjligheter att sälja solvärmesystem via det naturliga försäljningsled som landets alla rörinstallatörer utgör. 

Tävlingen har initierats och finansierats av Byggforskningsrådet (numera FORMAS), Statens energimyndighet och Stockholm Stads LIP-kansli inom ramen för ett internationellt samarbete inom IEA (International Energy Agency).

De sju system, som förutom vinnarens visade sig hålla god kvalitet

* Arnes Plåtslageri AB, Sverige: Aquasol
* BATEC A/S, Danmark: B 2.30-280
* BORÖ-pannan AB, Sverige: Solpaket EI
* Effekta-Pannan AB, Sverige: Effecta ST/300
* INKA Energi, Sverige: InkaSol
* SOLID GmbH, Österrike: Sola gluatmugl Euro-3
* Solsam Sunergy AB, Sverige Solsystem 4000

Tävlingsledningen har föreslagit förbättringar av dessa, och företagen har förbundit sig att följa förslagen.

Vill du veta mer?

Om tekniktävlingen: solupphandling.bfr.se

Om kvalitetsprovade solfångare: www.sp.se

Om solenergi i allmänhet: www.hvac.chalmers.se/seas

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar