ANNONS FRÅN VELUX

Inomhusklimatet påverkar din hälsa

Bra ljus och luft är hemligheten bakom sunt inomhusklimat. Vädring, automatiserade lösningar och att anpassa sig efter årstiderna är några av tipsen. 


Om det är några som vet värdet av dagsljus är det vi nordbor. Efter vad som år efter år känns som en evighet i mörker och kyla blir vi människor igen på vårkanten. Den tid på året då arbetsdagen inte längre börjar och slutar med totalt mörker, och vi har energi kvar när vi kommer hem från jobbet. 

Det är däremot inte bara ljuset utomhus som gör att vi mår bättre.

 – Dagsljus är bra för kropp och själ – ju mer vi får desto bättre mår vi. Genom att föra in dagsljus till försummade ytor, som till exempel i och kring en trappa, kan du på ett dramatiskt sätt skapa ny rymd och blåsa nytt liv i ditt hem. Ljus från taket ger mer än dubbelt så mycket ljusinsläpp som från fasadfönster. Med takfönster kan du släppa in ljuset längre in i rummet där det verkligen behöver bli ljusare, säger Per Mikael Åkesson, vd på Velux Svenska AB.

Per Mikael Åkesson och alla andra på Velux är övertygade om att bra ljus och luft är hemligheten bakom en bostad med god komfort och ett sunt inomhusklimat. Han menar att ljuset öppnar upp rummen och får ens hem att upplevas större.

Fördubblad risk för astma

I Europa jobbar och lever många människor i fuktiga byggnader och hus; faktum är att uppemot 80 miljoner européer beräknas bo i en sådan miljö. Att vistas i en fuktig, och därigenom ohälsosam, miljö närmast fördubblar risken för att utveckla astma.

 – Luften är en viktig del i hemmets balans. Den gör ditt hem fräscht och inbjudande – nästan som om hela huset hade flyttat ut i den friska luften. Känner du dig trött? Blir du sjuk ofta? Trötthet, obehaglig lukt, hudproblem, irritation i näsa, svalg och ögon, samt koncentrationssvårigheter och huvudvärk är alla bevis på sambandet mellan dåligt inomhusklimat, och allergier och astma, menar Per Mikael Åkesson.

Energieffektiva byggnader

Skicket på vår miljö har aldrig varit så omtalat som i dag. För att ta ett steg i rätt riktning behövs en förändring, och med tanke på att omkring 40 procent av alla koldioxidutsläpp i Europa sker från byggnader känns det rimligt att investera och satsa på energisparande byggnader. På Velux anser man att det är dags för ett paradigmskifte i hur vi designar och organiserar byggnader vi lever och arbetar i.

– Vi spenderar i snitt 90 procent av vår tid inomhus. Det ställer krav på inomhusmiljön. Ett hem med en rik tillgång på dagsljus och frisk luft har en positiv påverkan på de som bor där. Precis som 2017 års nobelprisvinnare i medicin är vi övertygade om att dygnsrytmen påverkas av dagsljusexponeringen. Utsätts vi för mycket dagsljus på dagen utsöndras melatonin lättare på kvällen, vilket leder till en bättre sömn. Dagsljus bidrar inte bara till välmående utan har även visats vara bra för att öka prestations- och inlärningsförmågan, säger Per Mikael Åkesson.

I undersökningen Healthy Homes Barometer 2017 som Velux tagit fram presenteras underlag som säger att omkring 75 procent av dagens byggnader inte är energieffektiva, och således dåliga för miljön. I ett uttalande menar Velux att för att vi ska kunna skapa ett mer hälsosamt inomhusklimat, samt minska koldioxidutsläppen i linje med Paris-avtalet, kommer regeringar att behöva stötta och skynda på omfattande renoveringar på byggnader.

Tips för hälsoanpassade hem

Ni pratar en del om att det kommer krävas omfattande renoveringar av privata hus för att ta processen vidare mot mer hälsoanpassade hem och arbetsplatser. Hur ska man motivera villaägare att göra den här typen av renoveringar?  

– En behaglig och modern bostad är ett hem som aldrig är för varmt eller för kallt. Ett sunt inomhusklimat handlar om att optimera boendemiljön för de som använder bostaden. Om ditt hem är format som en stängd låda begränsar detta mängden ljus och luft, som i sin tur påverkar hälsan hos dig och andra. En attraktiv bostad ”andas” genom god ventilation så att damm och allergener försvinner. Se till att få in en massa dagsljus i rummen, som är till glädje för alla och husets alla aktiviteter, säger Per Mikael Åkesson.

Har du några handfasta tips för vad man kan göra i hemmet? 

– Att skapa ett hälsosamt hem behöver inte vara en omöjlig uppgift, menar Per Mikael Åkesson:

 -Vädra! Dra nytta av skorstenseffekten för att vädra hela ditt hem 2-4 gånger om dagen. 

-Satsa stort! Missa inte chansen att få in mycket mer dagsljus när du renoverar, genom till exempel stora fönsterpartier. 

-Dagg! Dagg på rutan invändigt kan vara en indikation på att bostaden behöver mer frisk luft. 

-Automatik! Välj en automatiserad lösning för att få maximal komfort och bekvämlighet.

-Årstider! Använd solskydd för värmereducering och isolering av kyla. 

Hemmet blir teknologiskt integrerat

Hemmets framtid stavas integrerad teknologi. Fler och fler teknologiska prylar kopplas samman och samarbetar för att skapa en smidig och bekväm tillvaro. Velux när en framtidsvision där inomhusklimatet kan förbättras genom innovativ teknik gällande inomhusklimatet; det vill säga temperatur, solljusnivåer, luftfuktighet och koldioxidnivåer. De hyllar den alltjämt förbättrade internetuppkopplingen, och menar att det har fungerat som en katalysator när integrerade system i hemmet utvecklats.

– Framtidens hem, när det gäller takfönster, är Velux Active with Netatmo. Det är ett smart styrsystem för kontroll av inomhusklimatet där ventilation och solljus regleras automatiskt med hjälp av avancerad sensorteknik. Systemet mäter rummets temperatur, luftfuktighet och koldioxidhalt och skapar på så sätt ett ultimat inomhusklimat. Velux Active kan även styras med en app som är kompatibel med Apple Home-kit. Du kan med andra ord be Siri att öppna dina takfönster eller hålla koll på inomhusklimatet direkt i din telefon även när du inte är hemma. Kommer hösten 2018!

Mest lästa artiklar