Julbelysning och ett högt elpris – det här ska du tänka på i jul!

Ska man låta bli att tända julbelysningen i år? Här är energiexpertens bästa tips!

julbelysning

Adventsljusstakar i alla fönster och ljusslingor som pryder trädgården – ja, att ha en mysig julbelysning hör till december månad. Men hur ska man tänka nu med det rådande höga elpriset? Vi frågade energiexperten Helena Holm på Energimyndigheten om hennes bästa tips. 

Satsa på LED-lampor i jul 

– Välj advents- och julbelysning med LED-lampor som original och släck när du inte kan njuta av ljuset, säger Helena Holm.

LED-lampor är mycket mer energisnåla men det finns fortfarande elljusstakar och julgransbelysning som säljs med små glödlampor.

– Om du byter ut lamporna i till exempel en femarmad eller sjuarmad elljusstake, så byt ut alla lampor vid ett och samma tillfälle och kontrollera tillverkarens instruktioner. Du kan inte blanda glödlampor och LED-lampor i samma elljusstake. Kontrollera tillverkarens instruktioner och byt ut alla lampor samtidigt, säger Helena Holm.

Släck julbelysningen på natten

Även om du har energisnåla LED-lampor i din julbelysning är ett råd att släcka belysningen på natten när du ändå sover. Har du utomhusbelysning minskar du då även så kallade ljusföroreningar som kan påverka till exempel nattaktiva djur.

– Varje kilowattimme räknas och allt du gör har betydelse. Ett sätt att bidra lite extra just den här julen kan vara att du inte har julbelysningen tänd dygnet runt, utan bara när du är hemma och kan njuta av den. Ett annat alternativ är att tillfälligt byta ut den vanliga fönsterlampan mot en elljusstake över advent och jul, och inte har både fönsterlampa och elljusstake tända samtidigt, säger Helena Holm. 

Andra tips om du vill hålla ner din elkostnad i jul är att välja ut några favoriter och låta just dem vara tända, men kanske inte ha all din julbelysning tänd samtidigt. 

– Eller så känner du att detta med advents- och julbelysning är så viktigt för dig så att du istället väljer att spara el på annat, säger Helena Holm. 

7 råd för advents- och julbelysningen 

Vill du värna om både plånbok och miljö? Då är det enkla rådet att använda LED-lampor i ljusslingor, elljusstakar och julgransbelysning.

  1. Om du köper ny julbelysning eller adventsljusstake, se till att den har LED-lampor som original.
  2. Med en liten LED-lampa (päronlampa) i adventsstjärnan, blir den inte het.
  3. Byter du till LED-lampor i en elljusstake som inte har LED-lampor som original så kontrollera tillverkarens instruktioner och byt ut alla lampor samtidigt.
  4. Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Välj det ljus du gillar bäst. Runt 2 700 kelvin räknas som varmt ljus.
  5. Har du LED-lampor är det inte självklart att en timer hjälper dig att spara ännu mer energi. Om du sparar eller inte beror på hur mycket el ljusslingan, elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid på att släcka manuellt. 
  6. Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk utomhus. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk. Titta efter IP-klass 44 eller högre.
  7. Alla lampor och ljusslingor ska lämnas till återvinningscentralen när de slutat fungera.

Läs också: Se upp! Här är fem värsta eltjuvarna i hemmet!

 Fler tips från experten: 

  • En sjuarmad elljusstake med glödljus drar 20 W. Om du byter till LED-lampor så drar hela elljusstaken bara en tiondel, alltså mindre än en enstaka lampa i elljusstaken med glödlampor. Vill du behålla dina glödljus ska du se till att koppla ljusstaken till en timer så att den tänds och släcks automatiskt.
  • En timer drar el både i drift och i standby. Lite förenklat drar en digital timer mindre, men det kan ändå handla om 0,5 till 1,5 watt. Detta behöver du känna till om du vill koppla en timer till en enstaka elljusstake eller adventsstjärna med LED-ljus, för då kan timern dra lika mycket eller till och med mer el än hela elljusstaken eller adventsstjärnan. Så fråga efter timerns elanvändning om du köper en ny i någon butik. 
  • Det finns ljusslingor som har ett externt nätaggregat (den svarta eller vita boxen på sladden). Det finns effektivitetskrav på externa nätaggregat, men ett enkelt tips är att lägga handen på nätaggregatet – är den varm så kan det vara ett tecken på att den inte är så energieffektiv. Det kan istället finnas externa nätaggregat som är mer effektiva och inte blir varma.

Tänk också på elsäkerheten 

Glöm inte att tänka på elsäkerheten. Se till att utomhusslingan har IP-klassning, så att slingan är anpassad för just utomhusbruk, och se över säkerheten för inträngande vatten och liknande. Kolla med Elsäkerhetsverket!

Läs också: Så mycket kostar det att duscha i vinter


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar