ANNONS FRÅN GOLVVÄRMEBUTIKEN

Så tänker du energismart med golvvärme – knepet som sparar energi

Rädd för höga elkostnader om du har golvvärmen igång? Här svarar experten på vad som är effektivt och inte om du vill spara energi.

Att helt stänga av golvvärmen för att spara energi gör inte bara golvet kallt och otrevligt. Det kan dessutom leda till fuktproblem för den som har golvvärme i källare med oisolerad grund. Det finns en betydligt bättre lösning enligt Martin Röing, produktexpert på Golvvärmebutiken. 

– Mitt bästa tips är att skaffa en programmerbar termostat, gärna av modellen Tylösand som du enkelt kan styra via en app. Med den kan du ställa in temperaturen så att golvet är som varmast under de tider ni använder rummet, säger han.

Så sparar du energi

I de fall du bara använder golvvärmen som komfortvärme och komplement till annan uppvärmning sparar det stora mängder energi att under veckodagarna programmera värmen så att den är på 22 grader under morgon och kväll, och att den sänks till exempelvis 20 grader resten av dygnet, menar Martin.

– Är ditt hus helt och hållet uppvärmt av golvvärme, och har en välisolerad grund, kan du dessutom sänka lufttemperaturen några grader utan minskad komfort. Det beror på golvvärmens stora fördel, att rummen upplevs varmare när man inte fryser om fötterna. Och för varje grad du sänker sparar du 5 % i uppvärmningskostnad, säger Martin.

Tipset du INTE ska följa!

Martin Röing vill avfärda andra, mindre effektiva försök att sänka elräkningen för de som har golvvärme.  

– Att reglera golvvärmen utifrån elpriset fungerar mindre bra om man har elektrisk golvvärme, eftersom elen inte är billig när du vill använda golvvärmen, och ett direktverkande golvvärmesystem burkar svalna efter en timme, säger han.

El-smartaste golvvärmen

För dig som funderar på att skaffa golvvärme är det mest energieffektiva sättet att ha vattenburen golvvärme som värms upp med bergvärmepump eller luft/vatten-värmepump. 

– Att byta från radiatorer till golvvärme ger dessutom en lägre energiförbrukning i din värmepump då den arbetar bättre mot golvvärme än radiatorer, säger Martin Röing.

Tänk bara på att grunden bör vara välisolerad där du lägger golvvärmen, för att värmen inte ska förspillas och försvinna ner i marken.

Här får du hjälp att hitta smartaste lösningen för ditt hus!

Hos Golvvärmebutiken får du prisvärda förslag på vad som passar för just ditt golv. Här finns också en materialberäknare som hjälper dig att välja rätt mängd delar till ditt golvvärmesystem.

– Låga priser och snabb leverans är det vi oftast får credd för. Vår stolthet är annars att hjälpa våra kunder att hitta rätt produkt och lösning för sina hem, säger Martin Röing.

www.golvvarmebutiken.se

Tel: 035-227733

E-post: info@golvvarmebutiken.se

Mest lästa artiklar