Miljösmartare livsstil – Johans tre enkla val

Tänk på miljön och djuren när du handlar mat. Johan Tell listar sina bästa tips.


Svensken äter i snitt 85 kilo kött per person och år, vilket är 25 kilo mer än för trettio år sedan. Oroande siffror eftersom djurproduktionen tar upp cirka 70 procent av all jordbruksmark och står för en femtedel av all världens utsläpp av växthusgaser.
 Jag predikar ofta att vi ska äta vegetariskt en dag i veckan – minst. Det är det enklaste sättet att få ner köttkonsumtionen. Och de som tror att barn inte äter vegetariskt har glömt bort pannkakor (innehåller mer protein än såväl falukorv som blodpudding).

1. Lär dig laga fler rätter med baljväxter än ärtsoppa och bruna bönor. Allt som innehåller bönor, linser och ärter är såväl nyttigt som billigt och klimatsmart.

2. Köp dyrt kött. Djur som behandlats med respekt, som fått gå ute och haft kompisar har kostat mer att föda upp än djur som haft det trångt och som till slut sopas upp av en maskin. Du ska kunna ha sett djuret du äter i ögonen utan att skämmas.

3. Min lokala ICA-butik har slutat sälja rödmärkt fisk. Utmärkt! Men egentligen självklart. Att sälja utrotningshotade djur med argumentet ”kunden vill det” är förlegat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar