Rädda världen – hemifrån!

Genom medvetna miljöval kan du fortsätta åka till Thailand med gott samvete, menar miljöförfattaren Johan Tell.


Du är en del av naturen. Naturen får inte bli ett tittskåp – ett Skansen, som du gör en visit hos någon gång då och då. Ur boken ”100 sätt att rädda världen” av Johan Tell

Låt inte dina val få dig att känna dig som en dålig människa, säger Johan Tell som i sin bok ”100 sätt att rädda världen” uppmanar oss att fortsätta vara som vi är, fast på ett nytt sätt; drick gärna vin – men välj ekologiskt, ge bort en blomma – men välj en svensk sommarbukett istället för influgna kenyanska rosor. Och köper du nytt – så köp dyrt – produkter med kvalitet håller längre. Med start i detta nummer kommer Johan Tell regelbundet att dela med sig av sina kloka tankar till våra läsare.

Johan Tell vill att vi ska få in förståelsen för miljön i ryggmärgen. Känner man till att frukt som flygs hit orsakar lika mycket koldioxid som dess egen vikt, så kan man bestämma sig för att alltid handla närproducerat. Tänk igenom och bestäm – en gång för alla – vilka rutiner som just du kan anamma och känn dig nöjd med det, menar han.

Så gott som allt du gör – reser, äter, handlar – genererar utsläpp av koldioxid. Steg ett är att förstå hur allt hänger ihop:

– Den som inte har hela bilden fördömer snabbt dem som kör stadsjeep eller dricker buteljerat vatten. Att köra runt i en stor bil ser inte bra ut. Men hur många tänker på att byta ut var fjärde köttmiddag till en vegetarisk måltid? På ett års tid har man på fyra familjemedlemmar sparat in 250 kilo koldioxid – vilket motsvarar 120 mils bilåkande, säger Johan Tell.

Balansera din konsumtion. Om man för upp sina handlingar – och icke-handlingar! – på ett tänkt balanskonto behöver problematiken inte kännas så oöverstiglig. På så sätt kan man så att säga ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen.

Johan Tell säger:
– Om jag handlar närodlat, börjar cykla till jobbet, slutar städa med kemikalier och bespruta trädgårdsväxterna, så kanske jag ändå kan kosta på mig att åka till Thailand i vinter…

Tidigare var Johan Tell redaktör på resetidningen Vagabond. Han säger sig själv ha ganska många air miles på ”minuskontot”. Och att boken har blivit ett steg på vägen för honom att börja ”betala tillbaka”.

– Tänk ”balanskonto”, och du kan lätt hitta egna områden där du kan spara mycket i ett svep – gärna på det du själv tycker är tråkigt. Bryt ditt eget mönster och jobba hemma en dag i veckan. Hälften av alla utsläpp i världen genereras från jobbresor. Eller välj att ta cykeln till jobbet åtminstone en dag i veckan.

Johan Tell uppmanar också alla till att själva vara förebilder. Gärna genom att beväpna sig med ett antal ”åhfanismer” – kalla fakta som väcker ett ”åh fan, det hade jag ingen aning om!” Som att en enda droppande kran kan förbruka 25 000 liter om året – lika mycket som 400 duschar. Eller om alla svenskar lämnade in sina använda kapsyler för återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar.
Åh fan.

Boken ”100 sätt att rädda världen” är befriande fri från pekpinnar. Kanske är det just därför den blivit så uppmärksammad och hunnit ges ut i ett flertal länder – däribland Amerika. Bland bokens etthundra tips (som egentligen är många fler) kan man välja och vraka bland idéerna. Förvånande många kan efterlevas utan någon större uppoffring. För hur svårt kan det egentligen vara – att stänga av elementet när du vädrar, att laga en droppande kran eller sopa istället för att dammsuga och att inte slänga saker i toaletten.

Inbunden bok utgiven på bokförlaget Max Ström och som pocket på Albert Bonniers förlag.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar