Solceller på taket? Vanliga frågor och svar!

Funderar du på att skaffa solceller för att producera egen el? Här hittar du svar på några vanliga frågor om solpaneler.
solceller

Solceller blir alltmer populärt på svenska villatak i takt med höjda elpriser och ökad miljömedvetenhet. Dessutom finns det skatteavdrag att utnyttja när man sätter upp solpaneler. Tycker du att det känns klurigt och svårt med allt det tekniska? Här reder vi ut några vanliga frågetecken!

1. Kan jag ha solceller?

Hur bör taket se ut för att passa för solceller?

Det optimala taket för solpaneler är södervänt och har en vinkel på runt 40 grader. Öst- och västvända tak fungerar också bra. På ett platt tak går det att installera solpanelerna i vinkel, men det kräver bygglov. Förutsättningarna är sämre på eternittak eftersom de är bräckliga och frigör asbest när de går sönder.

Fungerar det i hela Sverige?

Ja, förutsättningarna för solceller ser nästan likadana ut i hela landet. Det skiljer till exempel bara några procent mellan hur mycket el en solpanel kan producera i Luleå och Lund. De bästa förutsättningarna för solel finns på Öland, Gotland och utmed kusterna i södra Sverige.

Hur mycket el produceras?

En solcellsinstallation med en effekt på 1 kilowatt (kW) ger runt 800–1100 kwh per år i Sverige om den placeras i söderläge, utan skuggning, och tar upp en yta på ca 5 kvm. Solcellssystem på villatak brukar ligga på mellan 5–15 kW, och ta upp mellan 25–75 kvm.

Hur stora solpaneler kan jag ha?

Hur stor anläggning och effekt du kan ha behöver anpassas efter husets huvudsäkring, inte bara hur stort utrymme du har på taket. Så här kan du beräkna hur stor maxeffekt du kan få av en anläggning på ditt hustak:

Elnätets spänning (kv) x Huvudsäkringens storlek (A) x 1,73 (roten ur 3)

Räkneexempel: 400 kv x 20 A x 1,73 = 13 kW maxeffekt

2. Priser och skatteavdrag

Hur mycket kostar det?

Medelpriset för nyckelfärdiga solcellsanläggningar på småhus var 16 500 kr/kW inklusive moms under 2020, och ett system på 10 kW kostade alltså runt 165 000 kr, enligt Energimyndigheten.

Hur mycket skatteavdrag kan man få?

Från 1 januari 2021 ges en skattereduktion på högst 15 procent av kostnaden för arbete och material på installation av solceller som kopplas upp mot elnätet, och 50 procent på installation av batterier för att lagra elen. Som mest kan du göra avdrag för 50 000 kronor per år för grön teknik (se Skatteverkets hemsida för uppdaterad information om avdragen).

Hur lång hållbarhet har solpanelerna?

Minst 25–30 år är den beräknade livslängden, vid rätt utförd installation. Tänk på att taket under måste hålla minst lika länge, så se över om det behöver behandlas eller läggas om innan installationen.

När betalar sig investeringen?

Efter cirka 15 år kan du räkna med att gå plus på din ursprungliga investering för solpanelerna. Det är svårt att ge en exakt tidsangivelse då det beror på olika faktorer som hur stor anläggning du skaffar, förändringar i elpriset, om du säljer din överskottsel och hur du utnyttjar skattereduktionen. Använd gärna Solelkalkylen på Energimyndighetens hemsida för att göra en ungefärlig beräkning efter dina förutsättningar.

solpaneler
Enfärgade svarta solpaneler från Svea solar.

3. Så fungerar solceller

Hur skapas el med solceller?

Solceller består av ett tunt strömledande material som bildar en elektrisk spänning mellan fram- och baksida när solen lyser på dem. Om sidorna kopplas ihop med en elkabel börjar elektroner röra sig mellan dem och en elektrisk ström bildas. Kopplar man ihop flera solceller får man en solpanel, som kan användas för att skapa el på bland annat hustak. Solpaneler kräver inte ett elnät för att överföra elen till huset, men kopplas oftast ihop med elnätet för att man ska kunna sälja sin överskottsel och få göra skatteavdrag.

Producerar solcellerna el hela året?

Ja, men betydligt mindre under vintern. Det beror på att antalet soltimmar är lägre, inte på kylan.

Bör man göra något om solpanelerna täcks av snö?

Nej, vanligtvis är det inte lönt att ta bort snö från solpanelerna då det riskerar att förstöra panelerna. Bara om snölagret är mycket tjockt och riskerar att förstöra anläggningen bör man ta bort det, men då bör man anlita professionell hjälp för att undvika skador.

Kan man lagra elen?

Ja, om man skaffar ett lagringssystem för det, ett så kallat hemmabatteri eller solcellsbatteri. Med ett sådant kan du lagra elen i max ett dygn, från dagen när solen lyser, till kvällen och natten.

Vad är integrerade solceller?

Ett alternativ till vanliga solpaneler, som sätts ovanpå taket, är integrerade lösningar där solcellerna infogats i takmaterialet, och det finns flera olika typer på marknaden idag. Vissa ser ut som vanliga tak och smälter fint in med huset. De kostar lite mer i dagsläget, men utvecklingen inom området går snabbt framåt.

solpaneler
Vågformade solpaneler från Midsummer.

4. Viktiga ord att hålla reda på

Växelriktare – Omvandlar likströmmen, som solcellerna genererar, till växelström så att anläggningen kan kopplas ihop med elcentralen i huset. 

Kilowatt (kW) – Ett mått på effekt, det vill säga hur mycket energi som omvandlas per sekund. 

Optimerare – En elektronisk komponent som sätts fast på en solpanel för att göra den mindre beroende av övriga paneler i samma system. Den gör systemet mindre känsligt för skugga och ger möjlighet att blanda paneler i flera olika lutningar och väderstreck.

Verkningsgrad – Anger hur stor del av solstrålningen som blir till elenergi.

Källor: Energimyndigheten, Skatteverket, Naturskyddsföreningen, Solcellskollen, Ecokraft

Läs också: Solpaneler – så funkar de!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar