Vi slipper elräkningarna!

De betalar ingen energiskatt, ingen moms, inga nätavgifter och, framför allt, inte heller de allt högre kilowattpriserna. Familjen Gustafsson, är självförsörjande med energi i sitt hus i Hörsne på Gotland.


Familjen Gustafsson, Jonny, Anette och tioårige Jonathan bekymrar sig inte om stigande elpriser.

Familjen Gustafsson, pappa Jonny, mamma Anette och tioårige Jonathan kan lugnt betrakta hela debatten om elbolagens allt högre priser – och vinster – utan att det svider i ekonomin. En mindre vindsnurra, några kvadratmeter elpaneler och solvärmt vatten är basen i deras energiekonomi, vedpannan stöttar om det blir riktigt kallt ute.

De har inte haft strömavbrott på fyra år, då de hade glömt stänga av bevattningen när de åkte bort några dagar.

– Då fick vi låna några kilowatt av grannen för att få igång systemet igen, det tog ett par timmar, berättar Jonny.

Den maskinpark som behövs är imponerande, och tar en del plats. I tillbyggnaden bakom huset finns själva hjärtat, två stora ackumulatortankar för solvärmt vatten, vedpannan och den intrikata omformaren som håller rätt spänning i detta synnerligen lokala nät. Fyratusen kilowattimmar om året klarar nätet.

På mätarna kan man följa energiproduktionen. Så fort det kommer en vindpust, genast när solen tittar fram, rör sig mätarna. I uthuset finns en imponerande rad batterier, de ser ut som dem man har under huven i bilen.

– De är uppladdningsbara och betydligt kraftfullare än det i bilen, de räcker i tre veckor, eller till trettio tvättmaskinstimmar, säger Jonny. De innehåller inget vatten utan har en form av gel och kräver inte någon särskild passning.

Det gäller hela systemet i övrigt också.

– Det är så enkelt, det bara står här och funkar, producerar den ström och den värme vi behöver.

Det låter alldeles för bra för att vara sant.

Men det är sant, och man behöver inte vara utbildad tekniker för att förstå hur det går till eller för att hålla ett vakande öga över det.

– Vem som helst klarar det, säger unge Jonathan. Mamma också.

Anläggningen kostade bara 15 000 kronor

Det var Anettes dröm om miljövänlig energi som satte igång tankarna. Familjen köpte huset i Hörsne 1997, det hade ingen elanslutning eftersom det stått obebott sedan socknens barnmorska slutade någon gång i slutet 30-talet.

1998 startade de i liten skala och strax före millennieskiftet gick hela systemet igång. Familjen har 13 kvadratmeter värmepanel och 2 kvadratmeter elpanel på taket. Omkring 15 000 kronor har anläggningen kostat, förutom elementen i huset.

Jonny har själv monterat det mesta, och en del grejor har han fyndat på skroten. Han har gjort flera studieresor, till Tyskland och Holland, där mycket kunskap om miljövänlig energi finns att få. Han avråder bestämt från jordvärme, den kostar 1 kW på de 3 kW den producerar. Har man redan vattenburen värme i sitt hus är det betydligt mer ekonomiskt att lägga solvärmepaneler på taket och stötta med värmepannan när det behövs. Man kan få 30 procent av anläggningskostnaden i bidrag.

Familjen saknar ingen modern komfort förutom torktumlare – den tar alldeles för mycket el – det finns tvättmaskin, diskmaskin, kyl och frys, TV och stereo, de sitter inte i dunklet och huttrar, de kan leva som alla andra. Minus elräkningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar