7 frågor och svar om luftvärmepumpar

Luftvärmepumpen är poppis, men hur funkar den, vad kostar och hur installerar man den? Här får du svar på de sju vanligaste frågorna.


1. Vilken luftvärmepump passar hos mig?

Det finns  två olika varianter. En så kallad luft/luft-värmepump passar främst dig som har en öppen planlösning (luften ska kunna flöda fritt). Den kan även användas till luftkonditionering varma dagar.

En luft/vatten-värmepump  passar dig som har ett vattenburet värmesystem som pumpen kan kopplas mot för att värma vattnet.

2. Hur funkar det?

Luft/luft-värme-­pumpar använder värme­energin i utomhusluften och överför den till inomhusluften (genom en utomhusdel som sätts upp på fasaden.) Luft/vatten-värme­pumpar fungerar på samma sätt, men avger värmen till ett vattenburet värmesystem (element eller golvvärme) och producerar varmvatten. Båda ger värme även om utetemperaturen sjunker ner till 20 minusgrader (en del ännu lägre).

3. Räcker den som enda energikälla?

Nej, i permanent­bostadshus används luft/luft-värmepumpar som komplement till andra värmesystem för att sänka energikostnaden. En rätt dimensionerad pump kan minska hushållets värmekostnader med mer än 50 procent.

En luft/vatten-värme­pump har oftast en elpatron som gör att den kan ge all värme ett hus behöver. Det kan ge besparing för värme och varmvatten på 60–75 procent.

Värmepumpar består av två delar, här är delen som placeras utomhus.

 

4. Kräver de mycket service?

Man behöver rengöra filtret varannan vecka. En ordentlig genomgång av en servicetekniker behöver göras med ett par års mellanrum. Det gäller båda typerna av luftvärmepumpar. På vintern ska man se till att utomhusdelen inte är täckt av snö och is. Utomhusdelen bildar en del kondensvatten som man behöver ta hand om.

5. Hur installerar man den?

Alla luft/luft-värme­pumpar och en del luft/vatten-värmepumpar måste installeras av en certifierad installatör. I vissa kommuner är det anmälningsplikt på grund av bullernivån.

 

Läs också: Läsarnas bästa knep för att spara energi

 

6. Var ska jag sätta upp den?

Inomhusdelen på en luft/luft-värmepump bör placeras så att den varma luften sprids så bra som möjligt. Har du flera våningsplan kan du ansluta flera inomhusdelar, en så kallad multi-split-lösning, eller installera två värmepumpar, en på varje våning. Sätt inte upp precis vid grannens uteplats eller vid ditt sovrum med tanke på ljudet. Inomhusdelen på luft/vatten-värmepumpen ställer du i pannrummet.

7. Vad kostar det?

En luft/luft-värmepump kostar ca 15 000–45 000 kr, en luft/vatten-värmepump
85 000–150 000 kr. Då är installationen inräknad, den är cirka 30 procent av totalpriset och är rot-avdragsgill.

Källa: Anne-Lee Bertenstam, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar