ANNONS FRÅN HITTA ELAVTAL

Hemsida om elavtal och elmarknaden

De höga elpriserna det senaste året har knappast undgått någon. Priserna på el har under året uppnått rekordnivåer flera gånger om runt om i landet. Nu är vintern här igen och mycket tyder på att priserna kommer att fortsätta uppåt framöver. Även om privatpersoner inte direkt kan påverka elpriset finns det ändå flera saker som man kan göra för att hålla nere elkostnaderna.

Priset på el handlas på elbörsen och beror på den efterfrågan och det utbud som finns på el. Under vintern är efterfrågan på el högre än under sommaren och därför brukar priserna vara extra höga under vinterperioden. Priserna beror också på var du befinner dig i Sverige och vilket område som du tillhör. Sverige är uppdelat i fyra olika områden och de två södra områdena är de områden där elen generellt är som dyrast. Dessa områden inkluderar de största städerna i Sverige och efterfrågan på el är därför extra hög. 

Privatpersoner kan inte direkt påverka elpriset men vi kan påverka våra elkostnader. Det finns olika sätt att göra det på. Elförbrukningen är den första delen som är bra att se över. Gå regelbundet igenom elförbrukningen i hemmet för att se om det finns möjlighet att minska den på något sätt. Det kan till exempel handla om att investera i vitvaror som är mer effektiva och som inte drar lika mycket el. Det kan också handla om vilken typ av lampor som du använder hemma. LED lampor drar till exempel mindre el än vanliga glödlampor. Att stänga av elektronik och lampor som inte används är också ett sätt att spara in på elförbrukningen hemma. 

En annan viktig del som alla privatpersoner bör göra regelbundet är att se över sina elavtal. Genom att få kontroll på din elförbrukning och vad du egentligen betalar för elen kan du välja det elavtal som passar dig bäst. Beroende på om du har ett rörligt eller fast elavtal skiljer sig kostnaden åt varje månad. Det finns också flera elbolag som erbjuder elavtal med timpris som ger dig full kontroll över när på dygnet som elpriset är som högst. På så sätt kan du följa priserna under dagen och välja när du sätter igång tvättmaskinen till exempel. 

Vi vet att det är mycket att hålla koll på vad gäller elavtal och elmarknaden och därför skapade vi hemsidan Hitta Elavtal som gör det möjligt för privatpersoner att jämföra olika elavtal och elbolag. På hemsidan finns det också information om elmarknaden, information som är bra att känna till om olika elavtal och nyheter inom branschen. Hemsidan skapades helt enkelt för att privatpersoner ska kunna öka sin kunskap om elavtal och ha möjlighet att jämföra flera olika alternativ på ett och samma ställe.

Mest lästa artiklar