Dekorationsspis – brasa utan eld

Förhöj stämningen i hemmet med en mysig och värmande dekorationsspis! Med spisar och kaminer som eldas med gasol, alkoholgelé eller el slipper du tänka på både aska, rök och skorsten.

Alkoholgelé

Alkoholgelé är ett miljövänligt bränsle som ger levande brasor utan gnistor och odörer. Eldning med alkoholgelé kräver ingen extra ventilation och spisarna är ofta lätta att montera och flytta i hemmet.
Gelén kan köpas på burk och finns med eller utan ”sprak-ljud”.

För bästa visuella resultat kan du köpa vedträn i eldfast sten och placera framför den brinnande gelén. Veden är brandsäker och behöver bara köpas en gång. Vill du uppnå äkta vedkänsla kan du även köpa doftpinnar som läggs intill brasan och sprider en karismatisk veddoft.

Priset på doftpinnar, vedträn och gelé varierar beroende på sort och tillverkare. Cirkapriserna är 110 kronor för 40 doftpinnar, 1 000 kronor för brandsäker ved och 450 kronor för 12 liter alkoholgelé, vilket motsvarar omkring 72 timmars brinntid.

Modell 9000 – öppen spis i klassisk design. Tillverkad i 3/4 massiv engelsk furu. Spisen finns i färgerna mahogny, ek, vit och i black wash. Bredd 128 cm, höjd 112 cm, djup 31 cm. Pris inklusive flambox, vedgaller, vedstockar av sten, lavastenar samt två burkar bränsle 9 500 kronor. ELB

Exklusive – hörnspis i trä med dekorativa detaljer. Bredd 90 cm, höjd 100 cm, djup 72 cm. Kommer i standardfärgerna antikvit eller kritvit.
Pris 10 795 kronor, ej inklusive tillbehör (finns även i bredden 110 cm till ett pris av 10 995 kronor). Fire of Sweden.

Läs mer: Stor guide kakelugnar

Gasolbrasor

Gasolbrasor är bra ur miljösynpunkt och lätta att hantera. Ofta går de att justera med hjälp av fjärrkontroll. Du kan antingen skapa en traditionell brasa eller bygga ett hål i väggen med löst liggande lavasten där lågorna kommer spirande i mellanrummen. Tala med din arkitekt eller direkt med återförsäljaren för bästa lösningen.

En del gasolbrasor kräver viss ventilation i form av avgaskanaler som dras genom ytterväggen. Ingen skorsten är därför nödvändig. En gasolbrasa är även ett bra alternativ om du redan har existerande rökkanaler i till exempel en kakelugn eller öppen spis som inte fungerar för vanlig vedeldning.

Rondo- rund gasolbrasa för placering mitt i rummet. Relingen kan fås i i mässing eller rostfritt beroende på färg. Spisen finns i färgerna svart eller vitt, även annan färg mot pristillägg. Eldas med gasol, stadsgas eller naturgas. Avgaskanaler kan dras i sidled, inget behov av skorsten. Höjd 1190 mm, bredd 1000 mm djup 1000 mm.Cirka 45 000 kr exkl. moms. Eldmakaren

Inbyggnasspis med flamdekoration – spis som monteras in i befintlig vägg eller byggs ut från vägg
Avgaskanaler kan dras i sidled, inget behov av skorsten. Eldas med gasol, stadsgas eller naturgas. Cirka 50 000 kronor exkl. moms. Eldmakaren

Ambience – termostatkontrollerad gaskamin i gjuten aluminium. Har en katalysator som renar den förbrända gasen och en säkerhetsinställning som gör att den automatiskt stängs av om syrehalten minskar med mer än 2%. Inget behov av skorsten. Finns både för naturgas eller gasol. Effekt naturgas: 3,5 kW. Effekt gasol: 3,2 kW. Pris 18 700 kronor. Narvells.

Läs mer: Vedeldning – så fungerar det 

Elbrasor

Elektriska brasor är både dekorativa och förser hemmet med effektiv värme. Allt du behöver är en jordad kontakt och en standardsäkring på minst 10 ampere. Många elspisar har värmereglering och är försedda med dimmer för justering av lågor. Några har även fjärrkontroll.Elbrasor kan du köpa som kompletta kaminer eller som enskilda brasor att sätta in i befintlig kamin eller eldstad. Oftast medföljer en tystgående fläkt som sprider ut värmen.

Algarve surround – öppen elspis i antik ek eller mahogny. Två inställningar för värme, 1000 W eller 2000 W och kan myseldas med endast ljus och lågor, vilket  motsvarar en elförbrukning på två glödlampor. En fläkt blåser ut värmen och värmer 25-30 kvm golvyta. Kräver ingen installation och är lätt att flytta. Höjd 1080 mm , bredd 1205 mm, djup 428 mm. Cirka 17 990 kr. JRG Fire.

Morcott – dekorativ elbrasa i victoriansk stil. Har visi-flame-effekt och gedigen mässingfront. Finns i färgerna svart eller vitt. Höjd: 767 mm. Bredd: 700 mm. Pris 11 700 kronor. Narvells.

SP1 – modern modell för väggmontering. Fjärrkontroll medföljer som kontrollerar lågor och temperatur. Har fläkt som blåser ut värmen på golvet och två värmeinställningar, 1000 W eller 2000 W. Kan eldas med endast ljus och lågor tända vilket ger en elförbrukning motsvarande två glödlampor. Cirka 11 985 kronor. JRG fire.

Club braskamin – mysig braskamin i klassisk utformning. Har öppningsbar glaslucka och ger en vedeffekt med lågor. Två värmeinställningar, 1000 W och 2000 W. Kan eldas med eller utan värme och har tystgående fläkt som blåser ut värmen. Ingen installation krävs. Höjd 600 mm, bredd 490 mm, djup 332 mm. Cirka
3 985 kr. JRG fire.

Läs mer: Mysig brasa utan ved

Köpinformation dekorationsspisar:

ELB
Tel: 0492 170 80
www.elb.a.se

Eldmakaren
Tel: 0171 214 50
www.eldmakaren.se

Fire of Sweden
Tel: 070 760 46 16
www.fireofsweden.se

JRG Fire (Kassahuset)
Tel: 040 220733
www.kassahuset.se

Narvells
Tel: 042 20 44 60
www.narvells.se

 
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar