Brasvärme för alla plånböcker

Att elda med ved eller briketter i en braskamin är både mysigt och ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Braskaminer fnns i alla prisklasser, från några tusenlappar och uppåt.


Braskaminen står högt på mångas önskelista och visst höjer det både temperaturen och mysgraden. Kaminen på bilden är en Handöl 10.

Brasvärme är populärt. Det säljs cirka 35 000 lokaleldstäder varje år, enligt Brasvärmeföreningen, som är branschorganisation för tillverkare av brasvärmeprodukter. En braskamin är, till skillnad mot till exempel en kakelugn eller en öppen spis, lätt och behöver i regel ingen förstärkning av golvbjälklaget. Väger kaminen över 300 kg så bör du kontrollera hur mycket bjälklaget kan belastas.

Braskaminen blir snabbt varm och kan ge hög effekt, vilket gör att värmen snabbt sprider sig till stora delar av huset. Vill du hålla huset varmt under hela dygnet får du elda cirka två till tre gånger per dygn. Om du vill använda kaminen som komplement till det befintliga värmesystemet bör den helst placeras centralt på nedre våningen så att värmen kan sprida sig i hela huset. Bäst fungerar det om du har en öppen planlösning. Innan du bestämmer dig för vilken kaminmodell du vill ha är det viktigt att du tar reda på alla mått och avstånd till brännbara byggnadsdelar, så att den får plats.

I de flesta fall räcker det att göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd cirka en månad innan du påbörjar installationen. Kommunen kan kräva en kontrollplan och att det ska finnas en kvalitetsansvarig, men det brukar räcka med ett protokoll från sotaren.

Vad kostar skorstenen?

För att kaminen ska fungera så måste den anslutas till en skorsten. Det är viktigt att skorstenen har tillräckligt stor tvärsnittsarea, helst lika stor som kaminens skorstensanslutning. Skorstenen måste även vara dimensionerad för den rökgastemperatur som avges från kaminen. Det finns skorstenar godkända för 200, 350, 450 eller 600 grader, därför är det viktigt att kontrollera vilken temperatur som avges från kaminen. En vanlig tegelskorsten är dimensionerad för 350 grader.

Om du inte är lyckligt lottad och redan har en skorsten måste du förstås bygga en. Skorstenar finns i färdiga byggsatser, både i stenmaterial och i stål. Murade skorstenar kräver ett gjutet fundament, medan stålskorstenar är lätta och kan ibland placeras direkt ovanpå kaminen. En skorsten till ett enplanshus kostar cirka 10 000 kronor och därefter runt 1 000 kronor/meter.

Köper du en kamin eller skorsten som är typgodkänd eller P-märkt vet du att kaminen uppfyller myndigheternas krav. En kamin som är typgodkänd uppfyller Boverkets krav när det gäller brandskydd och miljökrav. Godkännandet görs av SITAC eller SWEDCERT. Som grund för typgodkännandet finns provningar från SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås eller något annat godkänt testinstitut. En P-märkt kamin uppfyller kraven i SP:s egna certifieringssystem tillsammans med branschen. Kraven i P-märkning kan vara högre än de krav som myndigheterna ställer.

Efter installationen

Efter det att kaminen är färdiginstallerad och innan du börjar elda ska du kontakta sotaren för en slutbesiktning. Det är viktigt att alla handlingar som typgodkännandebevis och monteringsanvisning finns på plats vid besiktningen.

En braskamin måste sedan sotas vart tredje år, om den inte används som primär värmekälla, då ska den sotas en gång per år.

Nya Scanspis 46 har vridbar sockel och hög glaslucka. Finns i grått eller svart med rostfritt inlägg i topplattan. Dekorlister och handtag i krom. Möjlighet finns att få en fastmonterad sockel utan vridmöjlighet. Vikt 94 kg. Effekt 2-8 kW och verkningsgrad 70- 80 procent. Typgodkänd. Pris från cirka 18 500 kr. Scandinavisk spismiljö.

Camina Elegance är oval vilket under-lättar placeringen. En stor glaslucka ger mycket eldkänsla. Klädd i grafit-grå stålplåt och en värmehylla alternativt värmelagringssten finns som tillval. Vikt 175 kg. Effekt 3-7 kW och verkningsgrad över 70 procent. Typgodkänd. Pris från cirka 19 700 kr. Camina. Nya modellen Contura 570 är klädd med glaspaneler och har sidoljus så att du kan se elden även från sidan. Luckan är av keramiskt glas och för att matcha kan du välja golvskydd i härdat glas eller i plåt. Reglagen är integrerade i fronten. Effekt 3-7 kW och verkningsgrad 80 procent. P-märkt. Pris cirka 19 900 kr. Nibe. Primavera 2033 är en italiensk kamin i lackerat stål. Passar efter rak vägg eller i ett hörn. Hög glaslucka. Katalytisk rökgasrening ökar förbränningen och gör röken renare. Termostatstyrd fläkt finns som tillval. Vikt 140 kg. Effekt 6 kW och verkningsgrad över 70 procent. Typgodkänd. Pris cirka 31 700 kr. Keddy.

Piu är rund i formen och finns i tre varianter, rostfritt, täljsten eller kakel. Luckan är upphissbar och har panoramaglas. Kaminen finns för gas- eller vedeldning. Effekt 7 kW och verkningsgrad 70 procent. Vikt 180 kg. Typgodkänd. Pris från cirka 49 000 kr. Spartherm, NatureLine.

Köpinformation

Camina 020-520 200
Keddy 0300-190 60
NatureLine 011-140 140
Nibe 0433-751 00
Scandinavisk spismiljö 042-12 69 50

Ska braskaminen användas som komplement till den vanliga uppvärmningen är tillgång till billig ved en viktig faktor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar